pátek 15. února 2013

John Green- Hvězdy nám nepřály


Autor: John Green
Originál: The Fault in Our Stars 
Přeložila: Milan Kopecký
České vydání: 240 stran, hardback 
Nakladatelství: Knižní klub, 2013

Když bylo Hazel 13, diagnostikovali u ní rakovinu. Šance na přežití byly mizivé, ale teď je Hazel 16, a stále žije. Nikdo neví jak dlouho ještě vydrží, ale rozhodně to nebude jednoduché. Augustus měl rakovinu, ze které se vyléčil, ale byla mu amputována noha. Tihle dva se potkají na sezení jedné podpůrné skupiny, kam chodí lidé s rakovinou, a padnou si do oka. Hazel, která si myslela, že už jí není dáno být normálně šťastná, se zamiluje. Chvíle, které stráví s Augustem jsou nejlepší v jejím životě, ale mezi jejich lásku se staví rakovina...




Průměrné hodnocení 4,54 z 5 při 154 562 hodnoceních. Téměř 80 600 lidí ohodnotilo knihu pěti hvězdičkami, dalších 28 125 čtyřmi hvězdičkami. Obálka, která vás zaujme svou jednoduchostí, anotace, při které si říkáte, že tohle bude něco a autor, na kterého slyšíte samou chválu. Jestli tohle  není poznávací značka dobré knihy tak už nevím. Ale přesto jsem měla strach se do knihy pustit. Konec konců  bylo mi hned jasné, že tohle nebude jeden z těch příběhů, který za chvilku přečtete a pak ho s klidem uložíte do knihovničky. Rozhodně to tak nebylo. Přečetla jsem 90 stran, a říkala si, že je to dobré. Nechápala jsem, co na to všichni vidí, protože to bylo prostě jen dobré. Ale pak se něco stalo, a já jsem knihu dočetla na jeden zátah. Trvalo to dlouho, protože jsem sice chtěla číst rychle, abych se dozvěděla co se stane, ale zároveň to rychle prostě nešlo, protože jsem věděla, že tady bude jeden z těch konců.


Hazel & Augustut. Augustus & Hazel... Oba se oficiálně zařadili mezi mé nejoblíbenější hrdiny, i když to s nimi je složitější. Nemůžete si říct kéž by se mi něco takového taky stalo. Nemůžete hlavním hrdinům závidět, nemůžete je nenávidět. Můžete jenom doufat, že přežijí. Že život je alespoň trochu fér. Ale stejně víte, že svět není továrna na splněná přání. Nemůžu popsat, jak moc ty dva obdivuji. Nemůžu popsat, jak moc reálně působili. Oba věděli, že nebudou mít normální, a už vůbec ne dlouhý život. Žádný přehnaný optimismus ani pesimismus-pouze realita. Hazel je Hrdinka s velkým H, i když svět nezachránila. I když je opravdu silná, jsou chvíle, kdy má chuť to vzdát a prostě umřít. Ale ví, že by to zničilo její rodiče, a tak bojuje dál. Ale jak se dá bojovat sám se sebou? Jak porazit něco, co je její součástí? A Augustus? Toho prostě nejde si nezamilovat.

Dočetla jsem ve dvě hodiny ráno, ale ani po vyčerpávajícím vodopádu slz jsem nebyla schopná usnout. Chtěla jsem si vlézt někam do kouta, a nenávidět Johna Greena za to, že napsal tuhle knihu...milovat ho za to, že napsal tuhle knihu. Znáte ten pocit, kdy dočtete knihu, a jenom zíráte do stropu? Přemýšlíte nad tím, co jste to právě přečetli a co kdyby to skončilo jinak. Konec Hvězdy nám nepřály nenávidím. A zároveň ho miluji. Vím, že kdyby to skončilo jinak, prostě by to nebylo ono.

