pondělí 5. srpna 2013

Poznej autora



A je to tady! Asi to trošku moc prožívám, ale vážně jsem se na dnešek těšila. Jsem zvědavá, co si o soutěži - a hlavně o otázkách - budete myslet. Jestli nevíte o čem mluvím, podívejte se sem. Tak už jdeme na to. Máme tady prvního autora. Vaším úkolem je podle popisu poznat o koho se jedná. Následně vyplňte soutěžní formulář, ve kterém jsou ještě nějaké (nepovinné) vstupy navíc. Nemusím snad připomínat, abyste odpovědi nepsali ani do komentářů ani nikam jinam a nekazili ostatním hru. Bylo by lepší, kdyby si to každý zkusil sám a nejen opsal odpověď. Pokud nevíte, o jakého autora se jedná, odpověď jednoduše nepište. Nemusíte se zapojit každý den, ale snižuje se tak vaše šance na výhru. Čím víc autorů uhodnete, tím víc vstupů budeme mít v soutěži. 

5. srpna- Autor číslo 1

Co vám o sobě prozradím? Jsem muž. Na konci srpna oslavím své 36. narozeniny, jsem šťastně ženatý a mám dvě děti. V roce 2005 jsem vydal svůj první román, který se dočkal neuvěřitelného úspěchu u čtenářů a o rok později byl oceněn Michael L. Printz Award. Americká knihovnická asociace jej dokonce zařadila mezi deset nejlepších knih pro dospívající! Na Slovensku tahle kniha vyšla, čeští čtenáři se jí pravděpodobně dočkají v listopadu. Na začátku roku 2012 vyšla další moje kniha, která neuvěřitelně hraje na city. Na Goodreads má průměrné hodnocení 4,52 při více než 276 tisících hodnocení! Ona kniha vyšla i v Česku i na Slovensku. Knih jsem samozřejmě napsal víc, ale tyhle se řadí mezi ty nejslavnější. Na twitteru mám více než milion a půl followers. Možná mě znáte z youtube. Tak co. Víte, kdo jsem?

JOHN GREEN


6. srpna- Autor číslo 2

Svoje první knihy jsem psala ve třídě, protože přece jenom to je větší zábava než poslouchat učitele. Mezi moje nejoblíbenější autorky se řadí například Clive Staples Lewis. Napsala jsem sci-fi trilogii a první díl na Goodreads ohodnotilo víc než 43 tisíc čtenářů. První díl vyšel ve slovenském překladu, ale nakladatelství překlad zastavilo. Čeští čtenáři si můžou trilogii přečíst celou, protože závěrečný díl vyšel v ČR už 2 měsíce po americkém vydání! Moje série měla nádherné obálky, přesto se vydavatelé rozhodli třetí díl změnit a vydat sérii v novém vydání. Jo a mimochodem... Moje knížka byla ve vesmíru!

BETH REVIS


7. srpna- Autor číslo 3

Když jsem byla malá, hodně jsem se nacestovala. Moji rodiče sice jsou Američani, ale v Americe jsem se rozhodně nenarodila. Než jsem oslavila desáté narozeniny žila jsem ve státech jako Anglie, Francie nebo třeba Švýcarsko. Když jsem vyšla ze střední školy, pracovala jsem v různých časopisech v Los Angels, ale i v New Yorku. Asi mě znáte pod jménem, pod kterým píšu knihy, ale pozor! Ve skutečnosti se jmenuji úplně jinak. Předtím, než jsem v roce 2004 vydala svoji první knihu jsem psala různé fanfiction povídky na Harryho Pottera nebo Pána prstenů. Jsem tak trošku hamižná, protože z původní trilogie se najednou stala série o šesti dílech, a aby toho nebylo dost, napsala jsem další trilogii ze stejného světa, a chystám ještě jednu sérii, která bude v podstatě o tom samém, až na to, že tam budou jiné postavy a jiný příběh. Možná i jiná doba. Do kin se brzy dostane film natočený podle prvního dílu mé nejslavnější série.

CASSANDRA CLARE


8. srpna- Autor číslo 4

Už když jsem byla malá, byla jsem pěkné kvítko a ráda jsem tajně sledovala hororové filmy. Pokud byste se mě zeptali, k čemu je kříž, asi byste nedostali odpověď jakou byste čekali, protože jsem měla ráda upíry, a tak nějak se to odráželo i tady. Když mi bylo dvanáct let, začala jsem psát poezii a chvilku potom jsem napsala svůj první román. Už tehdy jsem věděla, že psaní je něco, co bych chtěla dělat, ale měla jsem ještě čas, tak jsem to nechala být. Roky plynuly a já najednou oslavila třicítku. Konečně nastal čas, kdybych něco mohla napsat. A co z toho vylezlo? Paranormální romance plná upírů, zrzavých smrtek a akce. Pokud znáte knižního hrdinu, co je víc než dvě stě let starý upír s velice nezvyklým jménem a ještě nezvyklejší partnerkou, pravděpodobně je z mé knihy. Táhne mi na čtyřicítku a děsí mě děti.

JEANIENE FROST

     
 9. srpna- Autor číslo 5

Pokud bych řekla, že jsem jedna z nejslavnějších autorek současnosti, okamžitě by vám došlo, kdo jsem, proto to říkat nebudu a místo toho vám povím něco o sobě. Jsem Britka, a nedávno jsem měla narozeniny a na dortu na mě čekalo 48 svíček. Dvakrát jsem byla vdaná a se svým současným manželem jsem už dvanáct let. Mám tři děti, dvě holky a jednoho kluka. Napsala jsem velice úspěšnou sérii o chlapci, který není tak úplně normální. Nápad na příběh mě napadl na celkem neobvyklém místě. Poslední díl série vyšel v českém překladu poslední lednový den v roce 2008. Série byla zfilmovaná. Moje další kniha se takového úspěchu nedočkala. Možná vám něco říkají i iniciály R.G.

