sobota 4. května 2013

Tahereh Mafi- Jsem roztříštěná


Autorka: Tahereh Maf
Série: Roztříštění #1
Přeložila: Pavla Kubešová
České vydání: hardback, 288 stran
Nakladatelství: CooBoo, 2013

Juliette je jiná. Neví, jestli tomu říkat prokletí nebo dar, ale její dotek je smrtící. Už když byla malá, nikdo se nechtěl dostat do její blízkosti-nikdo se jí nechtěl dotknout, a to včetně jejích rodičů. Ale když omylem zabije dítě ve snaze mu pomoct, její rodiče ji pošlou pryč-na místo, které je podobné psychiatrii. Julieete žije v příšerných podmínkách a více než 260 dní neviděla jinou lidskou bytost. Až do doby, kdy jí přidělí spoluvězně-Adama. Juliette zjišťuje, že Obnova s ní má plány. Má být jejich zbraň. To se ale Juliette vůbec nelíbí.



Jsem roztříštěná-též známá jako Shatter me- je jedna z nejlépe hodnocených dystopií. Když vycházela v Americe, dostalo se jí obrovské propagace, a valná většina bloggerů z ní byla u vytržení. Dalo se tedy očekávat, že kniha někdy vyjde i u nás. Nakonec se tohoto úkolu zhostilo nakladatelství CooBoo a Shatter me si můžou přečíst i Češi/Slováci, kteří v angličtině nečtou. Já jsem se před nějakou dobou pustila do originálu, ale po několika stránkách jsem knihu odložila s tím, že si počkám na české vydání. A tak jsme se s Vendeou a Spiritem pustili do společného čtení (Vendea už podruhé). No a jak to dopadlo? Vendea byla opět nadšená, Spiritovi se knížka líbila, a já jenom nevěřícně kroutila hlavou, snažíc se pochopit, co na ní všichni tolik milují. 


S největší pravděpodobností víte, v čem je tahle knížka tak jiná. Ano, jedná se o styl, jakým je psaná.   Někoho to fascinuje, někoho to překvapuje, někdo si to zamiloval, já to nesnáším. Krátké kapitoly a to hlavní- přeškrtané věty, které ukazují Juliettiny myšlenky a věci, které by chtěla udělat, ale neudělala je. Dále autorka používala hodně metafor, přirovnání, některé ani nedávaly smysl. Zdlouhavé popisy toho a onoho a mě to neuvěřitelně nudilo. Nemám nic proti popisům, například styl Lauren Oliver mám hrozně ráda, ale tady? Nuda, nuda a ještě jednou nuda. Nedělalo mi žádný problém knihu odložit, do čtení jsem se musela nutit a to je špatně. Jakmile mi nesedne styl, jakým je kniha psaná, mám problém, protože si příběh neužívám tak, jak bych mohla a čtení mě nebaví.

Nedokázala jsem se plně vžít do příběhu, a proto jsem se musela zamýšlet nad tím, kolik věcí nedává smysl. Juliette byla skoro rok zavřená někde na samotce, s příšernými hygienickými podmínkami a minimálním přídělem jídla. Ale hádejte co! Vypadala, jako by právě opustila přehlídkové molo. A to ani nemluvím o spoustě případů, kdy hlavním hrdinům štěstí přálo až moc. Ale co mi přijde neuvěřitelně vtipné je, že Juliette je jediná žena v knize...

Co mi ale vadilo nejvíc, byly postavy. Juliette bych označila jako jednu z nejhorších hrdinek, o kterých jsem četla, ale uznávám, že konkurence je velká. Juliette dělala hodně věcí-brečela, třásla se, červenala, obviňovala se, fňukala a když nedělala nic z tohohle, sváděla mužské postavy kolem sebe. Juliette je slabá a občas přehnaně melodramatická. Je mi jasné, že se najde spoustu lidí, kteří řeknou, že měla těžké dětství, že byla vyvrhelem a nakonec se jí rodiče vzdali a šoupli ji někam pod zámek. Chápu, že to člověka traumatizuje. Navíc ta její schopnost tomu taky nepřidávala. Ale už podle popisu minulost (před tím, než Juliette zavřeli) jsem nabyla dojmu, že Juliette radši nechá ostatní aby na ni šlapali, než aby něco řekla. A tohle já nemám ráda. Dostala mě scéna, kdy jí Adam ukradl postel, a Juliette mu na to neřekla ani půl slova. Tohle kdyby někdo udělal mně, praštím ho tak, že by si to příště rozmyslel... Warner. Ach ten nepochopený chudáček, který to nemá vůbec jednoduché, a všichni by ho měli litovat. To tak. Warner je sociopat. Hrůzu nahánějící psychopat, který chce Juliette, jako chce dítě novou hračku. Nutí ji ubližovat ostatním, drží ji proti její vůli někde zavřenou a pokusí se zabít kluka, kterého miluje. A i přesto si Juliette najde moment (nejeden) kdy se nad ním rozplývá. A já si říkám, jestli je něco špatně se mnou, s hlavní hrdinkou, nebo s autorkou. A Adam? Sladký, milý, úžasný Adam? Další představitel typu "já jsem dokonalý a nazdar". Na mě byl Adam moc svatouškovský. Nebo si na to alespoň hrál. 

