pátek 5. října 2012

Marissa Meyer-Cinder

Autorka: Marissa Meyer
Originál: Cinder
Přeložila: Jana Zejmanová
České vydání: 400 stran, paperback
Nakladatelství: Egmont, 2012

Vítejte v Novém Pekingu, po čtvrté světové válce. Celou planetu už hodně dlouho sužuje nemoc, na kterou umírá tisíce lidí, a není na ni lék. Ale tahle nemoc není to jediné, co ohrožuje planetu Zemi. Co teprve Měsíční královna, kterou hrozí válkou, pokud císař nepřistoupí na její podmínky. Vítejte ve světe kyborgů, androidů, Měsíčňanů... Vítejte ve světě, kde žije Cinder. 








Když se řekne Popelka  vybaví se mi hodiny strávené s hrnkem horké čokolády nad dětskou knížkou. Popelka je jedna z mých nejoblíbenějších pohádek, a tak jsem k této kyborkské verzi přistupovala poněkud skepticky. Ale nakonec jsem se do příběhu tak ponořila, že jsem si jeho čtení užívala stejně, a nějaký ten hrneček s čokoládou se taky našel ;)

Obálka, kryt, cover... říkejte tomu jak chcete. V každém případě obálka je něco, co nás donutí se na knihu podívat blíž. Originální obálka Cinder je naprosto úžasná (a co teprve Srarlet!). Ale nakladatelství Egmont se rozhodlo pro Italskou obálku. Já naprosto miluji fialovou barvu, takže jsem byla opravdu překvapená, a obálka se mi vážně líbí. Je škoda, že na obrázku nevynikne obálka ve své plné kráse, protože naživo vypadá naprosto úchvatně. 

Když se někdo rozhodne zmodernizovat již známý příběh, musí být hodně opatrný. Je to jako balancovat na tenkém laně. Musí udržet přesnou rovnováhu, protože hrozí, že přepade na jednu, nebo na druhou stranu. Buď se bude držet originálního příběhu až moc, a bude to postrádat originalitu a nápaditost, nebo naopak se od originálu vzdálí až moc, a bude tam jen malá podobnost-i když to není zase až tak špatné. Meyerová se povedlo na laně udržet, a s bravurní rovnováhou přešla až do konce. Ponechala hlavní rysy Popelky, ale přesto vytvořila nový svět a nový příběh, který rozhodně stojí za přečtení. 




Postavy jsou jednoduše úžasné. Zamilujete si je a budete jim fandit až do konce. Cinder je dívka podle mého gusta. Chytrá, milá, nebojácná, starostlivá... Rozhodně o ní nemůžete říct, že by to byla jedna z těch pipek, které když uvidí prince, začnou pištět a běhat sem a tam, nebo se utíkají vybrečet do polštáře, když k ním není život fér. Co se týče prince Kaie, tak je to moje druhá nejoblíbenější postava z knihy, hlavně kvůli jeho rozhodnutím. Byl ochotný se pro svůj lid vzdát všeho-včetně vlastního života. Obdivuhodný čin. I když mi občas tak trošku brnkal na nervy, a některé jeho činy byly neuvážené a doslova na facku, ve výsledku je to úžasný mladík. 

Kniha je sice hodně předvídatelná, ale s tím už musíte počítat. Přeci jen, má to být moderní pojetí Popelky, a u pohádek se prostě stává, že víte hlavní děj v polovině knihy. To ale autorku neomlouvá. Mohla vymyslet jiný konec, trochu víc to zamotat-překvapit. Ale co knize ubírá její předvídatelnost, jí plně nahrazuje její čtivost. Úžasná atmosféra na vás doslova dýchá z každé stránky, a netradiční prostředí knize rozhodně neubralo.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont!

8 komentářů:

  1. Túto knižku si chcem raz prečítať, Popolušku zbožňujem 8D takže kyborg poňatie témy môže byť zaujímavé 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám taky Popelku strašně ráda! :D Jako malá jsem ji naprosto milovala ♥ Pak mi všechno přišlo strašně sexistické, a já na pohádky zanevřela :D

      Proč musí VŽDYCKY princeznu nebo holku nebo něco zachránit chlap?! :D

      Ale určitě si ji přečti ;)

      Vymazat
  2. Jo knihu jsem taky četla! :)
    Hrozně moc se mi líbila! Ten nápad, postavy styl psaní prostě všechno!! Už se hrozně těším až budu mít možnost přečíst si další díll!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! :D Nemůžu se dočkat co na nás Meyerová vytasí :D

      Vymazat
  3. Mmmmm na Cinder se taky těším a ta podobnost s popelkou mě vážně nenapadla. :D Pěkná recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti!

      Počkej... to je sarkasmus, nebo tě to vážně nenapadlo? :D (tím tě nechci urazit nebo tak :D )

      Děkuju :)

      Vymazat
    2. Nějak jsem o tom nepřemýšlela :D. Když o tom přemýšlím teď, tak to přímo bije do očí, ale já vážně někdy nevnímám. :D

      Vymazat
  4. Cinder je zajímavá knížka. Ano rysy s popelkou jsou patrné a možná trošičku předvídatelné na konci knihy ale i tak si myslím že tato kniha stojí za doporučení. Osobně jsem za názor: "nesuď knihu podle obalu." Tato kniha mě zaujala originalitou hl. postavy Cinder, scifi už jsem dlouho nečetla a hlavní postava na půl robot? Co víc si přát? Pokud byhc měla řadit žebříček postav tak Kai by byl bohužel někde až na čtvrtém místě. Protože by ho převyšovali Iko a doktor, kterého jsem sice ze začátku neměla ráda ale postupným odkrýváním příběhu si jasně získal mé simpatie. Tuto knížku mohu jen doporučit těm kteří si chtějí oddechnout u dobré literatury

    OdpovědětVymazat