čtvrtek 28. března 2013

Kateřina Petrusová-Nepřítel mého nepřítele

Autorka: Kateřina Petrusová
Vydání: 360 stran, vázaná
Série: Bavettovi #2
Nakladatelství: Fragment, 2013

Když Joan dělala u policie, jeden zátah nevyšel a ji to málem stálo život. Drogový dealer Toro ji ale nechal jít... Jenomže to nebude zadarmo. Joan s prací u policie sekla, a za pár měsíců se jí narodila dcera- Amy. O několik let později se Toro rozhodl vybrat si u Joan tu laskavost, a unesl Amy. Pokud Joan udělá co chce, dostane dceru zpátky. Pokud ne, bude ji to stát život. Amy by pro záchranu dcery udělala cokoliv, ale vražda se jí z celého srdce příčí, i když jde o mafiána. Ale jako matka nemá na výběr, takže se dostane do Robertovi blízkosti. Ale když už je cíl na dosah, Joan si vybere jinou cestu...


Nebezpečná láska od talentované české spisovatelky Kateřiny Petrusové si hned po vydání získala srdce nejednoho čtenáře. Příběh, na který jen tak nezapomenete a postavy, které vám přirostou k srdci. I když byla Nebezpečná láska úžasná, nebyla dokonalá. Na to, že se jedná o knihu s mafií byla zaměřena spíše romanticky a na akci se moc nedostalo. Mně osobně to bylo líto a proto, když se objevily informace o druhém dílu, tentokrát zaměřeném na Roberta, byla jsem štěstím bez sebe. Ale stejně mě nahlodával strach, že tohle volné pokračování nebude tak dobré, jako první díl. Konec konců není to nic nového, že si autor prvním dílem perfektně rozjede sérii jenom proto, aby to tím druhým zkazil. Jsem nesmírně ráda, že se Kateřina tomuhle "fenoménu" vyhnula.

Kdyby se mě někdo zeptal, jestli se mi víc líbí Nebezpečná láska, nebo Nepřítel mého nepřítele, asi bych byla pěkně v koncích. Jak už jsem říkala, Nebezpečná láska hraje hodně na citlivé duše. Najdete tam spoustu romantiky a chvil, při kterých vám tečou slzy dojetí... popřípadě vzteku. Nepřítel mého nepřítele je akčnější. První polovina je akce na akci, napínavá chvíle střídá ještě napínavější a já mohla jenom doufat, že to dopadne podle mých představ. Druhá polovina knihy je spíše klidnější a zase tu najdeme romantiku. Nepřítel mého nepřítele není žádná nervy drásající kniha zaměřená hlavně na mafii, ale ani si na ni nehraje.

Nevím čím to je, ale Katčiny knihy se čtou prostě sami. Člověk knížku otevře s tím, že si přečte pouze pár kapitoly na zkoušku a pak otočí poslední stránku a nezbývá mu, než se divit jak je možné, že už je konec. Možná to je jenom osobitým stylem psaní. Možná to je tím, jak perfektně vyvážila akci, romantiku a vtip. Možná to je prostě tím, že čtenář si připadá, jako by se sám stal součástí knihy. Opravdu to nevím, ale abych byla upřímná, je mi to úplně fuk. Jediné co mě zajímá je, kdy bude sakra další kniha?!

Pokud vás v prvním díle chytl Mikee za srdce, a vy jste byli šťastní a přitom tak nějak smutní, když se na scéně objevil Michael, nezoufejte! V téhle knize sice nebude žádný Mikee, za to je tu Joanina dcera Amy. Nevím jestli jsem jediná, ale tahle holčička se mi prostě dostala pod kůži. Asi to bude jejími nevinnými komentáři nebo jenom tím, že je neskutečně roztomilá.