Co tu máme dál? Už to mám. Obrovskou lásku mezi hlavními hrdiny. A je to tady zase. Otázka za milion. Kde se ta láska sakra vzala? Jasně, znali se, když byli děti, ale tehdy spolu prohodili slov, že by se to dalo spočítat na prstech jedné ruky. Tak kde přišla autorka na to, že po několika hodinách co spolu stráví, se neuvěřitelně milují? Tohle prostě nebyla láska. To byly splašené hormony. 

Můj další problém byl, že se v knize nic nedělo. Skoro 300 stran o ničem. Když už se konečně objevil alespoň náznak akce, bylo to pryč stejně rychle jako se to objevilo, a se mnou to nic nedělalo. Žádné zadržování dechu, žádné fandění hlavním hrdinům-nic. Nakonec se zmíním o tom konci. Řeknu vám, že tohle jsem rozhodně nečekala. Bohužel jsem byla překvapená ve špatném slova smyslu. Bylo to divné. Nebudu nic moc prozrazovat, řeknu snad jen to, že jsem čekala kdy se objeví ostatní členové Fantastické čtyřky a konečně začne nějaká zábava. Nemám ráda nedokončené série, takže druhý díl si určitě přečtu, jenom na něj nebudu kdovíjak spěchat. Řeknu vám, že chápu, co se na tom tolika lidem líbí. Je to neokoukané, je to oblíbené, je to jiné. Já jsem byla ale neuvěřitelně zklamaná. Osobně bych vám doporučila, abyste si knihu zkusili první někde půjčit, nebo si alespoň přečíst ukázku, ať víte do čeho jdete, a až pak se rozhodovali o koupi. Dalších sto lidí vám ale bude tvrdit, že ta kniha je úžasná, skvělá a dokonalá. 




24 komentářů:

  1. Jeeeee :D Já se hrozně směju. Ta recenze je skvělá, pobavila mě, a já si myslím, že vzhledem k tomu všemu, co jsi tu popsala, mě kniha taky zklame (i když prostě musím věřit Vendelínovi, který se nad ní dennodenně rozplývá). Tak já to s ní zkusím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se bavíš :D A o Ven ani nemluv :D Mám takový pocit, že na mě byla naštvaná :D Ale ta knížka má boží trailer. A ta anotace na dvojku je úžasná! :D Jsme zvědavá, co na ni řekneš :D

      Vymazat
  2. Warner je hnusný sociopat 8D Nechápem, ako môže byť niekto team Warner, veď to ani nie je fascinujúci človek ako napr. Voldemort 8D
    Inak s ostatným nesúhlasím 8D Mne sa kniha moc lúbila. Milujem nadprirodzené schopnosti a Juliette som práveže obdivovala, že nechcela nikomu ublížiť, radšej by sama zomrela, ja by som si tie schopnosti práveže užila a kto mi ublíži, toho by som zabila, ona nie, proste som bola z toho hotová.
    Adam sa zase správal najprv zle k nej, brala som ho ako záporáka a potom sa úplne inak vyfarbil 8)
    Ten koniec som nečakala, tiež ma to trochu prekvapilo z tej zápornej stránky, že mohla byť autorka trochu originálnejšia, ale zase ktovie, čo vymyslí v 2ke, navyše mne sa preškrtané myšlienky veľmi páčili, ešte som také nevidela, celé ma to moc zaujalo 8) Hlavne tá depresia a monológy na začiatku 8P
    Samozrejme musí to človeku sadnúť a záleží ako veľmi je aj sčítaný. Mňa kniha proste dostala, takže teraz s tebou !veľmi výnimočne! nesúhlasím 8D Ale aj ja mám také výnimky, že sa mi niečo nepáči a iní k tomu šalejú láskou 8D Napr. Anna krví oděná, Škaredí, Narnia...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkáš-radši by sama umřela, než aby někomu ublížila. Ale mě to hrozně rozčilovalo :D Chápu-jak šlechetné! Ale já být na Juliettině místě, tak bych si to líbit prostě nenechala. Tady jsem si hned vzpomněla na Taťánu z Měděného jezdce. V některých věcech byla jako Juliette-ne-li horší, ale Paullině jsem to prostě žrala :D
      Možná jsem na ni prostě neměla náladu, nebo jsem čekala moc :D Když jsem tu recenzi psala, bylo mi jasné, že se najde spoooustu lidí, kteří s tím souhlasit nebudou, protože ta knížka je prostě oblíbený. No co, každá ves, jiný pes :)

