neděle 23. června 2013

Veronica Rossi- Cesta věčnou nocí

Autorka: Veronica Rossi
Originál: Through the Ever Night
Série: Under the Never Sky #2
Přeložila: Michaela Škultéty
České vydání: hardback, 224 stran
Nakladatelství: Knižní klub, 2013

Od doby, kdy zemřela Áriina matka, a kdy se Perry stal Krvepánem Tideů už uplynula nějaká doba. Po měsících kdy se neviděli, se Árie vydává za Perrym k Tideům, ale přesto, že je Osadnice jen napůl, kmen ji nepřijme. Árie se snaží uchránit Perryho od vzpoury, a proto dobrovolně odejde, aniž by mu o tom řekla. S Roarem se vydávají najít Poklidnou modř, protože situace s éterem je den za dnem horší, a Tideům dochází potraviny. Informace o Poklidné modři by měl mít Krvepán Sobol, za kterým Árie s Roarem jdou. Všechno se ale komplikuje, když Roar zjišťuje, že jeho milovaná Liv by si měla vzít Sobola, a ten nemá v plánu se s nimi podělit o informace týkající se Poklidné modři. 



Kniha Pod nekonečnou oblohou se mi neuvěřitelně líbila, proto jsem byla na druhý díl přinejmenším zvědavá. Když jsem se skoro po roce dostala k pokračování, ze začátku jsem nevěděla, co si o tom myslet, ale po několika stranách mě kniha vtáhla do sebe, a najednou jsem byla na konci. Hrozně mě překvapilo, že Knižní klub rozdělil knihu na dvě části. Druhý díl má v originále ještě dalších 150 stran. Podle Knižního klubu by měla druhá část druhého dílu vyjít do konce roku. Tohle rozdělení opravdu nechápu. Prý je to kvůli délce, ale mně 350 stran nepřipadá moc. Ale vážně jsem zvědavá, jak to bude například s obálkou, jestli se u nás bude prodávat jako třetí díl a jak to mají v plánu udělat.

"Nemůžu dopustit, aby ses zase tolik přiblížila ke smrti."

Moc často se mi nestává, že by se mi druhý díl líbil víc než první, ale tady se to podařilo. Hrozně se mi líbí, jak je celý děj vyvážený. Nechybí akce, napětí, romantika ani nečekané zvraty. Přitom všechno působí hrozně přirozeně. Všemu trůní skvěle vykreslené postavy, které prostě nejde si nezamilovat. Roara jsem si oblíbila už v prvním díle, a tady se mi potvrdilo, že se jedná o úžasnou postavu. Líbí se mi jeho vztah s Árií. Roar se chová jako její starší bratr. Navíc se Veronica neřadí mez ty autory plné optimismu, kteří na své postavy nedají dopustit. I dobrým lidem se stávají špatné věci, a ne vždycky se dočkáme a žili šťastně až do smrti

"Bylo to poselství."

Co bych označila za obrovský nedostatek, je české vydání. Nejedná se ani tak o obálku, protože ta se mi líbí. Je pravda, že model mohl být jiný, ale na druhou stranu odpovídá vzhledu Perryho. Perry je blonďák, kdežto na americké obálce má tmavé vlasy, takže když se to vezme kolem a kolem, naše obálka odpovídá víc. Občas prostě originální obálka nevyjde, a já si myslím, že Knižní klub vymyslel hezkou obálku, navíc se hodí k prvnímu dílu, a ty hřeby vedle sebe vypadají nádherně. Jde spíše o obsah. Už v prvním díle jsem si všimla několik chyb a překlepů, ale tady toho bylo vážně moc. Na to, jak je ta kniha dobrá, nestál překlad za nic. Chybějící písmenka jsou to nejmenší, protože občas změnila překladatelka kostru věty tak, že věta prostě nedávala smysl. Jenom doufám, že u třetího dílu si dají s překladem a korekturou více záležet, protože chyby hrozně ruší při čtení. 

"Připomenutí- tady, uprostřed stovek lidí- okamžiku, který byl jen a jen jejich."

Tahle série je v mnoha věcech jiná. Veronica nevytvořila žádný milostný trojúhelník, nezasadila děj do problémy zmítané Ameriky, nedala čtenářům vydechnout ani ve druhém díle a hlavně- série je promyšlenější. I když jsou tu občas části, které nedávají smysl, jde vidět, že autorka má přesně vymyšlené co a jak bude, a svým světem si je jistá.  Všechny skvělé prvky z prvního dílu jsou tu taky, ale mnohokrát znásobené, a autorčin poutavý styl vás nenechá knihu jen tak odložit. Já jsem s knihou i přes drobné nedostatky velice spokojená, a nemůžu se dočkat dalšího dílu. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!


8 komentářů:

  1. už sa nemôžem dočkať na pokračovanie. My, Slováci, si naň budeme musieť počkať do 9.7. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Uff už aby mi přišla! Objednala jsem si ji teprve včera, takže teď asi budu počítat každý den do jejího příchodu... :D Tvoje recenze mě ještě víc navnadila.. jak já se těším! ^,^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jupíí :D Doufám, že se ti bude líbit stejně, jak mně :)
      A pevné nervy při čekání :D

      Vymazat
  3. Knihu už mám doma, ale zase nevím, kdy se k ní dostanu. Na prázdniny mám naplánováno tolik knih, že se to snad ani nedá zvládnout. Ale kniha vypadá docela dobře, takže bych ji mohla upřednostnit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si toho na prázdniny plánuju spoustu, jsem zvědavá kolik jich doopravdy stihnu :D
      A ona je vážně úžasná :) Snad se ti bude taky líbit.

      Vymazat
  4. To se ti tolik líbilo? Wow, já dala prvnímu dílu stěží 3* a nemám potřebu číst dál. :D Jinak souhlasím, překlad byl děsnej! :D

    OdpovědětVymazat