pátek 16. ledna 2015

Mercy Amare-You Got Me


Autorka: Mercy Amare
České vydání: Nechystá se (díkybohu)
Vydání: Kindle Edition, 222 stran
Nakladatelství: Vyšlo jako ebook, 2013

Roxy nikdy neměla normální dětství. Podle její psychicky narušené matky v ní byl démon, kterého musela vypudit fyzickým týráním své dcery. Jednou to zašlo tak daleko, že se ji pokusila zabít. Matka skončila na psychiatrii a šestnáctiletou Roxy si adoptoval muž, který jí léčil se svou ženou. Teď je Roxy na vysoké, ale trauma, které zažila, ji poznamenalo. Nemyslela si, že bude moct žít normální život, dokud nepotkala Aidena. Fotbalového hráče, který je na vysoké proto, aby mohl živit svou rodinu. Soustředí se jenom na to, ale pak přijde Roxy a všechno se změní. 


Myslím, že všichni známe rčení Jak na Nový rok, tak po celý rok. Letos jsem si říkala, že to přenesu i do knih a mou první přečtenou knihou bude kousek, na který se chystám už několik měsíců. A pokud půjde zároveň o dobrou knihu, bude to plus. Projížděla jsem čtečku a upoutala mě obálka You Got Me. Anotace zněla zajímavě, stránek to má pár, takže jsem ji nečetla dlouho a hodnocení to taky nemá špatné. Kdybych věděla, do jaké hlouposti se chystám, hodila bych čtečkou do kouta a vrátila se k ní příští rok. Tomu se říká šťastný výběr. Upozorňuji, že recenze obsahuje spoilery, protože jsem se při psaní trošku neudržela.

Error, nic dojemného nenalezeno. 

Roxy je neuvěřitelně protivná postava. Přiznávám, že jistý podíl na tom, proč se mi nelíbila, mají moje osobní preference, ale takhle hloupou holku jsem dlouho neviděla. Shrňme si fakta. Když byla malá, matka ji týrala jak psychicky, tak fyzicky. Žila ve věčném strachu a málem umřela, načež ji jako náctiletou adoptovali. Roxy je odtažitá, uzavřená do sebe a věčně se topila v depresích. Měsíce docházela k psychiatrovi, ale na jejím stavu to nic neměnilo. A pak najednou bum! Potká jeho a celý její svět je najednou plný motýlků a duhy. Během nějakých pěti dnů přejde od zničené osoby k zamilované puberťačce a zpátky a já nestačila žasnout. K čemu jsou vlastně antidepresiva a drahé terapie, když stačí, aby si člověk někoho našel? Aiden na mě dojem taky moc neudělal, protože je to ušlápnutý vlezdoprdelka, který se radši tisíckrát omluví, i když za nic nemůže, než aby se choval jako chlap.

Ani nic vtipného.

