sobota 7. prosince 2013

John Green- Hledání Aljašky

Autor: John Green
Originál: Looking for Alaska
Přeložila: Veronika Volhejnová
České vydání: Hardback, 256 stran
Nakladatelství: Knižní klub, 2013

Miles má zvláštní zálibu. Zjišťuje si a ukládá do paměti poslední slova slavných osobností. Jedna slova ho zavedou až do jedné internátní školy v Alabamě, kde se jeho život převrátí vzhůru nohama. Miles tam totiž potká přátele na celý život a dívku, která mu ukradne srdce. Jeho noví přátele ho vtáhnou do světa plného kanadských žertíků, alkoholu a nikdy nekončící zábavy. Do světa, ve kterém si místo amerických komedií pouští porno. Do světa Aljašky Youngové. 



John Green je autor, který se zapsal do podvědomí stovek čtenářů svou knihou Hvězdy nám nepřály. Ale ještě předtím, než se John pustil do knihy o lásce, která je poznamenaná rakovinou napsal Hledání Aljašky. Knížku, která je jiná než Hvězdy a přitom v mnohém stejná. Máme možnost nahlédnout do života obyčejného Milese Haltera a sledovat jeho už-ne-tak-obyčejnou cestu za smyslem života. John je autor, který není oblíbený proto, že by jeho knihy skrývaly neuvěřitelně originální děj. John je autor, který své knihy staví na postavách. A ono mu to vychází. Hledání Aljašky je o ničem. A přitom o všem. Autor popisuje obyčejný školní rok tuctového kluka se zvláštními zálibami, ale podařilo se mu do něj nacpat neuvěřitelné kvantum věcí.

"Byl přesvědčený, že všechny zásuvky jsou si rovny, a strkal do nich, co se zrovna vešlo."

Hlavní postavy nejsou ani dobré ani zlé. Prostě jsou. Miles je obyčejný teenager, který neví co s životem. Až na to, že na rozdíl od většiny svých vrstevníků je odhodlaný zvednout zadek a něco s tím udělat. A tak se řídí podle Francoise Rabelaise, který těsně před svou smrtí řekl, že 'Jde hledat velké Možná'. A Milesova cesta ho zavede do jedné internátní školy, kde se jeho život rozhodně změnil. Potkal totiž Aljašku Youngovou. Na první pohled  je Aljaška  obyčejná holka, která ráda čte a užívá si života plnými doušky. Když ji ale poznáte lépe zjistíte, že je to neuvěřitelně komplikovaný člověk. V jednu chvíli sladká a roztomilá, v další protivná mrcha. Aljaška je pravděpodobně nejpropracovanější postava s jakou jsem se kdy setkala.

"Člověk myslí, že umí chodit po vodě, jenže pak se ukáže, že má jen načuráno v botách."

Jakmile tu knížku otevřete, připravte se na divokou jízdu. Jednu chvíli jste nahoře jenom proto, abyste v té další mohli spadnout hodně nízko. John nám nabízí nepřeberné množství tak vtipných scén, že vám z toho vyhrnou slzy smíchu. A pak to zničí a vy civíte na ten text a nevíte, jestli si z vás dělá srandu nebo to myslí vážně. Protože ta lehká, vtipná atmosféra zmizí a jako lusknutím prstů je nahrazena scénou, při které se vám chce brečet. A do všeho je zamotaná filozofická stránka. Otázky ohledně života, smrti, lásky a přátelství. Otázky, na které chceme odpovědi. Otázky, nad kterými se prostě nejde se nezamýšlet.

""Vy všichni kouříte, protože vám to chutná. Já kouřím, abych umřela."

Jak už jsem psala, Hledání Aljašky je o vlastně o obyčejném školním roku. Je to tak normální, že to působí neuvěřitelně reálně. Přidejte si k tomu Johnův humor a talent k psaní a máte úžasnou knihu. K dokonalosti to dovedla autorova otevřenost. Alkohol, cigarety, sex, nadávky. Je to tu všechno. A John se nesnaží to nějak skrývat. Bohužel musím zmínit, že Hledání Aljašky je jedna z těch knih, kterým překlad nesvědčí. John sice nepíše nějak složitě, ale i tak mi český překlad připadá oproti originálu neuvěřitelně chudý. Mám pocit, že se z knihy vytrácí její kouzlo.

