sobota 2. března 2013

Sophie Jordan-Drakie

Autorka: Sophie Jordan
Originál: Draki
Série: Firelight, #1
Přeložila: Olga Bártová
České vydání: 296 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012

Draci už vymřeli, ale stále žijí jejich potomci-drakiové. Drakiové vypadají jako lidé, ale dokážou se přeměnit ve draky. Žijí izolovaně od lidí v kmenech, většinou v horách. Jacinda není jen tak obyčejná drakie, po mnoha generacích je to jediná ohnivá drakie v jejich kmeni, a tak je pro ně vážně důležitá. Když ji málem zajmou lovci, Jacindina matka ji a její sestru vezme, a utečou z kmene do pouště. Poušť zabíjí Jacindinu drakii, a Will její jediná naděje, jak ji udržet na živu. Ale problém je, že Will je lovec-přirozený nepřítel drakiů.


Na knihu Drakie jsem četla spoustu pochvalných recenzí, a navíc sama ta obálka křičí přečti si mě! Já jsem s tím ale otálela, a to hlavně proto, abych nemusela dlouho čekat na další díl, ale taky proto, že mě od toho kamarádka docela odrazovala, a vzhledem k tomu, že mám podobný vkus, na její rady docela dám. No nakonec jsem taky podlehla. Byla jsem celkem zklamaná, protože ten námět je skvělý, a já jsem čekala víc.

Jak už jsem říkala, Drakie má opravdu dobrý námět. Dlouho jsem nečetla něco o dracích -fine, jediné co jsem četla o dracích byl Eragon- takže myšlenka, že jsou stvoření, která vypadají jako lidé, ale dokážou se změnit v draky, mě vážně zaujala. No horší už bylo to zpracování. Doteď si nedovedu představit, jak takoví Drakiové vypadají, když se přemění. Autorka nám to skoro vůbec nepřiblížila, ale očividně to je něco mezi drakem a člověkem. Ale jak je třeba Jacinda velká, když se přemění?  Není asi moc velká, protože se vlezla do kabinky na záchodech. Změní se jí nehty ve drápy? A to si nepopálí krk, když chrlí ten oheň, a není přitom úplně přeměněná? A když se jí protahují kosti, jak je možné, že ji to nebolí? Prostě mám hrozně moc otázek, na které jsem nedostala odpověď. 

Jeden ze dvou největších problémů, pro mě byla právě Jacinda. Tohle je jedna z těch hrdinek, které kazí celou knihu, protože já si nemůžu pořádně užít příběh, když si jenom klepu na čelo kvůli tomu, co zase udělala. Chvilku chce být s Willem-pak zase nechce. Potom zjistí, že ho potřebuje-ale být s ním nesmí. Načež jí dojde, že bez něho její drakie umře-ale s ním nejspíš taky. Skoro celou knihu se řeší jenom to, jestli Jacinda s Willem být má nebo ne. Chápu, že to asi není lehké, ale když už se nějak rozhodne, měla by při tom zůstat. 

A druhý problém je vztah Jacindy a Willa.  Autorka do příběhu vsadila snad všechna klišé, která mohla... Cink cink! Máme tu lásku na první pohled! Ani nevěděli jak se ten druhý jmenuje, ale bylo jim oběma jasné, že prostě patří k sobě. Tohle už je tolikrát ohrané, že prostě není možné, aby to ti autoři pořád psali. Navíc ti dva by spolu být neměli, ale víte jak to je- zakázané ovoce nejlépe chutná. A aby to nebylo málo, je tu ještě Cassian. Cassian je něco jako Jacindin dohodnutý manžel.