Hvězdy nám nepřály je kniha, která vám zlomí srdce. Roztříští ho na milion kousků, a nebude lehké složit ho zpátky. Přesto nelituji, že jsem si ji přečetla. I když je to kniha v podstatě o smrti, byly tam momenty-a že jich bylo požehnaně-kdy jsem se smála jako šílená. Greenovi se podařilo, že i když jsem přes slzy skoro nic neviděla, musela jsem se usmát. John Green píše neuvěřitelně jednoduše, nezdržuje se moc s popisy postav, a čtenáři tak mají možnost použít vlastní fantazii. Nakonec snad jen pár slov...  Hledáte romantický příběh? Přečtěte si to. Hledáte něco, u čeho si pobrečíte? Přečtěte si to! Hledáte knihu, na kterou jen tak nezapomenete? Tak na co čekáte?! Hledáte fantasy? Kašlete na to, a přečtěte si Hvězdy nám nepřály!




Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub  za možnost přečíst si knihu ještě před vydáním. Děkuji!

36 komentářů:

  1. Vypadá to vážně dojemně.. jinak ten pocit, když se koukám do stropu a přemýšlím o knize znám. Stává se mi to docela často :) Knihu jsem si chtěla přečíst, ale po tvojí recenzi si ji jednoduše MUSÍM přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. :( určitě to je silná kniha, úplně chápu, že jsi nevěděla jestli za knihu být ráda, nebo ne..knížka určitě stojí za přečtení to věřím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč mám z tvého komentáře pocit, že se na Hvězdy nechystáš?

      Vymazat
    2. Ja by som to opísala úplne rovnako 8D
      Pekná recenzia, chápem, čo je na knihe skvelé, ale pre mňa by to bolo príliš citlivé téma a veľké sústo. Pri takýchto filmoch stále plačem a nemám rada, keď plačem. Takže na knihu sa nechystám, ale verím, že je úžasná a ukazuje dojímavé a hlboké momenty života 8_)

      Vymazat
  3. Tomu se říká recenze plná emocí, která mě opravdu utvrdila v tom si přečíst Hvězdy nám nepřály. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Hvězdy jsou úžasné ♥ Jsem zvědavá, jestli se ti budou líbit :)

      Vymazat
  4. Tohle si chci přečíst, jsem zvědavá, jak to zvládnu..

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo.. já se téhle knihy vlastně bojím!! Ano, bojím.. ale zároveň se na ni těším. Jsem fakt zvědavá.. ale bojím se hodně.
    Každopádně skvěle napsaná recenze! Fakt se Ti moc povedla.. krásně jsi se vypsala z pocitů a pěkně se to četlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš se proč bát, protože Tě vážně zničí. Ale vím na 97,9 %, že se Ti bude líbit :)
      Děkuju! :)

      Vymazat
  6. Krásná recenze... Na mě tahle kniha teď čeká na poště, až si jí vyzvednu. Je mi jasné, že probrečím víc než polovinu knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Já jsem tu první polovinu ani tak nebrečela... spíš jsem se smála :D Ale ta druhá půlka je hrozně emotivní...

      Vymazat
    2. Tak jsem jí také přečetla a se vším ve Tvé recenzi souhlasím!!! Nádherná kniha!

      Vymazat
  7. Na knihu už se moc těším. V životě jsem brečela jen u jedné knihy - u Harryho Pottera 6, takže jsem zvědavá, jestli se mnou tahle kniha zamává. Ale podle anotace je to možný. Navíc té obálce se nedá odolat, jen to trochu pokazili tou ošklivou zlatou plackou. To snad vůbec nebylo potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já už jsem pár knížek, u kterých jsem brečela četla :D
      Rozhodně pak musíš dát vědět!
      Já mám pracovní výtisk, a to kolečko tam není :D Sice tam je kolečko Pracovní výtisk-neprodejné, ale nějak to přežiju :D Taky si myslím, že to tím úplně pokazili. Prostě se to k té knize nehodí...