"Myslel jsem na to, že kdyby lidi byli déšť, já bych byl mrholení a ona hurikán."

Už uběhl týden ode dne, kdy jsem Alasku dočetla a já pořád nevím, co si o ní vlastně myslím. Nejsem schopná uspořádat své myšlenky a sepsat je. Vím, že jsem čekala něco víc. Čekala jsem knihu, která mě zasáhne, šokuje a zapíše se mi do srdce. Možná to je tím, že jsem předtím přečetla Letní zahradu. Možná Alaska nebyla tak dobrá, jak jsem doufala. Možná na mě prostě celá ta škola byla až moc nereálná. Rozhodně se ale jedná o jedinečnou knihu. V jednu chvíli neuvěřitelně vtipná a v další plná hlubokých myšlenek. Jednoduchá a přitom hrozně složitá.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!

13 komentářů:

  1. Tohle si chci rozhodně přečíst už jenom pro to, kdo to napsal. Trochu mi to připomíná knihu Kdo stojí v koutě, to bylo taky o jednom roku obyčejného kluka a zvláštní holce. Tak už se těším, i když tentokrát si asi nebudu knihu pořizovat domů. Ta obálka se mi moc nelíbí, doufala jsem, že vyberou tu celou černou se sedmikráskou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem Ten kdo stojí v koutě ještě nečetla, ale rozhodně se chystám- film byl skvělý.
      Ha. Mně se ta obálka líbí :D Navíc ten hřbet vypadá vedle Hvězd úžasně :) Ale ta sedmikráska se mi líbí tak. I když ta s kouřem ještě víc. Ta by byla dokonalá.

      Vymazat
  2. Mám ju doma požičanú, no ešte som sa k nej nedostala a pritom ma tak veľmi láka! 8D už to musím napraviť

    OdpovědětVymazat
  3. Hrozně moc se těším, až si nějakou knihu od Greena přečtu... jen jaksi nevím, jestli začít s Hvězdy nám nepřály nebo právě s tou Aljaškou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti asi nepomůžu :D
      Většinou lidi začínali s Hvězdami, protože Johna proslavily právě Hvězdy. (Navíc u nás vyšly první Hvězdy)
      Na druhou stranu Alasku napsal jako první.
      Já bych ti asi doporučila Hvězdy, protože se mi líbily víc, ale zase každému sedne něco jiného :D

      Vymazat
  4. strašne sa na túto knihu teším, mám ju na vianočnom wihliste.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Alasku som kedysi čítala v angline a teda strhla ma maximálne. Ktovie, ako by som na to hľadela teraz, či rovnako... Každopádne je John vážne skvelý a ten zvrat... ako bez komentára, jeden z najväčších knižných šokov pre mňa.
    Super napísané ako vždy, btw.^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vidím tak, že si jednou dám rereading v angličtině, protože to na mě působí úplně jinak než jako v překladu.
      Já ti nevím. Já jsem ten zvrat tak nějak čekala. Nevím, jestli to na mě tak působilo z těch recenzí nebo to je prostě Johnův styl :D
      Aww ty mi dáváš :D Díky :)

      Vymazat
  6. Ahoj, všimla jsem si, že je to knížka, kterou čtou jen holky. Vlastně všechny knížky od J. Greena čtou jen holky. To jakože tahle knížka není určená ani trochu pro kluky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, sice nejsem autorkou tohohle skvěle napsaného článku, ale knížku jsem také četla. Myslím, že knížky od J. Greena rozhodně nebyly napsány jen pro holky. Dívčí romány to určitě nejsou. Aljaška je navíc i z pohledu kluka. Takže si myslím, že tahle knížka je určená jak pro holky, tak i pro kluky. :))
      Hezký den!

      Vymazat
  7. Tady jsem našla víc k filmu :) http://www.tvguru.cz/hledani-aljasky-kniha-film-a-casting/

    OdpovědětVymazat