J. K. ROWLING 

    
 10. srpna- Autor číslo 6

Za tři roky to bude půl století, co jsem na světě, ale psát jsem začal až v roce 2005. Tehdy jsem zahájil spolupráci s nakladatelstvím Orion a psal jsem thrillery pro dospělé. U čtenářů byla oblíbenější série, která vyšla u nakladatelství Puffin v roce 2010. V roce 2011 vyšla série i v České republice. Série má celkem 8 dílů, poslední díl vyjde letos v srpnu. Bohužel v ČR bylo vydávání po druhém dílu zastaveno. První dva díly vyšly už i u slovenského Slovartu. Jsem ženatý, mám malého psa jménem Max a krysu jménem Frodo. Dlouhou dobu jsem se zabýval tvorbou počítačových her.

ALEX SCARROW


11. srpna- Autor číslo 7

Jsem 37letý autor fantasy. Od roku 2006 jsem ženatý a současně žijeme v Utahu. Pouze psaním bych se sice živit nemohl, přesto se řadím mezi nejúspěšnější autory fantasy současnosti. V České republice vyšlo hned několik mých knih. Letos vyšla také moje kniha pro mladé dospělé, která má na Goodreads velmi dobré hodnocení. A víte, co je nejlepší? Že příští rok na jaře, vyjde tahle moje kniha také u slovenského nakladatelství Slovart! Na první pohled má možná složitější děj, ale je to taková fyzika a matematika v praxi. Důležitou roli hraje křída a kruhy. Recenzi na tuhle knihu napsala například Luu... a doporučuje ji! 

BRADON SANDERSON


17 komentářů:

  1. Ahoj, jak tohle funguje? :'D Musím vyplnit všechny ty otázky, co budou, abych něco mohla vyhrát? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :) Snažila jsem se to vysvětlit tady:
      http://misa-a-knihy.blogspot.cz/2013/07/srpen-ve-jmenu-hadanek.html

      Je to tam celkem podrobné, teď ti to jenom shrnu :)
      V podstatě ti stačí vyplnit pouze jeden formulář, budeš mít teda jeden vstup. Čím víc formulářů vyplníš, tím víc budeš mít vstupů a tím i větší šanci na výhru :) Zítra do tohohle článku přibude nový autor a nový formulář a tak to půjde dál :)

      Vymazat
    2. http://misa-a-knihy.blogspot.cz/2013/07/srpen-ve-jmenu-hadanek.html

      Vymazat
    3. Jo, moc děkuju. :) Já jsem to z toho článku moc nepochopila, můj mozek nepracuje tak, jak má :DD

      Vymazat
  2. Dalo mi to teda pěkně zabrat, ale když jsem zjistila kdo to je, tak jsem si řekla.. "Jsem to ale hňup." :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to jsem si říkala, že jsem napovídala až moc :D

      Vymazat
  3. Jeden autor mě napadl skoro hned, ale protože si nikdy moc nevěřím, strávila jsem asi půl hodinu přemýšlením, jestli by to mohl být opravdu ten, na koho myslím. A vtipný je, jak ty další otázky souvisí s uhádnutím autora. Takže jestli jsem ho netrefila, tak jsem si v těch dalších otázkách blábolila v podstatě jenom pro sebe:D
    Ještě je blbý, že ten poslední tejden v srpnu jsem pryč, bez internetu. Takže mi ta nejzábavnější část unikne:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, tak já ti uklidním nervy... Máš to dobře! :D A to cos tam napsala je taky jeden z důvodů, proč se mi ta knížka líbila :)
      Není problém. Klidně ti to můžu poslat :) Ale asi budeš muset počkat, protože tu poslední část ještě nemám :D Akorát na to nebudeš mít moc času /taky jenom jeden den, jako všichni ostatní/ tak snad to nevadí :) Napiš mail, já ti to pošlu :)

      Vymazat
  4. Pěkně vymyšlené :) spíš ale než toho, že neuhodnu o koho se jedná, se bojím toho, že jsem jelito a třetí den na to zapomenu :D

    OdpovědětVymazat
  5. Díky :)
    Ehm ehm... Někoho mi to připomíná :D

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, tak to moc děkuju. Jenom nevím, jestli ty texty budu vůbec vědět, takže ode mě třeba nakonec vůbec nic nepřijde:)
    Jinak mail, illandris@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Najprv sa mi to zdalo veľmi ťažké, no keď som sa nad tým zamyslela, tak to bolo až veľmi ľahké :D
    Dúfam, že som sa nesplietla :)

    A ešte jedna vec: Môžu súťažiť aj ľudia zo Slovenska? Lebo túto informáciu som nikde nenašla tak, či som sa mohla zapojiť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pomůže ti, když ti řeknu, že to máš správně? :D

      NE! Na Slovensku máte nějaký smrtící virus, takže se účastnit nemůžete! :D Samozřejmě, že žertuju :) Česko & Slovensko povoleno, dál to neposílám nebo mě to poštovné zabije :D

      Vymazat
    2. Díky za vtipnú odpoveď :D

      Vymazat
  8. Jak je to s tím, jestli jsme okomentovali recenzi? Máme napsat tu stejnou, nebo pokaždé okomentovat jinou? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo to být jenom u jednoho formuláře, ale já jsem ten formulář potom kopírovala a nedošlo mi, že to musím smazat :D Tohle je poslední kde to je, v dalších už to není. V podstatě to je jedno :)

      Vymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat