pátek 20. dubna 2012

Sir Arthur Conan Doyle/Petr Kopl Pes baskervillský -komiks

Autor předlohy: Sir Arthur Conan Doyle
Scénář a kresba: Petr Kopl
Nakladatelství: Alpress, 2011

Anotace:
Za Sherlockem Holmesem a dr. Watsonem přichází doktor Mortimere, aby je upozornil na starodávnou pověst o psu, který vraždí členy rodu Baskerville. Nejslavnější dobrodružství Sherlocka Holmese opět ožívá v nové (a nutno dodat poněkud provokativní) komiksové adaptaci. Říkáte, že ten příběh znáte? Předpokládáte, že vás nemůže ničím překvapit? Nikdy nic nepředpokládejte!








Moje recenze(neobsahuje spoilery)

Když jsem začínala číst první stránky, byla jsem mírně řečena skeptická k této adaptaci, protože řekněme si to na rovinu, Doyle je Doyle, a jakýkoliv pokus napodobit ho, mi připadal prostě jako ztráta času. Ale tohle není až tak pokus o napodobení, nýbrž jiné zpracování- a to ve formě komiksu. Další kámen úraz. Komiksové knihy jsem nikdy neměla v lásce, a tak jsem je prostě nečetla. Ale kdo by odolal Psu Baskervillskému?

Co se provedení týče, mělo to své mezery, a pro mě celkem velké. Když jsem četla originál, po zádech mi běhal mráz, a měla jsem husí kůži. Prostě atmosféra, která na vás dýchá je nepopsatelná. A když čtete v noci když je bouřka, tak ano přichází i strach. Kdežto při tomhle zpracování jsem já strach opravdu neměla. Na druhou stranu obrázky v knize, jsou opravdu povedené, a člověk se rychleji dostane do té správné nálady. 

Občas se mi stalo, že jsem se ztrácela, a danou stránku jsem si musela přečíst znovu. Ale zase plus je, že na konci jsou takové vysvětlivky, které vám vysvětlí některé detaily. 

Kdybych to měla nakonec zhodnotit, na to, že je tahle kniha dílem Čecha (jsme ale šikovný národ co? :D) je opravdu dobrá. Ale ne tak dobrá, abych jí mohla dát s čistým svědomím 5 hvězdiček . Takže

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. 

3 komentáře:

  1. Obrázek v recenzi nepochází z knihy. Četla jste opravdu tu správnou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Né to není z té knihy :D Akorát se mi prostě líbil tohle vyobrazení psa Baskervillského, a nemohla jsem naskenovat ten komiks, protože mi nefunguje skener :D

      Vymazat