Celý příběh je neuvěřitelně nereálný a nelogický. Začnu úplně od začátku. Dítě je fyzicky týráno, chodí do školy s jizvami a jasnými psychickými problémy a oni to nijak neřeší? A co sama Roxy? Dělo se to léta a v takových dvanácti letech jí snad muselo být jasné, že s její matkou něco není v pořádku. Místo aby jí i sobě sehnala pomoc, radši se se strachem vracela domů a doufala, že tentokrát jí nic neudělá. A když už to dojde do bodu, kdy se ji matka pokusí zabít, píšou o tom v novinách a pokud si pamatuju dobře, napsali tam celé jméno včetně věku a detailního popisu události. Vážně se tohle dělá u nezletilé oběti pokusu o vraždu? Jenom se divím, že autorka nepřidala i detailní fotky a rozhovor s Roxy bezprostředně po té události. Teď o kus přeskočím k části, kdy se spolu hlavní postavy vyspali po nějakých třech dnech známosti. Uznávám, že lidé spolu lezou do postele i dřív, ale z tiché panny se náruživá dračice přes noc asi nestane. A proboha, když už se tak stane, myslím snad na takové nepříjemnosti jako je nechtěné těhotenství nebo pohlavně přenosné nemoci, ne? Ale ne, tady na to hlavní postavy hupsnou v domě jejích rodičů, o ochraně ani slovo, a to bylo několikrát jasně zmíněno, jaký býval Aiden hráč. Nejvíce mě asi dostalo, když tam autorka najednou přihodila poruchu příjmu potravy. Celou dobu ani náznak, ani myšlenka, a pak si najednou Roxy strká prsty do krku a zvrací krev. Chvíli na to ji najdou na podlaze v bezvědomí a ona druhý den nemá nic lepšího na práci, než se pomalu opít do němoty. A stejně rychle, jako PPP přišla, tak taky odešla. Od té doby ani zmínka. Další moment, kdy jsem měla chuť Roxy proliskat byl, když Aidenovi v noci volali, že jeho matka se zhroutila a je v nemocnici. Chudák měl nervy úplně v kýblu a chtěl se co nejdřív dostat k matce, poroto Roxy řekl, že ji tam s sebou nechce. A ona se úplně zhroutila. Je úplně jedno, že mamka jejího přítele leží v nemocnici, najednou to bylo celé o Roxy.

A už vůbec ne chytrého. 


You Got Me je jen další tuctová romantická knížka psaná stylem vezmu pár písmenek a budu doufat, že když je dám dohromady, bude to dávat smysl. Máte-li zdravý pud sebezáchovy a nechcete se zbytečně nervovat, držte se od ní co nejdál. Ale jestli je ve vás nějaká masochistická část, která si chce přečíst knížku, nad kterou si bude moct pořádně zanadávat, směle do toho. Já tenhle „skvost“ řadím mezi veledíla jako je Existence nebo Breathe od Abbi Glines a téhle autorce se budu velkým obloukem vyhýbat. Můžu jenom doufat, že příště sáhnu po knížce, která se dá alespoň číst.

P.S. Opravdu jsem se snažila najít nějaké citáty z knihy, které bych sem mohla dát, ale neúspěšně.


7 komentářů:

  1. Ještě že existují recenze. Tato kniha by se mi ani v nejmenším nelíbila, takže jsem ráda, že jsi o ní napsala upřímný názor. Rozhodně si ji číst nebudu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mé utrpení stojí za to, že si ji lidé nepřečtou! :D

      Vymazat
  2. Hezky napsaná negativní recenze. Musí to být opravdu protivná kniha, kterou bych nejspíš ani nedočetla, kdybych se k ní dostala.. ne že bych to teď měla v úmyslu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky měla v úmyslu s tím seknout, ale vzhledem k tomu, že to je první knížka, kterou jsem letos začala číst... :D
      Díky!

      Vymazat
  3. 8D A ja že ako zaujímavo to začína... a bum, Míša to sprdla 8D Ale dobre, teda si ju nezaobstarám 8D Znie to strašne a prečo preboha ďalšia panna??? Už mi to lezie krkom. Vak to nemusí byť poznávacie znamenie každej hl. hrdinky 8D Aj teraz čítam Krásnu katastrofu a skoro ma kleplo, keď som sa dostala k tej pasáži, však to už nie je možné, aby každá bola panna 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělej sama sobě laskavost a drž se od té knížky co nejdál! :D
      Ani mi nemluv! Taky to nechápu. Ve dnešní době má člověk pomalu problém najít někoho, kdo s tím fakt počkal alespoň do těch patnácti, ale skoro v každé knížce co vezmu do ruky je hl. hrdinka světice. Já jenom čekám, kdy nějaká z nich znenadání otěhotní bez sexu a stane se z ní další Panna Marie.
      Co se Krásné katastrofy týče, tam mám klapky na očích! :D Já tu knížku úplně miluju.

      Vymazat
  4. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat