neděle 22. prosince 2013

Emmy Laybourne- Nebe v plamenech

Autorka:  Emmy Laybourne
Originál: Sky on Fire
Přeložila: Zuzana Ľalíková
České vydání: 224 stran, hardback
Nakladatelství: Baronet, 2013

Ve vzduchu jsou nebezpečné chemikálie, které mají na člověka různý vliv podle jeho krevní skupiny. Nejnebezpečnější je nejspíše skupina 0 u které chemikálie vyvolávají krvežíznivost a agresivitu. Několik dětí, které našly útočiště v supermarketu teď zjišťují, že mají šanci najít pomoct na letišti v Denveru. A tak aby zachránili umírajícího přítele vydá se několik z nich ve školním autobusu na cestu. Ale aby zabránili krveprolití, Dean a Astdid, kteří mají skupinu 0 zůstanou v obchodě. A s nimi pětiletá dvojčata Caroline a Henry. Ale svět venku je nebezpečný nejenom kvůli ovzduší. Lidé totiž začínají být tak zoufalí, že neváhají zabít dítě. 


Emmy Laybourne nám v minulém roce představila knihu, která působí celkem nenápadně a přitom je lepší než většina dystopií co jsem kdy četla. Snažila jsem se od druhého dílu moc nečekat, abych nebyla zklamaná. Možná právě proto jsem byla překvapená když v první kapitole autorka plynule navázala tam, kde skončila a jízda pokračovala. 

"Myslím, že kdyby zůstala, zabila by nás."

Tentokrát si autorka vybrala trošku jiné vyprávění příběhu. Máme možnost nahlédnout nejenom do mysli Deana ale také do mysli jeho bratra Alexe. Řešení prvního dílu, kdy byl vypravěčem jenom Dean se mi asi líbilo víc, protože se Emmy nepodařilo napsat charaktery bratrů tak, aby nesplývaly v jeden. Vidím to ale tak, že neměla jinou možnost pokud nám chtěla ukázat co se děje v supermarketu a co na cestě. Co se týče záživnosti řekla bych, že se to autorce povedlo vyvážit. Chvilku mě více bavily kapitoly z pohledu Alexe a pak zase z pohledu Deana. Každopádně jako obyčejně každá kapitola končí v tom nejlepším. 

"Po vnitřku jeho masky stékala krev."

Trošku mě ale mrzí, že jsme se nedočkali žádného vývoje co se týče charakterů postav. Setkáváme se se stejnými lidmi a vlastně tam není zas tak velký časový rozptyl, ale přece jenom když v podstatě končí svět, vy jste zavření s partou dětí v nákupním centru a nevíte co se vlastně děje ani jestli přežijete, nějaký dopad to na vás mít musí. Autorka se zaměřuje spíše na děj. Nemůžu říct, že by to bylo na škodu, ale určitě by mi nevadilo vidět nějakou změnu ohledně postav. Nemůžeme mít ale všechno, že ano. Každopádně co se týče děje, Laybourne to zvládla na jedničku. Nebe v plamenech je dynamičtější, syrovější a čtivější než první díl a to už je co říct. Co se týče stylu psaní, žádného zlepšení jsem si nevšimla. Autorka se drží na stejné úrovni a píše jednoduché, úderné věty, které perfektně pasují k příběhu. Překlad je stejně kvalitní jako překlad prvního dílu, jenom tentokrát utekly dvě nebo tři chybičky v textu. Žádná hrůza. 

"Hoďte mi masku, abysme mohli s mámou odejít, jinak vás upálím zaživa!"

Nebe v plamenech je úctyhodným pokračováním ve skvěle našlápnuté sérii. První díl se mi opravdu líbil, ale autorka měla hodně prostoru pro zlepšení. Přesto jsem nečekala, že by se mi druhý díl líbil stejně jako první. Kdo ví proč jsem měla pocit, že Laybourne na nás v prvním díle vybalila všechno co měla a tohle je jenom natahování, aby to nějak ukončila. Šeredně jsem se spletla, protože je to ještě lepší než první díl. Celá kniha je plná nečekaných zvratů a akčních scén. Rozhodně by z téhle série byl skvělý hollywoodský film. Některé situaci vyřešila autorka trošku jinak než jsem čekala. Například milostný trojúhelník mezi Astrid, Jakem a Deanem. Mám pocit, že to autorka ukončila moc jednoduše. Rozhodně by mi nevadilo, kdyby série skončila druhým dílem. Tedy v případě, kdyby Emmy neudělala to, co udělala. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!

2 komentáře:

  1. Mě se ten první díl hrozně líbil, tak jsem zvědavá na tenhle. Skvělá recenze!
    Lucka

    OdpovědětVymazat