neděle 24. února 2013

Meg Cabot-Underworld

Autorka: Meg Cabot
Série: Abandon #2 
Anglické vydání: hardback, 336 stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Point, 2012


Pierce konečně zjistila pravý důvod své smrti a už to vypadalo, že bude moct být s Johnem, ale Fůrie ji pořád chtějí zabít, a nehodlají ji nechat jít. Proto-i přes její protesty- ji John vzal do Podsvětí. Pierce ale není ochotná svůj lidský život nechat být, a jak se zdá, ani v Podsvětí není úplně v bezpečí. Navíc začne smrtelné nebezpečí hrozit lidem, které Pierce miluje, a ona je rozhodnutá udělat vše proto, aby je ochránila.



Meg Cabot se řadí mezi nejlepší autorky dnešní doby. Na svém kontě má spoustu knih, které si získaly srdce nejednoho čtenáře, a tisíce věrných fanoušků. Její nejslavnější sérii Mediátor, byste v našich končinách sháněly horko těžko, protože je beznadějně vyprodaná. Loni se ale u nás začala vydávat její podsvětní série, a druhý díl by se měl pravděpodobně vyjít letos v létě, ale asi se ještě řeší autorská práva, takže nic není jisté. Mně se první díl s názve Mezi láskou a smrtí hodně líbil, a i když nebyl perfektní, na druhý díl jsem se hodně těšila. Když jsem ale někde četla, že se Knižní klub nechystá v sérii pokračovat, vykašlala jsem se na čekání, a do knihy se pustila v originále. Po opravdu dobrém prvním díle, jsem čekala něco lepšího, nebo alespoň stejně čtivého. Dostala jsem přes 300 stránek, kdy se nic nedělo, a hrdinku, která by si zasloužila ránu po hlavě. 

Jak už jsem řekla, s prvním dílem jsem byla nadmíru spokojená-děj nepostrádal spád, lehce se to četlo, a Pierce i Johna jsem si opravdu oblíbila. I když kniha měla na Goodreads poměrně nízké hodnocení, myslela jsem, že je to buď tím, že čtenáři od Meg čekali něco jiného, nebo že jsme měli opravdu dobrý překlad. Teď se spíš přikláním k tomu překladu, protože Underworld bylo jedno velké zklamání. Do čtení jsem se musela nutit, protože se nic nedělo, a Pierce mě přiváděla k šílenství. 

Dlouho jsem nezažila takovou změnu chování. V Abandon Pierce jsem měla vážně ráda, kdežto v Underwold jsem...prozřela, dalo by se říct. Chápu, že se snažila chránit lidi, které miluje, ale k Johnovi se chovala vyloženě hnusně, i když si to prostě nezasloužil. Její jednání mi přišlo lehkovážné a místy opravdu bezohledné. Nad některými jejími činy jsem musela nevěřícně kroutit hlavou, a často to byly právě hlouposti, které prováděla, co mě donutily odložit čtení na později. Kdežto Johna jsem začala mít čím dál raději a jednoduše si myslím, že si ho Pierce nezaslouží. 

Musím uznat, že v Underwold Meg neskákala tak moc v čase jako v předchozím díle, což se mi líbilo.  Největší problém, pro mě představovala čtivost a hlavní hrdinka. Do knížky jsem se nemohla začíst, a když se konečně něco stalo, vůbec to na mě nepůsobilo. Já knížky hodně prožívám, ale u Underwold jsem se jenom modlila, ať už to konečně skončí. Nebyla tu žádná akce, jenom Piercino nikdy nekončící fňukání. No, alespoň, že má ta série nádherné obálky.

Po dočtení jsem měla takový divný pocit- nebylo to vyloženě špatné, ale ani skvělé. Prostě průměr, a ani opravdu otevřený konec to nezachránil. Pokud se vám první díl líbil, je celkem logické, že zkusíte i ten druhý. Nebudu vám říkat, abyste to nedělali, protože za prvé stejně by mě nikdo neposlechl, a za druhé spousta lidí byla nadšená. Víte jak to je-sto lidí, sto chutí. Ale pokud máte alespoň podobný vkus na knihy jako já, asi bych se čtením Underworld nepospíchala. 


14 komentářů:

  1. Kruci a já si zrovna tuhle knihu vybrala ze seznamu, že se do ní během několika dní pustím. První díl jsem přečetla v češtině, ale bohužel jsem si nikde nevšimla, že by ten druhý vydávali, tak proto jsem se rozhodla, že si ho přečtu v originále. Teď ale nevím. Rozhodně mám alergii na pitomé hrdinky a proti Pierce jsem měla drobné výhrady už v jedničce. A jestli je to tady ještě horší, tak nevím, jestli to čtení ještě neodložím. No uvidím, ale možná kvůli Johnovi bych se mohla překonat;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knižní klub ještě nedávno řešil práva, ale pak tam byl komentář, že se zatím nepřekládá, takže možná už práva odkoupili. Někde jsem ale četla zmínku o létě, i když o tom nějak pochybuju.
      Já jsem měla v Abandon Pierce celkem ráda, ale tady se chovala vážně příšerně.
      John je miláček, i když jsem si kvůli němu taky občas musela zaťukat na čelo :D
      Každopádně jestli se do ní přece jenom brzy pustíš, určitě nezapomeň dát vědět, jak to dopadlo :D

      Vymazat
  2. do jedničky sem se pouštěla tezko ale nakonec me velice chytnul...dvojka se ke me jeste nedostala jsem ten jedinec co ceka na preklady:( a tvoje recenze zni opravdu zajimave.. docela me zklamalo ze to tak podelala ..tema to bylo hezke...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta jednička byla moje první knížka od Meg, a vážně se mi líbila, ale nedávno jsem četla první díl Mediátora, a ten mě teda vůbec neohromil :D Já nevím... Meg asi není pro mě.
      Téma je opravdu zajímavé, já mám řeckou mytologii hrozně ráda.

      Vymazat
  3. Ach, jak ja túžim po tejto sérii! :) Snáď mne sa bude páčiť viac, bo Meg zbožňujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že nebudeš zklamaná :) Snad přijdu Meg taky na chuť :D

      Vymazat
    2. zkus Velikost L ta neni o nadprirozenu tak by te mohla chytnout :)

      Vymazat
    3. Na tu sérii se taky chystám, tak jsem zvědavá :)

      Vymazat
    4. Velikosť L je úžasná! Tiež odporúčam.

      Vymazat
  4. ahoj ,chtěla bych se zeptat jestli nevíš kdy vyjde knížka Underworld v čestině (přibližně). Děkuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vážně nevím. Knižní klub ještě nedávno řešil práva, ale bux na svých stránkách napsal komentář:
      "Ještě se nezačal překládat, takže ani datum vydání nebylo stanoveno."
      Takže to vypadá, že práva už snad mají. Někde jsem četla zmínku o létě, ale nějak o tom pochybuju.

      Vymazat
  5. Tak to je docela Škoda, protože ja si prvnni díl uplne zamilovala. No každopádně mívám k pokračování serii, kde se mi líbil první díl docela respekt. Myslím, ze knihu si přečtu, ale asi na ni nebudu nijakk spěchat :-) . On ME vlastně druhy dol ani nijak extra proti prvkům ne zaujal sv ji anotaci.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkně jsi to zdrbala, jen co je pravda :D Já popravdě nevím, jestli se do čtení pustit... Abandon mě bavil, ale zase mě nenadchnul tak, abych se hned sápala po druhém dílu... Tak uvidíme :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nenadchl ani Mediátor :D Vypadá to, že Meg není pro mě :/

      Vymazat