Když to shrnu, tak Drakie určitě nebyla špatná kniha. Spíš bych to označila jako průměr. Sophiin styl psaní mě nějak neokouzlil, i přesto, že byl opravdu jednoduchý, a autorka se nezabývala zbytečnými popisy, což se mi většinou líbí. Byla jsem velmi zklamaná z předvídatelnosti děje a plochých postav. Už v půlce knihy je vám jasné, jak to dopadne, a vy jenom čekáte, kdy to taky dojde Jacindě. Když máte pár hodin čas, a chcete si odpočinout u romantického příběhu a nadpřirozenými stvořeními, tahle kniha se vám s největší pravděpodobností bude líbit. Já jsem od ní asi čekala víc akce, a napětí, a ani jedno z toho jsem nedostala. Trochu akce bylo na začátku, potom dlouho nic, a pak až na konci. Celý prostředek se řešil jenom vztah Jacindy a Willa, a právě tahle část, udělala z Drakie další tuctovou knížku, kterých jsou na trhu mraky. Nebýt toho konce, do druhého dílu bych se hned tak nepustila, ale Drakie skončila opravdu otevřeně, takže se na druhý díl těším. Navíc to vypadá, že tam té akce bude přece jenom víc.


11 komentářů:

  1. 2ka sa mi páčila viac, ale aj táto časť je super 8) Mne sa lúbi ten nápad a autorka v mne vyvolala množstvo pocitov či už hnev, napätie, nejakú romantiku, spomienky na Twilight 8D u mňa zatiaľ séria boduje 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se na ten druhý díl vážně těším! :)
      To moc dobře znám :) Mě naposled dostala kniha Beautiful disaster (vychází jako Krásná katastrofa) a doteď se z ní nemůžu vzpamatovat :D Takové guilty pleasure :)

      Vymazat
  2. Absolútne súhlasím s hodnotením a s vykreslením otravnej Jacindy, ktorej nezrelosť a (s prepáčením) sprostosť kazili celý dojem z knihy.

    OdpovědětVymazat
  3. Na mně taky takhle Jacinda ze začátku působila ale nakonec sem se přes to nějak přenesla a přišlo mi to celkem v poho :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mám doma oba dva díly a taky mě to na začátku moc nebavilo. Pak se nějak stalo že jsem tu knížku dočetla. V dlouhých intervalech mě ale taky fakt nebavila. Ale třetí díl má teda fakt hezkou obálku. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knihu jsem četla před pár měsíci a líbila se mi :)
    Autorka to vymyslela zajímavě, že se musí starat o svou Draki, aby o ni nepřišli. Je to zvláštní a originalní.
    Uplně souhlasím s tvou recenzí a Jacinda byla vážně nesnesitelná, ale potom si na to člověk už zvyknul :D
    Možná odpovědi na ty otazky dostaneme v druhém díle. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze!:) Já jsem knížku právě začala číst, nápad je to fajn, ale zatím mi knížka nepřirostla k srdci. Tak uvidíme na konci:)

    OdpovědětVymazat
  7. Už se těším na druhej díl..:)

    OdpovědětVymazat
  8. Drakie je faklt super knížka, nic tak pěkného o dracích jsem zatím nečetla.

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám s knížkami docela problém, co se týče času za který je přečtu a nejsem člověk který si doma přes den sedne a čte(spíše čtu ve vlaku, autobuse a nebo až večer než jdu spát). Ale děj této knihy mě chytil, možná to bylo tím že sem ani moc akce neočekávala a těšila jsem se spíše na tu "romantiku" a poklidný děj. Navíc mě takovéto fantazii knihy baví, když je tam akce ale zároveň to není ten americký přeplácaný akčňák.
    Také musím souhlasit že zápletka je dosti ohraná. Nedávno jsem se koukala na nádherné bytosti a mezi hlavními postavami to bylo velmi podobné, ale to nebylo to nejhorší. Druhý den sem se koukala na stmívání a to mě tedy dostalo... bylo to velmi podobné, Edward odrazuje Bellu že je stvůra a že zabíjí, že ten to vztah prostě fungovat nebude a jak náhle funguje : D(tady má sice schopnosti Edward, ale kdosi nevšimne že je to fakt podobné)
    : D
    Každá má jiný vkus : )

    OdpovědětVymazat