      Vymazat
  3. Asi patřím mezi to málo lidí, které knížka nezaujala, ale zvažovala jsem, že bych si ji půjčila a přečetla.
    Jenže si mě odradila od čtení úplně, ale na druhou stranu jsem se při čtení tvé recenze nasmála. :D
    Třebas taková trilogie Hunger games a pak i Divergence (k Resiztenci jsem se ještě nedostala) líbila, ale o tomhle...uvidím, jedině, kdybych neměla, co číst, což v nejbližší době dík recenzním výtiskům nehrozí. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci tě od čtení odrazovat, ale pokud máme podobný vkus, mohlo by se stát, že bys litovala. A je pravda, že není nikdy pozdě si ji koupit, takže bych doporučovala si to někde půjčit, nebo jestli máš čtečku... :)
      HG miluju, Divergence se mi taky líbila, Rezistence je prý horší, ale taky jsem se k ní ještě nedostala :D Ale četla už jsem lepší dystopie než je Shatter me :)

      Vymazat
  4. Ja som si knihu vypytala, hadam coskoro dojde a som ma nu strasne zvedava. Nielen preto, ze ju vsetci (okrem teba) chvalia, ale proste ma zaujala. No ved uvidim ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jestli se ti bude líbit :) Pravděpodobnost je celkem velká :D

      Vymazat
  5. Počky na druh díl! Tam bude brečet, litovavat se, fňukat.... pak ji chytne nervový záchvat a budou se dít věci. :D

    OdpovědětVymazat
  6. hodně jsem o té knížce slyšela (způsobem jako... "Teď to vyjde, už se určitě všichni moc těšíte!" "Je to bomba. Fakt bomba.") ale tohle je první recenze, kterou jsem fakt četla (většinu času jsem prostě líná. přiznejme si to.)
    Nevím, něčím mě zaujala a doufám, že si mi bude líbit už jenom proto, že jsem teď dočetla Delirium a Pandenomium a vůbec se mi to nelíbilo. Takže pokud se tobě Oliverová líbila, tak snad se mi bude líbit tohle.
    No uvidíme... Ale bojím se, že dnes to zas sežene naše knihovna, tak to bude trváááát! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli mám být ráda, že sis ji přečetla, nebo naopak, protože je taková negativní :D
      Mně se knížka od Lauren Oliver hodně líbí, ani nevím čím to je, protože na takové popisy normálně nejsem :D Asi Guilty pleasure nebo co :D

      Vymazat
  7. Tak fajn, tohle číst nebudu :D Nebo... jo, budu, v rámci sebetrýznění (a jak budu potřebovat trochu shodit průměrné hodnocení na GR). Mám totiž takovej pocit, že Shatter nebude tak úplně knížka pro mě. Dík za varování... :D

    (I když, teď si uvědomuju, že je u nás v knihovně, ještě jsem se na ni dívala. Pokud se někdy dokopu tam zajít... :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen si posluž, ale já tě varovala! :DD Už úplně vidím, jak se rozčiluješ nad Juliette :D
      Tohle prostě není fér. Proč my máme tak debilní knihovnu?! :D

      Vymazat
  8. Hm, přesně ty věci, co jsi v recenzi vyjmenovala, mi v knihách taky hrozně vadí. A nejvíc ty neskutečný, obrovský lásky, kdy by oba aktéři byli schopni za toho druhého položit život. Na něco takového prostě nevěřím, takže si z toho dělám spíš srandu.
    Ale Jsem roztříštěná už mám hrozně dlouho na seznamu a chtěla jsem se do ní v dohledné době pustit. Takže uvidím, zhodnotím, třeba to tak hrozný nebude:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tahle knížka na mě kouká snad z každýho blogu a už si přijdu trochu jako barbar, že jsem ji nečetla.
    Ale kouknout se na tuhle knížku musím,vypadá dobře