      Vymazat
  8. Krásná recenze :´) Já u toho řvala jak blbá, když mě viděl brácha, lekl se, že někdo umřel... Ale nikdy nezalituji toho, že jsem si tuhle knihu přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Já když jsem dočetla bylo něco kolem půl dvanácté a naši byli někde na plese nebo co, ale vzbudila jsem ségru, a místo aby panikařila co se děje, mě ještě seřvala, proč ji budím :D Mám já to ale rodinu... :D
      Bože litovat toho ani nejde!

      Vymazat
  9. Míšo,vše co obsahuje Tvoje recenze jsem cítila i já z této úžasné knihy. Díky.

    OdpovědětVymazat
  10. Do téhle knih se prostě bojím pustit. Veškeré reakce a recenze mě přesvědčují si to řečíst, ale mám z toho strach :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A oprávněně :D Ta knížka je příšerná. A úžasná. A děsivá. A dokonalá. A musíš si ji přečíst! :)

      Vymazat
  11. Pání, recenze vypadá vážně zajimavě. Na knihu se nemůžu dočkat, už mi "sedí" na poličce a už se těším až se do ní pustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Určitě začni co nejdřív, protože ta kniha je úžasná :)

      Vymazat
  12. Skvělá recenze :)) Kniha na mě čeká doma a už se na ní těším, když jí všichni chválí :))

    OdpovědětVymazat
  13. Recenze moc povedená :) Už se těším až si tuto knížku konečně přečtu. Spíše vyhledávám knihy s "veselejším" obsahem ,ale není na škodu si někdy přečíst i něco smutnějšího.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nemám moc ráda smutné knihy, protože mám potom hroznou depku :D Ale máš pravdu, občas by to chtělo něco... ne-tak-happy a Hvězdy byly úžasné :)

      Vymazat
  14. Na tuhle knížku si už HODNĚ dlouho brousím zuby. Ale ještě jsem se nedostala ke koupi. Mé úspory na tom totiž nejsou zrovna dobře... :D Ale jinak už brzy jdu do knihkupectví a nějaké peníze (snad) zchrabu do hromádky... :D

    OdpovědětVymazat
  15. Konečně vyšla i v ČR! Překrásná kniha. Právě v tom kontrastu s křehkostí života je nejvíce o jeho naplnění, o tom, že není důležitá kvantita, ale kvalita prožitku. O lásce. O naději hluboko v nás. Moc pěkná recenze, asi jsem bábovka, ale i u ní mi i po několika měsících po přečtení knížky vyhrkly slzy. Miluju tu knížku - patří k nejsilnějším, které jsem v životě přečetl (ještě to umocnila další dobrá volba, protože hned vzápětí jsem četl taky úžasnou Zlodějku knih). Díky, Lamanai

    OdpovědětVymazat
  16. Dobrá recenze :). Jinak v originále je to ještě více emotivní. Mám doma jak CZ tak AJ verzi a určitě AJ je lepší. Tu CZ jsem dávala přečíst mamce, a asi je robot, protože to s ní vůbec nic neudělalo :D.

    OdpovědětVymazat
  17. Myslím že jedno přečtení my stačilo, knížka mě nazaujala a ani nebavila. Kdybych ji nečetla byla bych na tom stejně :D

    OdpovědětVymazat
  18. Mně se Hvězdy moc pod kůži nedostaly. :/ Na to byly až příliš jednotvárné a "jen" o umírání. Vím, že to zní bezcitně, ale mně vážně smutno bylo, jen jsem čekala, že bude v knize i nějaká jiná zápletka, které se mi nedostalo. Proto za mě 3/5. :) Přesto ji ale všem doporučuju, protože většina čtenářů to cítí tak, že ta emocionální stránka prostě stačí. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Brečela jsem a nestydím se za to. Nádherná knížky, plná emocí. <3

    OdpovědětVymazat