sobota 29. září 2012

Mike Lancaster:0.4- Soumrak civilizace

Autor: Mike Lancaster
Originál: 0.4
Série: Point 4 (1.díl)
Přeložila: Jana Hejná
České vydání: 180 stran, paperback
Nakladatelství: Egmont, 2012


Kyle Straker žije v malém městečku jménem Milgrow. Není to žádný super-hrdina, ale obyčejný kluk. Jenomže jednoho dne, na talentové soutěži se stane něco, co Kylovi změní život... My se setkáváme s jeho příběhem o mnoho let později, kdy ho našli vědci nahraný na magnetofonových páskách. Ale pokud to, co je na těch páskách je pravda, znamená to, že celý náš svět... je lež. 









Musím uznat, že kniha byla opravdu originální. Nikdy jsem nic s podobným námětem nečetla, a asi ani dlouho číst nebudu. Když jsem knihu dočetla, musela jsem se zamyslet nad tím, jestli je to možné. Protože i když je to malinko přitažené za vlasy, co když tu kolem nás jsou nějaké ty nula-celá-čtyřky? Ale nápad není jediné, co dělá knihu vyjímečnou. Není psaná klasickým stylem, ale je vyprávěna pomocí magnetofonových pásek, které Kyle nahrál. 

Co se týče grafické stránky, tak je to jedno velké WOW. Obálka je naprosto...mrazivá. To je totiž jediné slovo, které mě napadne, když se na ni podívám. Naskočí mi husí kůže, ale stejně z ní nemůžu odtrhnout zrak. Je svým způsobem naprosto úchvatná. Ale tím to nekončí, protože uvnitř vypadá kniha taky dobře. líbí se mi značení kapitol stejně jako rámečky, ve kterých jsou připomínky lidí z budoucnosti. Kniha je taková drobounká a  tenounká že se dá se přečíst za den. 

To bych knize i vytkla. Připadá mi zbytečně moc tenká a příběh strohý. Začátek se na můj vkus vlekl až moc, pak to dostalo takový spád že jsem si říkala "no páni!" ale na konci to autor zase moc odbyl. Jako by ho psaní přestalo bavit, a on to chtěl mít z krku. To je ale veliká škoda. Příběh se dal mnohem více rozvinout, a hned by ho to posunulo o kus dál. 

Přečtení rozhodně nelituji. I když se kniha nezařadí mezi knihy které bych si nejradši četla znovu a znovu, myslím si, že se určitě bude líbit lidem, kteří milují knihy se sci-fi námětem. Asi si ji nezamilují lidé, kteří nejradši vzdychají nad sladkými romány, ale tak už to bývá. Né každému se líbí všechno. Za mě ale krásné 4 hvězdičky, a netrpělivě vyhlížet další díl, který nese název 1,4 The future we left behind. 






Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont!

5 komentářů:

  1. Doufám, že se k této knize dostanu co nejdřív. Nemám sice moc v lásce paperbacky, ale u tohoto mrňouska je ta vazba roztomilá! :D
    A obálka mi taky připadá mrazivá a samozřejmě mě dost navnadila i tvá pozitivní recenze! ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem strašně ráda! :) Doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat
  2. Zabiju tě. Tebe a Ells. Jsem bez peněz a jakékoli možnosti se ke knize dostat, ale ty vaše recenze... něco mi říká, že by se mi líbila a za přečtení stojí. Ale já se k ní nedostanu. Fňuk... :'(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šestý smysl? :D Víš kolik knížek závidím já tobě?! To by jsi byla několikanásobně po smrti :DD Taky jsem teď přišla o prostředky :DD Poslední 4 stovky, a nemůžu se rozhodnout mezi Nadpozemskou a Drakií :D Díky Bohu za recenzáky! Hele tak to ti držím palce ať se k ní dostaneš :))

      Vymazat
  3. Knížku jsem četla a moc se mi líbila. Dokonce oslovila i moje nečtivé spolužáky, když jsem ji měla jako referát. Myslím, že knížka byla tak akorát, protože kdyby byla tlustší už by to třeba nebylo ono ;). Abych pravdu řekla, tak ani nevím, že bude další díl. Každopádně se na něj těšim. :)

    OdpovědětVymazat