    OdpovědětVymazat
  10. Promiň, ale naprosto s tebou nesouhlasím !!!
    za 1. Juliette není jediná žena v knize (je tu taky Sonya a Sara),
    za 2. Nejhorší hrdinka? Abych pravdu řekla, příde mi jako nejlepší hrdinka, už kvůli tomu jak je lidská (většina lidí už má dost hlavních hrdinek, které se chovají jako osoby bez kousku citu v těle a přežijí bez úhony celou knihu)
    za 3. Ty kdybys skoro rok byla zavřená v cele, skoro rok dostávala neforemnej hnus jednou denně k jídlu a kdyby ti vyhrožovali že tě zabijou, když se k němu nebudeš chovat hezky, ty bys Adamovi (který byl navíc do tý chvíle na svobodě) jednu vrazila ?
    za 4. Krátký kapitoly? tak to bych si chtěla přečíst co napíšeš na knížku Čarodějka a čaroděj, nebo dar. Kde kapitola zabere dvě stránky. ( mě to neva, knížky sou super i s krátkými kapitolami)
    a za 5. "já jsem dokonalý a nazdar" ??? a to patříš do team Edward, team Tamani, team Finn ? Navíc tak dokonalý zase neni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, když na svou recenzi dostanu zpětnou vazbu v podobě komentáře, je jednu, jestli se mnou čtenář souhlasí, nebo ne. Z nějakého důvodu mi Tvůj komentář připadá zbytečně... útočný.
      Sto lidí sto chutí. Shatter me se spoustě lidí líbí, mně prostě nesedla. Taky mám ráda série, které se jiným nelíbí, ale nic s tím nenadělám. Když se mi kniha nelíbí, mám tendenci na ní hledat to nejhorší, a to se mi stalo i v případě Roztříštěné

      Fine- tak skoro jediná. Ale vypsala jsi další dvě ženské postavy. To jsou celkem tři. Mnohem lepší!

      Očividně každý čteme jiné knihy. Už mám pár knížek přečtených, takže už jsem se setkala se spoustou hrdinek, a ano Julitte se mi zdá jako jedna z nejhorších. V recenzi jsem napsala, co mi na ní vadí, takže to nebudu znovu opakovat, ale zkus si přečíst například The immortal rules od Julie Kagawy. Hlavní hrdinka Allison je jedna z mých nejoblíbenějších postav, tak třeba po přečtení pochopíš, že když srovnám Juliette a Allison...

      Ano to bych udělala. Já jsem celkem výbušná, takže kdyby někdo přišel a sebral mi postel, určitě bych si to nenechala líbit.

      Napsala jsem snad někde, že mi ty krátké kapitoly vadí? Možná to v té větě tak zní, ale proti krátkým kapitolám nic nemám. Spíš naopak, mám je radši, než dlouhé.

      Ten teaming jsem přidala když jsem si zakládala blog, tudíž víc než před rokem. Narážíš například na Edwarda- Stmívání moc nemusím, ale kdybych si měla vybrat Jacob vs. Edward, mám "radši" Edwarda, proto tam mám team Edward. A máš pravdu, není dokonalý. Jenom se o tom snaží přesvědčit ostatní.

      Vymazat
  11. Knihu si chci určitě přečíst. Jinak jak to děláš, že máš tak dlouhé recenze?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to doufám, že se ti bude líbit víc než mně :)
      Ehm... Zajímavá otázka :D Já nevím :D Když mám ke knížce co říct, recenze je delší, jinak na některé knížky recenzi ani nepíšu :D

      Vymazat
  12. Udělám si svůj vlastní názor a knížku si moc ráda přečtu, protože tuším že se mi bude líbit!! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Musím přiznat že ten druhý díl mě bavil víc a po přečtení druhého dílu jsem Tým Warner :P :D

    OdpovědětVymazat
  14. Tahle sérka mě moc nebavila. Sice jsem ji dočetla, ale pak jsem ty knížky poslala dál a ani jsem si je nenechávala doma. Zase nejsem člověk, který musí číst všechno. A zrovna v tomhle případě se mi zdá, že CooBoo už delší dobu dávalo důraz spíš na kvantitu a počet nových vydání, než aby dělali kvalitu. :) Navíc jsem tak bohatá, abych mohla mít všechno, co vyjde. To by člověk musel prodávat zlato, aby měl všechno, co chce. :)

    OdpovědětVymazat