středa 20. února 2013

Amanda Hocking- Rozpolcení


Autorka: Amanda Hocking
Originál: Torn
Přeložila: Jana Jašová
České vydání: 336 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna libri, 2013

Po tom, co Wendy zjistila, že není obyčejný člověk, a že po ní jde nebezpečná Vittra, už pro ni ve světě lidí není bezpečno. Musí jít do Tryllského města, ale vezme s sebou svého bratra, a kamaráda Rhyse, aby je udržela v bezpečí. Ale Vittra se nezastaví před ničím, a je rozhodnutá získat Wendy na svou stranu. Navíc to vypadá, že se Wendy zamilovala do muže, se kterým v žádném případě nemůže být, a on jí to dává jasně najevo. Do všeho se připlétá mladý markýz v Vittry-Loki. Wendy se musí rozhodnout, jestli poslechne srdce, nebo udělá vše proto, aby Tryllové zůstali v bezpečí.


V Dědičce mě Wendy celkem vytáčela, ale i přesto jsem se s ní dokázala vcelku vžít, a některým jejím rozhodnutím jsem opravdu rozuměla. V Rozpolcení se to zdvojnásobilo. Wendy mě hrozně štvala, ale na druhou stranu můžu říct, že se stala silnější. Konečně dala najevo svůj názor, a pokud se jí něco nelíbí, tak se jí to prostě nelíbí. Zároveň si ale uvědomila, že na prvním místě není vždycky její štěstí, ale pokud má být dobrou královnou, bude se muset obětovat pro blaho stovek lidí.

Vidíte tu obálku? A neříkejte, že není nádherná, protože ona nádherná opravdu je! Musím říct, že mě Wendy malinko děsí, ale možná je to záměrně. Hrozně se mi líbí ty barvy. Nemluvím jen o výběru, i když ten se vážně povedl. Mluvím hlavně o tom odstínu. Obálky jsou hrozně syté, a naživo to vypadá neskutečně. Taky se mi líbí, jak každá obálka vystihuje atmosféru knihy. Prostě za obálky palec nahoru. 


Rozpolcení je druhý díl trilogie, a já jsem proto čekala spoustu akce-nějaký zlom. Nakonec jsem byla celkem zklamaná, protože kromě únosu na začátku tady skoro žádná akce nebyla. Většinou bylo popisováno co Wendy dělá, co dělají ostatní, a co bude dál. Och nesmím zapomenout na dobu, kdy trénovala s Tovem. Tyhle části se mi líbily, ale Amanda je moc nepopisovala, což je škoda. Třetí díl se jmenuje Boj o trůn, takže doufám, že tam nějaký ten boj bude. Amanda si to hezky nachystala, a já jenom doufám, že nepromarní svou šanci. 

Když se to ale vezme z druhé strany, tahle série není ani tak o akci. Je to spíše romantická série, a Amandin styl psaní tento fakt jenom podporuje. Autorka píše lehce, a i když kniha může občas působit nudně, příběh vám stejně rychle odsýpá, protože 

Trylle není trol, ale Vittra troly má. Pokud jste nečetli první díl, tak vám to vysvětlím-Trylle je vlastně trol, který ale vypadá jako člověk, jenom někteří z nich mají jisté kouzelné schopnosti. Trylle žijí v utajeném městě, které se ale nachází v USA. Své děti zaměňují s lidskými, a umisťují je do dobrých rodin, aby komunitě přinesli peníze, které zdědí. Před dosažením dospělosti pro ně přijde stopař, a odvede je domů. Vittra jsou taky trolové, kteří vypadají jako lidé, a jsou to nepřátele Tryllů. Zajímavé je, že v tomto díle jsme se dozvěděli, že ve Vittře se objevují i trolové, kteří jako trolové vypadjí-malé, zelené, ošklivé potvůrky. Nad tímhle faktem jsem musela trošku kroutit hlavou, protože mi přišlo zbytečné do příběhu přidávat nějakou kletbu. 

Když to shrnu, druhý díl se mi líbil víc než první. Tahle série je rozhodně dobrá, a určitě stojí za přečtení, ale není to nic dechberoucího. Každopádně kniha skončilo hodně otevřeně, a já se těším na třetí díl, který by měl vyjít už v březnu.




Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji!

13 komentářů:

  1. Tahle kniha vypadá moc zajímavě a hlavně má strašně okouzlující obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. 1tka sa mi páčila až na menšie chyby, preto som zvedavá na 2ku, ten nápad je super, ale zase trojuholníčky, ach... 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozně mě mrzí, že v dnešní době je opravdu umění najít knihu, kde není milostný trojúhelník :/ Stejně je mi jasné, s kým Wendy skončí :D

      Vymazat
  3. chystám se na první díl téhle série, ale mám toho na čtení teď hrozně moc, tak s tím budu muset asi chvíli počkat :D ale je pravda, že ty obálky jsou dokonalé!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím čtením vím přesně co myslíš :D Moc knih-málo času :D

      Vymazat
  4. Obálky jsou úžasný, ale zatím jsem ani neuvažovala, že si knihy přečtu. Na druhou stranu to ale bude asi konečně něco jiného než upíři, vlkodlaci nebo andělé, takže bych to mohhla přeci jenom zkusit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ono to vážně je něco jiného :D Ale myslím, že na to nemusíš spěchat, protože to vážně není nic ohromujícího :)

      Vymazat
  5. Z prvního dílu jsem byla nadšená a teď už mám konečně doma druhý díl a hrozně se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli se ti bude líbit víc, než první :)

      Vymazat
  6. Po téhle sérii toužím už hrozně dlouho. Snad se mi poštěstí! =) Moc pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Switched je taková fine odpočinková série :) Musíš pak dát vědět, jestli se ti líbila! :D Děkuju! :)

      Vymazat
  7. Četla jsem první díl a opravdu se mi líbil, začetla jsem se do této knihy docela rychle, rozhodla jsem se že si objednám druhý i třetí díl a už se těším až si je přečtu :)

    OdpovědětVymazat