sobota 15. června 2013

Kody Keplinger- Shut out

Autorka:  Kody Keplinger
Anglické vydání: hardback, 273stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Little Brown/Poppy, 2011

Na Hamiltonské střední je tým amerického fotbalu a tým kopané. Podobný sport, ale hráči jsou zapřísáhlí nepřátele. Spor trvá už několik let, a nynější hráči ani neví, jak začal. Lissin přítel Randy hraje fotbal, a nejednou Lissu vyšplouchl kvůli tomu, že se s kamarády šli někam pomstít hráčům kopané. A po nějaké době toho má Lissa dost. Má dost toho, že je věčně na druhém místě. A tak se domluví s ostatními přítelkyněmi fotbalistů, a naordinují jim zákaz sexu. Dokud se neusmíří, nic nebude... Ale tak jednoduché to není, protože kluci se nehodlají vzdát.





Kody Keplinger je docela pojem. Řekla bych, že někteří ji znají jako tu autorku, která ve svých knihách píše o sexu. A ano, to je přesně ona. Její první kniha The Duff byla něco jako svěží vánek mezi ostatními YA knihami, kdy máte pomalu problém rozlišit jednu od druhé. Já jsem The Duff četla nedávno, bohužel jsem nebyla tak ohromená, ale přesto jsem na další autorčiny knihy byla zvědavá. Námětem mě zaujala Shut out, a tak jsem si řekla, proč se do ní nepustit? 


"I meant that a decent guy- a smart guy- wouldn't have let something like sex ruin a good thing." 


Co se mi na knihách od Kody líbí nejvíc, jsou postavy. Jsou autoři, kteří napíší postavy tak, že máte chuť celou knihu rituálně spálit, jenom aby se vám ulevilo. Například Abbi Glines. Její postavy jsou šíleně... fine, nejsou šíleně, jsou šílené. Ale Kody je jedna z autorek, jejíchž postavy dělají knihu ještě lepší. Nemůžu říct, že bych Lissu obdivovala, protože je tak úžasná. Vlastně je to naopak. Lissa na mě jako hlavní postava vůbec nezapůsobila, víc jsem si oblíbila její kamarádku Chloe. Lissa se chovala jako psychicky narušený blázen, který v honbě za tím co chce, přehlíží všechno ostatní. Navíc byla neuvěřitelně sebestředná, a z některých jejích poznámek jsem měla oči navrchu hlavy. Ale o to jde. Lissa je neuvěřitelně realisticky napsaná postava. Je nedokonalá hrozně dokonalým způsobem. 

"It's never too late." 


Celá ta věc se Sex Strikem mi přišla na hlavu. Chápu, že holky chtěly kluky přinutit, aby mezi sebou přestali soupeřit, ale tenhle způsob je prostě divný. Jako nápad to není špatné, ale to provedení... Hrozně mě rozčilovalo, že Kody se zaměřila hlavně na holčičí stranu, a jak to vidí holky. Vadilo jim, že je jejich partneři přehlíží, ale to, že ony se k nim při sex striku chovaly jako k loutkám bez pocitů, jim vůbec nevadilo. Jakoby kluci byli rozbití, a potřebovali opravit. Navíc mi přišlo divné, že nikdo nenabídl žádnou alternativu. Řekněme, že před několika sty lety, kdy rozdíly mezi právy muže a právy ženy byly naprosto rozdílné, by to bylo přiměřené. Ale v dnešní době? Copak se to nedalo řešit jinak? 


                                   "I don't think normal exists." 



Kody silně odsuzuje nerovnost mezi muži a ženami, co se týče sexu. Já s ní naprosto souhlasím, protože  to prostě není správné. Když muž střídá ženy jak ponožky, občas si někdo uleví nadávkou jeho směrem, ale většinou ho jeho "kolegové" ještě chválí. Udělá něco podobného žena, a hned je to coura. Klasika. A Kody to v Shut out řeší. Píše o tom, že by se člověk neměl stydět pokud má rád sex. Neměl by se stydět, pokud ho rád nemá. A neměl by se stydět, pokud ho ještě neměl. A tak to je. S tím vším já souhlasím. Ale v jednu chvíli nastal zlom, a na mě toho bylo moc. Moc mluvení o sexu. Přišlo mi, že jedinou složitější zápletkou, kterou bylo potřeba vyřešit bylo, proč se Cash Lisse neozval. A to Kody vyřešila způsobem: myslel jsem, že sis myslela... Zbytek knihy byly jenom komentáře o sexu. Jakoby autorka potřebovala sdělit, co si o tom myslí, a udělala to prostřednictvím knihy. 


“Sometimes it's hard to predict who will make a person happy. But in the end, that's what matters.”

cesta je voln


Když bych to měla shrnout, Shut out má své mouchy. Je mi jasné, co na knihách od Kody všichni vidí, ale očividně to není autorka pro mě. Nebo alespoň ne úplně. Její knížky jsou vtipné, čtivé, s lehkou angličtinou, takže se dají přečíst během dvou dnů. The Duff byla mírně nadprůměrná, ale Shut out je prostě průměr. Je dobrá, ale ne tak dobrá, že byste okamžitě museli letět do knihkupectví, a tu knihu sehnat. Každopádně na další autorčiny knihy se těším, jsem zvědavá, s čím přijde příště. 


4 komentáře:

  1. Mne sa ten námet veľmi páči - ako z nejakého amerického seriálu 8D Rada si to prečítam raz.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! A Kody navíc píše tak lehce a vtipně, že to ten seriál připomíná ještě víc :D
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. Kody mám rada, jej knihy sa dobre čítajú, ale najviac sa mi páčila The DUFF, ďalšie už neboli až také dobré, s tvojimi výhradami voči Shut out súhlasím, bolo to trochu... prehnané.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi na ní taky líbí. Ta čtivost, a jak jsou vtipné :) Dají se zhltnout za den, a ani si toho nevšimneš. The Duff se mi líbilo, ale čekala jsem něco jiného. Jsem ráda, že nejsem sama :)

      Vymazat