Líbila se vám Nebezpečná láska? Přečtěte si Nepřítele. Líbila se vám Nebezpečná láska, ale něco vám v ní chybělo? Tak to si určitě přečtěte Nepřítele! Jsem si jistá, že nebudete litovat. Já jenom tajně doufám, že autorka najde ještě nějakého Bavettu, o kterém by mohla napsat. Zatím to ale vypadá, že Kateřina vydá další knihu-tentokrát půjde spíše o dvě kratší knihy v jednom. Já se nemůžu dočkat, čím autorka překvapí :)



Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji! 


18 komentářů:

  1. Souhlasím s téměř každým napsaným slovem. Hlavně s těmi slovy o začtení se do knížky. Mě se málem podařilo nevystoupit z vlaku :D Po třech hodinách v něm jsem byla hoooooodně začtená a poté taky hooooooodně v šoku, když se kouknu z okna a vidím, jak už skoro zastavujeme doma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to teda naštěstí četla doma, ale jedno se mi stalo, že si tak v klidu sedím na zastávce a čtu... knížka hrozně napínavá, a já jsem si ani nevšimla, že mi přijel autobus :D Takže jsem musela čekat hodinu na další :D

      Vymazat
    2. To bych asi nevydýchala :D Mě se tedy jednou zcela neknižně podařilo zaspat ve vlaku, asi pět minut před výstupem (a naštěstí i konečnou) (i když jo, trochu knižna v tom najdu - četla jsem Kafkovu Proměna a místo čtení jsem raději koukala hodinu z okna :D) a najednou se probudím, v prázdným vlaku, jak už si to startuje do depa. No tak rychle jsem nikdy z nádraží nevybíhala! :D

      Vymazat
  2. Kvôli tomuto som teraz začala čítať Nebezpečnú lásku :D A keď tu hovoríš, že dvojka je ešte lepšia, tak to sa teším =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebezpečná láska je úžasná, já u ní řvala jak malá :D A u Nepřítele jsem se zase hrozně nasmála :) I ty postavy jsou promyšlenější... jsem zvědavá, jestli se ti to bude taky tak líbit :)

      Vymazat
    2. Už som skoro v polke a zatiaľ to tak vyzerá, že sa kniha zaradí medzi moje obľúbené =D

      Vymazat
  3. Mě se knížka moc líbila, ale přišla mi trochu stylem "mafiánské prostředí očima někoho, kdo o něm nic neví a snaží se působit, že ví"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nevím :D Katka to moc nerozvíjela, tak mě ani nenapadlo nad tím přemýšlet, ale když se podívám zpátky, je pravda, že některé věci byly fakt nedomyšlené...

      Vymazat
  4. Tohle je už kolikátá pochvalná recenze, kterou čtu. Už před tím jsem si říkala, že se někdy v budoucnu do knih pustím. Nijak to nespěchalo, ale teď jsem na to najednou nějak natěšená. Rozhodně si obě knihy přečtu a doufám, že co nejdřív:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupí! Vážně doufám, že se ti budou líbit! :)

      Vymazat
  5. Tuhle knížku si už musím konečně přečíst! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to vůbec nevím o existenci těchto knížek. Vypadá to, že si určitě přečtu Nebezpčenou lásku (jsem prostě takový cíťa od přírody, který k životu takové knížky potřebuje :D)!

    OdpovědětVymazat
  7. Nepřítel je opravdu skvělá kniha :D :) doufám, že vyjde i 3 díl :D :D :))

    PS: pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsi sama :D Ale pokud vím, tak třetí díl nebude, ale autorka píše něco o Henrym :)

      Vymazat
    2. Henrym.?! O tom bručounovi bez humoru.? snad ne...?! Jinak krasna recenze.. ja byla sice ze dvojky nadsena malinko mene..ale i tak se mi libila..

      Vymazat
    3. Přesně o tom :DD Jsem "docela" zvědavá :D
      Děkuju! :) Nebezpečná láska je holt Nebezpečná láska :D

      Vymazat