neděle 23. února 2014

Cassandra Clare- Město padlých andělů

Autorka: Cassandra Clare
Série: The Mortal Instruments
Originál: City of Fallen Angels
Vydání: Paperback, 384 stran
Nakladatelství: Knizní klub, 2014

Zdá se, že se Claryin život konečně obrací k lepšímu.Válka skončila, trénuje na Lovce stínů a její vztah s Jacem je dokonalý. Alespoň do doby, než se začne Jace chovat odtažitě. Simon se snaží ignorovat fakt, že se z něj stal upír a chce žít tak normálně jak jenom může. Značně mu to ale komplikuje to, že se každý upíří klan snaží stáhnout na svou stranu. Claryina matka a Luke chystají svatbu a Magnus s Alekem jsou na romantické dovolené kolem světa. Všechno se zdá zalité sluncem. To se ale změní v okamžiku, kdy někdo začne vraždit bývalé členy Valentýnova Kruhu a nechávat je na území Podsvěťanů, což má za následek vzájemné podezřívání a spoustu napětí. 

Jsou knihy, jejíž čtení nás baví. Líbí se nám, možná se řadí mezi naše oblíbence, ale jakoby jim něco scházelo. A pak jsou tu ty knihy. Knihy, které jsou na první pohled jako všechny ostatní. Po tom, co je dočtete si možná říkáte proč se vám sakra tak líbily. Nechápete, co je na nich tak speciálního. Ale pokaždé, když je začnete číst znovu vám to dojde. A přesně tohle jsou pro mě nástroje smrti. Četla jsem je tolikrát-dokonce v několika jazycích-že už bych dokázala zpaměti citovat některé pasáže a přitom pokaždé, když vidím na internetu nějakou zmínku o nich, mám chuť začít znovu.

"Vždyť o tomhle přece láska je, ne? Že máš být tomu druhýmu oporou, ať se děje cokoliv."

Pokud správně počítám, tak tohle je potřetí, co jsem City of Fallen Angels četla. Ale přece jenom, protože tentokrát to bylo v češtině, bylo to pro mě nové. S radostí můžu říct, že jsem si čtení užila stejně, jako předtím. Oproti předchozím dílům jde vidět velký krok kupředu: Cassandra se zlepšila ve všem včetně stylu psaní. Děj nepostrádá dynamiku ani spád a jakmile se dostanete do děje- což mně se stává někdy kolem strany jedna- je těžké přestat. Český překlad je navíc povedený, kniha se skvěle čte a přitom zůstala zachována atmosféra.

"Víš, Clary, někdy jenom láska nestačí."

Příběh se netočí jenom kolem ústřední dvojice, ale zaměříme se hlavně na Simona. Abych byla upřímná, tak jsem za to ráda. Je pravda, že Clary s Jacem jsou jeden z mých nejoblíbenějších párů, ale jejich chování v téhle knize je neuvěřitelně iritující. Jaceova bezstarostnost je nahrazena depresivním sebeobviňováním. A Claryino já ho znám nejlíp vám po chvilce taky začne lézt na nervy. Co mě mrzí je, že se nám nedostalo více scén s Alekem a Magnusem. Ti dva jsou rozhodně jeden z nejlepších aspektů celé série.

"Světlomilce chce mít na své straně každý."

The Mortal Instruments byla původně trilogie a oznámení o vydání dalších dílů bylo obrovské překvapení. Autorka musela v téhle knize začít nanovo, protože všechno důležité se vyřešilo na konci třetího dílu. A udělala to skvěle. Hrozně se mi líbí, jak využila předchozí díly a lehce na ně navázala. Jednu mou část sice mrzí co je očividné, a sice, že Clareová jenom tahá peníze ze čtenářů- The Infernal Devices to jenom potvrzují- ale ta větší část skáče nadšením, protože má možnost číst další knihy ze světa, který si tak oblíbila. Navíc si pořád stojím za tím, že Nástroje smrti jsou s další novou knihou lepší a lepší. Nemůžu se dočkat čtení pátého dílu, který se řadí mezi mé nejoblíbenější a to hlavně proto, že hlavní hrdinové stráví nějaký čas v Praze.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku. 


10 komentářů:

  1. No, to jsem tedy zvědavá. Teď jsem dočetla třetí díl a čtvrtého se trochu bojím, ale podle tvé recenze to snad bude v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se ti bude líbit.
      I když já jsem možná trošku zaujatá, protože mám tuhle sérii fakt ráda :)

      Vymazat
  2. Pekne napísané, najmä ten úvod, TMI sú fakt výnimočné.:) Už sa teším, ako si dám re-reading celej série a zakončím to šestkou. Pravdu máš aj s tým Alecom&Magnusom, trochu otravným správaním Clary&Jaca... Akurát mne sa v čomsi tieto nové diely zdali trošku slabšie ako originálne tri, ani neviem poriadne vysvetliť prečo. Trebárs mi ten re-reading zmení pohľad na vec.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to vidím tak, že si před tou šestkou taky dám re-reading. I když jestli tam Clare zabije... snad víš koho... tak ta knížka letí z okna.
      Jinak mně se asi nejvíc líbil tenhle a pátý díl, fakt mi to přijde lepší a lepší. Hlavně teda ta Praha :D
      A děkuju!

      Vymazat
  3. Akurát pred týždňom som si ju objednala a teraz netrpezlivo čakám, kedy mi príde. :D
    TMI a TID sú moje najobľúbenejšie série, tak dúfam, že pokračovaním nebudem sklamaná. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě TID moc neoslnily. I když ten třetí díl by... mírně řečeno překvapivý :D
      A nesmíš být! Je to dokonce lepší než první trilogie.

      Vymazat
  4. Tenhle díl se mi líbil mnohem víc než ty předchozí tři. Úplně nevím, čím to, ale prostě se mi zdál lepší. Jediné, co mi taky vadilo, byl Jace s Clary, tady už mi začínali lézt pěkně na nervy. Zatím jsem teda četla jen v angličtině, ale české vydání už jenom čeká, aby doplnilo moji poličku:)
    Jinak ten pátý díl se mi zdál nejlepší, taky hlavně kvůli té Praze. Hodně mě pobavil Mirek, teď se budu bát vlézt do nějakýho obchodu na Starým Městě, protože bůhví, kdo tam prodává:D

    OdpovědětVymazat
  5. NS jsou fajn čekám jen na 6,uvidíme co bude s Clary a Jacem. Hlavně se mrkněte na film. Herec Jace je faaaaakt povedený.!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haleluja, konečně někdo, kdo viděl film a neodsuzuje Jamieho jako blbce - s prominutím. Film je dokonalý, pravda.
      A recenze je suprová, těším se, až budu číst :D

      Vymazat
  6. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Připojte se k úspěchu - Spojte se s více než 4,000,000 investorů a obchodníků ze 170 zemí

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat