pátek 27. dubna 2012

Olga Gromyko-Povolání:Zaklínačka

Autorka: Olga Gromyko
Série: Volha Redná
Díl: 1.
Překladatel:  Pavel Weigel
Nakladatelství: Zoner Press , 2011

Anotace: Fantasy dobrodružství o mladé zaklínačce, která se umí ohánět lépe slovy než mečem a dar použití magie dostala snad od všech sudiček.
Volha Redná, osmnáctiletá studentka praktické magie, dostane za úkol vydat se do upírského panství a zjistit, co je pravdy na hlášení o tamním výskytu krvelačného netvora. Podivné je, že takovým úkonem byla pověřena právě ona, ne nějaký jiný, zdatný zaklínač. Navíc prostředí plné upírů není právě ideálním místem pro mladou dívku… Hlavní hrdinka má ovšem dvě silné zbraně: talent pro magii a ostře nabroušený jazyk. Nezalekne se skoro ničeho – ani partičky nabroušených upírů, ani podivné příšery, která ji chce sežrat, ani protivného profesora. Snad jen ta zápočtová práce, co musí napsat, jí dělá vrásku na čele.
Humorná fantasy o drzé mladé zaklínačce je napsána svižným jazykem, čtenáře snadno zaujme a pobaví. Sympatická hlavní hrdinka je nosným pilířem celého příběhu, vyšperkovaného vtipnými dialogy a dobrodružnou zápletkou. Nejedná se o následovnici ani Harryho, ani Geralta… je tu prostě Volha.


Moje recenze(neobsahuje spoilery):

Celý příběh je napsán velmi čtivě a takovým zvláštním stylem. Musím se přiznat, že asi tak prvních 80 stránek mně opravdu moc nebavilo. Ale kniha začínala být čím dál lepší, tak jsem pokračovala, a jsem ráda, a hned vám řeknu proč.

Pokud čtenáře nezaujme příběh, tak ho prostě odrovná hlavní postava, tedy Volha. Opravdu se k ní hodí pořekadlo "Co na srdci, to na jazyku". Volha byla vlastně první důvod, proč jsem poprosila Zoner press právě o tuto knihu. Kamarádka ji četla přede mnou, a pořád mi vykládala, že jí Volha strašně připomíná mně. Neřekla mi nic z děje, ani co si o knize myslí, prostě blábolila o tom, jak si jsme podobné. No a tak jsem chtěla zjistit, ke komu mně to přirovnává :D A popravdě, asi jsem čekala něco horšího :)

V první části čtenáře autorka spíše seznamuje se všemi bytostmi a jejich zvyky. A že jich bylo požehnaně. Myslím, že jsem se začala ztrácet někdy u Strig. Nebýt kamarádky(té, která mě na tuto knihu přivedla :)) a jejího hodinového vysvětlování co to Striga je, vážně bych to nevěděla, protože světe div se, autorka nic neprozradí.

Co se týče obálky, je prostě nádherná.  Další případ(věřte mi že z mála), kdy se mi naše obálka líbí mnohem víc, než ta originální. No řekněte sami!


Když napíšu negativní stránky knihy, tak jich bude bohužel trošku víc. Za prvé.Od první, až po poslední stránku jsem byla celkem zmatená. Tohle je totiž kniha, ke které se opravdu nehodí anotace, a vám se nedostane to, co bylo na začátku slibováno. Většinu knihy se řeší, Volha a její svéráznost, to jak všechno řekla přímo. Na žádnou příšeru, a už vůbec ne na boj s ní, až do posledních stránek vůbec nedošlo. Ale našlo se tady něco pro romantické duše :) Myslím tím vztah mezi Volhou a Lenem, no vztah je asi silné slovo. Dále zase odkážu na anotaci. Cituji "Hlavní hrdinka má ovšem dvě silné zbraně: talent pro magii..." Nemůžu říct, že bych s tím talentem nesouhlasila. Ne že bych nechtěla. Prostě nemůžu, protože Volha čaruje jenom na začátku, a potom na konci, při boji s netvorem. Taky tam bylo spoustu věcí nakousnutých, ale už nebyly vysvětleny, což opravdu nemám ráda.






Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku. 

Knihu si můžete také koupit na Arara.cz

10 komentářů:

  1. vyzerá to dobre.možno si ju zaobstarám 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Z knížky jsem přečetla první kapitolu, co je na stránkách Zoner pressu. Docela mě to bavilo a obálka je naprosto dokonalá, ale prostě mi pořád schází těch několik krůčků z "hmmm, zajímavé" do "dokonalost sama, chci to".

    (Tereza Matoušková - mám problémy s komentáři na blogspotu, tak snad to projde aspoň takto anonymně. :-D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mi trochu blby komentáře tak snad už to je v pohodě :) A já to mám tak trochu podobně :D Ale první kapitola se mi teda až tak nelíbila, ale ta obálka je prostě wow!

      Vymazat
  3. obalka vypadá krásně.. a po přečtení recenze si ji musím pořídit nebo aspon přečíst v knihovně :D mám ráda lidi co se nebojí říct svuj nazor a myslím že tuhle knížku si zamiluju :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle kniha mě nijak neláká, ale dostala mě originální obálka =D. Takhle nás posílat do pr... na ona místa =DD.

    OdpovědětVymazat
  5. Tuto knihu jsem před pár dny viděla na internetu a docela mne zaujala. Jak se ale znám, tak bych asi nakonec neměla nervy na to, abych ji dočetla :D

    OdpovědětVymazat
  6. Knižku som čítala už dávnejšie a veeeľká škoda, že nie je preložený 2. diel, pretože sa mi kniha strašne páčila. Neviem, čo mám robiť, lebo 2ku by som si strašne rada prečítala, Volha s princom upírom sú skvelí 8P

    OdpovědětVymazat
  7. Mně se to taky dost líbilo, jen nechápu, že se nechystají přeložit další díl. To je fakt sprostý.

    OdpovědětVymazat
  8. Jop, tuhle knížku taku úplně miluju. Čtu jí pořád dokola, ale slyšela jsem, že se špatně prodává, tak nechtějí přeložit další díl. Já to teď hledám v aj, ale zatím nic.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja mám 2. diel stiahnutí už poriadne dlho, ale kým som ho našla tak som si zúfalstvom nechty hrýzla. Neviem či ste ho už našli ale ak by niekto chcel bola by som ochotná ho posunúť ďalej. Môj mail je kikakikuska14@gmail.com.
    Podotýkam, že je v češtine. Okrem toho ak by niekto veľmi chcel mám stiahnutú aj 3., 4., a 5. knihu avšak tieto sú v poľštine.

    OdpovědětVymazat