středa 2. ledna 2013

Cassandra Clare- Clockwork Angel


Autorka: Cassandra Clare
Série:The Infernal Devices (#1)
Anglické vydání: 479 stran, hardback
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Margaret K. McElderry Books, 2010

Tessa Gray žije v New Yorku, ale po smrti své tety se vydává do Viktoriánské Anglie, přesněji do Londýna za svým bratrem. Hned po příjezdu ji odvezou dvě sestry, které tvrdí, že je poslal Tessin bratr Nate. Tessa v domnění, že míří za bratrem jde se sestrami, a na několik týdnů se stane jejich vězněm. Zjišťuje, že její bratr byl unesen, a je nucena naučit se ovládat schopnosti, o kterých netušila, že je vůbec má. Sestry ji připravují na svatbu s tajemným Magistrem, ale před setkáním Tessu zachrání přitažlivý lovec stínů Will. Tessa najde útočiště v londýnském institutu, a tamní lovci jí nabídnou, že najdou jejího bratra, pokud jim na oplátku pomůže ona... 



Cassandra Clare, je velmi známá autorka, a její série The mortal instruments má fanoušky po celém světě. Nevím, proč se Cassandra rozhodla napsat další sérii v podobném duchu-jestli za to může rostoucí popularita TMI, nebo jenom nevyužité nápady-každopádně jsme byla velice zvědavá, a modlila se v český překlad. Bohužel to s ním nevypadá dobře, a proto jsem se vrhla do čtení v originále. Nevím co jsem čekala, ale Clockwork Angel je takový prequel k The mortal instruments. Jiná doba, jiné míst, nové postavy a jiný příběh, ale to všechno se odehrává na stejném pozadí jako TMI. Opravdu jsem se snažila zbavit předsudků, a nesrovnávat tyhle dvě série, ale moc se mi to nepovedlo. Nejnápadnější podobnost jsem viděla hlavně u postav, ale postavy v Clockwork Angel si mě nedokázaly tak úplně získat. Přišly mi nudné, a jako by bez šťávy. 

The mortal instruments neboli Nástroje smrti, je jedna z mých nejoblíbenějších sérií, a proto jsem ke Clockwork Angel přistupovala s odstupem. Nečekala jsem, že by to mohlo TMI trumfnout, ale přesto jsem čekala něco alespoň stejně dobrého. A co jsem dostala? Slabý odvar mé milované série. Hrozně doufám, že Cassandra dostane odvahu napsat něco úplně nového, místo aby těžila z úspěchů svého původního nápadu. 

Cassandra opravdu psát umí, a o tom jsem se přesvědčila už několikrát. Miluji její styl psaní, miluji její nápady, miluji její knihy. Ale Clockwork Angel, pro mě bylo jedno velké zklamání. Kniha má 479 stran, ale já jsem si užila posledních cca 60. Už od začátku se příběh hrozně táhl, bylo to těžkopádné, do čtení jsem se musela nutit, a to se mi u autorčiných knih ještě nestalo. Prvně jsem kvůli tomu byla zmatená, a potom hrozně naštvaná, hlavně tedy na sebe, že jsem to začala číst, a zkazím si o Cassie mínění. Potom ale přišel konec, a já jsem byla hrozně překvapená. Příběh dostal dynamiku, měl spád, skvěle se to četlo-prostě styl Cassandry Clare.

Asi nikdy nepochopím, jak se autorce daří vymýšlet tak neodolatelné mužské postavy. V Nástrojích smrti to je Jace, v Clockwork Angel Jem ... a Will. Jace a Will si jsou hrozně podobní, ať už svým lhostejným chováním, božským vzhledem, nebo nikdy nekončícím přívalem sarkastických poznámek. Ačkoliv mám pocit, že s Willem to bude složitější, než se zdá, stejně si moje srdce nezískal. Je pravda, že jen co se v knize objevil jsem umírala smíchy nad jeho hláškami, ale teď mi připadá jenom jako arogantní blbec, no dobře vtipný, arogantní blbec. Kdežto Jem je naprosto úžasný. Nechápu to. Já jsem obrovský fanoušek klasických bad guy nebo typů, jejíž exemplárním příkladem je Will, ale Jema jsem si nějak oblíbila. Jak řekl Will, je to někdo, koho byste chtěli mít u sebe, když umíráte.

Asi vám došlo, že ze série The Infernal Devices nebudu tak nadšená, jako z The mortal instruments. Jsme si jistá, že minimálně z půlky je to chyba toho, že jsem se nedokázala zbavit toho srovnávání (myslím, že jste si toho všimli i v recenzi), a v porovnání s TMI je TID jen slabý odvar. Možná jsem prostě čekala moc, ale jsem hrozně zklamaná, a od toho se i odvíjí moje hodnocení. Prvnímu dílu dávám 3 hvězdičky, a doufám, že mě druhý díl bude bavit od začátku, a já budu moct dát víc. Rozhodně doporučuji těm, kteří nečetli Nástroje smrti, protože je velká šance, že budete opravdu nadšení.







5 komentářů:

  1. To znie zaujímavo. Určite sa to chystám čítať raz, lebo Mesto kostí bolo super, takže autorkin štýl mi sadol. No nemám rada príbehy veľmi rovnakého typu. Ak to bude to isté ako TMI len s inými menami, tak budem rovnako sklamaná ako ty.
    Pekná recenzia 8)
    Tie obálky Casandriných kníh sú absolútne na zjedenie 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Město z kostí je dobré, Město z popela je lepší, Město z kostí je skvělé, a City of fallen Angels je perfektní! :D Cassandra píše skvěle. On příběh je vlastně jiný, ale jdou tam vidět nápadné podobnosti, hlavně v těch postavách. Jsem zvědavá, co na to řekneš.
      Děkuji :)
      Och Bože, že ano! A my máme u Města z kostí takový hnus :P :D

      Vymazat
  2. Já mám zase naopak mnohem radši tuhle sérii než Nástroje smrti. Willa, Jema i Tessu jsem si zamilovala, kdežto Clary s Jacem mi s dalším novým dílem začínají jít čím dál víc na nervy.
    A druhý díl The Clockwork Prince se mi líbil ještě víc. Ukáže se, proč se Will chová tak, jak se chová, takže jsem ho začala mít ještě radši:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky už mi to někdo říkal... Na druhý díl se těším :)

      Vymazat
  3. Miluju tuhle sérii, a jak už bylo řečeno, taky více než Nástroje smrti. Nečetla jsem už jen poslední díl, ale je to na mě moc protažený. Kdyby to končilo u třetího tak nic neřeknu :)
    Už jste četli Mechanickou princeznu? Nemohu se ji dočkat, jsem hrozně zvědavá, jak se to nakonec mezi Tessou, Willem a Jemem vyřeší :3

    OdpovědětVymazat