neděle 7. října 2012

Aprilynne Pike- Iluze


Autorka: Aprilynne Pike
Originál: Illusions
Série: Křídla #3
Přeložila: Alena Amchová
České vydání: 384 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2012

Lauren se učí jak být lepší florelou, ale vzhledem k tomu, že vyrostla ve světě lidí to není vůbec jednoduché. Její vztah s Davidem je skvělý, ale jen do doby, kdy začne Tamani-jarní flor který je do Lauren zamilovaný-chodit k nim do školy. Lauren se musí rozhodnout pro jednoho z nich... A když Lauren požádá lovkyně trolů Klea, aby pohlídala Yuki, kterou se pokusili v Japonsku unést trolové, zamotá se to ještě víc. Lauren musí zjistit co je Yuki zač, ale hlavně, na ni musí dát pozor. Ale všichni florové a florely musí bát navíc ve střehu kvůli trolům, protože to vypadá, že něco chystají...





Ráda bych tuhle recenzi začala tím, že mám tuhle sérii ráda. Ne každému sedne, ale mě už první díl zahrál na tu správnou strunu. U téhle série nemůžete čekat, že na každém kroku bude nebezpečí, a že si okoušete všechny nehty napětím. Ale tím se právě liší. To je to, co z těchto knih dělá něco neobyčejného, to je to, co jsem si zamilovala. Ten klid, který vyzařuje jak z obálek tak z příběhu-většinou. Nejraději bych si knihu vzala za slunečného počasí někam pod strom. Dovedete si to představit? Východ slunce po dešti, a vy sedíte na dece pod stromem, slyšíte bubnovat kapičky deště, jak padají ze stromu a čtete si tuhle knihu-to je prostě ráj.   

Mám takový pocit, že se autorka buď nemůže rozhodnout co chce, (a to ve více věcech) nebo se snaží dělat záhadnou, a nechat čtenáře v nevědomosti. Dám vám příklad. První díl, byl hlavně o přírodě, rostlinách-klidu. Do druhého dílu, dala autorka víc akce, nebezpeční. Třetí díl zase zaměřila hlavně na  odhalení toho, co je Klea zač a milostný trojúhelník Davida, Laurel a Tamaniho. Co bude v posledním-čtvrtém díle? Ale k tomu trojúhelníku bych se ještě ráda vrátila, protože je to jedna z věcí, která mě celkem štve. Proč už si Laurel sakra nemůže vybrat? Copak je to tak těžké? To je bude radši trápit oba? Upřímně doufám, že si to Laurel ujasní na začátku čtvrtého dílu, místo aby byla celou knihu na vážkách. 

To, co autorka přichystala na konec, bylo vážně nečekané. Pokusila se o otevřený konec, a ten se jí povedl ale nechápu, proč ukončila tenhle díl zrovna v místě, kde ho ukončila. Když už všichni věděli co je Yuki zač, proč byl Shar tak překvapený? To mi prostě nejde do hlavy. Asi to mělo mít nějaký hlubší význam, ale autorka mohla podat trošku větší vysvětlení-a potom skončit. Ale i přesto mám takový pocit, že si autorka připravila skvělou "půdu" pro další díl. 

Abych to shrnula... Druhý díl se mi hodně líbil, a nasadil laťku vážně vysoko-proto jsem byla tak trošku zklamaná, když třetí díl tak úplně nesplnil moje očekávání. Asi jsem čekala více akce, a té se mi nedostalo. Příběh mohl občas působit nudně, ale vyvážil to styl jakým autorka píše. Kniha je neskutečně čtivá, a stránky plynou jedna za druhou, a já se nemůžu dočkat dalšího dílu. Doufám, že se s tím autorka popere, vyřeší všechny neuzavřené záležitosti, a já jí budu moct dát 5 hvězdiček... tomuto dílu bohužel plný počet dát nemůžu...







Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji! 

9 komentářů:

  1. Túto sériu mám rada, 1. diel sa mi veľmi páčil, tak dúfam, že sa dostanem niekedy aj k ďalším častiam 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Mě se zatím nejvíce líbil ten druhý ;)

      T-A-M-A-N-I! :DD

      Vymazat
  2. och už recenzia na tretí diel a ja sa neviem dočkať toho druhého :) po tvojej recenzii ani tretieho =) team Tamani =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoo!!! Tamaniii!! :DD Určitě se brzy pusť do toho druhého, přotože je vážně dobrý :)

      Vymazat
    2. Já taky Tamani!!!

      Vymazat
    3. 1. Díl - tým Tamani
      2. Díl - tým David
      3. Díl - Ani jeden
      Tak už ani nevím, kdo bude mým favoritem ve čtvrtém díle :D

      Vymazat
  3. Ahoj prosím tě,bude další díl téhleté knížky...napřed díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :)
      Zatím to vypadá, že čtvrtý díl s názvem Osud vyjde ještě tento měsíc :)

      Vymazat