středa 12. března 2014

J. Lynn- Počkám na tebe

 
Autorka: J. Lynn 
Originál: Wait for You
Vydání: hardback, 362 stran
Nakladatelství: Baronet, 2014

Halloweenský večírek. Čtrnáctiletá dívka mezi partou starších spolužáků. Alkohol. A kluk, co nebere ne jako odpověď. Tu noc se už tak osamělý život jedné dívky změnil v noční můru. Po pěti letech je ale konečně svobodná a odhází tisíce kilometrů daleko od domova, aby začala znovu žít. Na malé univerzitě v Západní Virginii ale potkává kluka, který je až moc dokonalý, až moc sebejistý a až moc vlezlý. Ale ani Avery nemůže předstírat, že po spoustě času, který spolu tráví k němu nic necítí. Celou dobu ji ale provází urážlivé textovky a emaily. Aby mohla začít novou kapitolu, musí se postavit minulosti a nadobro ji uzavřít. Což ale není tak jednoduché, jak se může zdát.


Počkám na tebe je kniha, která se v české ani slovenské blogosféře netěší velké oblibě. Řekla bych, že je to spíš naopak. Čtenáři si často stěžují na přehnaně klišé dialogy, kýčovitý příběh a nulový děj. Abyste nebyli překvapení, tak vám hned na začátek říkám, že přesně tohle tady najdete. Ale kromě toho je to psané čtivě, jsou tu i vtipné dialogy, víceméně realistické postavy, Seňor Zmrd a želva jménem Rafael.

"No jasně, protože při zombie apokalypse máš spoustu času na to barvit si vlasy."

Začnu námětem. Jennifer jako autorku vážně nemám ráda. Mám takový pocit, že někdo, kdo prakticky vykrádá jiné autory si nezaslouží, aby byly vydány příběhy pod jeho jménem. Série Lux, která začala jako levná parodie na Stmívání. Covenant, což je Vampýrská akademie v bledě modrém. A teď přichází s Počkám na tebe, ve kterém se řeší- nebo by se mělo řešit- znásilnění. Což je i v polovině New Adult knih, které byly napsány před touhle. Ať už jde o cokoliv, Jennifer se svými brilantními nápady přichází pozdě.

"A tohle musí být Avery?" 
"Ach, bože, ne," řekl Cam. "To je Candy, mami." 
"Jsem Avery," promluvila jsem a střelila po Camovi pohledem. "Pamatujete si to správně."

Největším překvapením pro mě byla hlavní hrdinka. Tak nějak jsem už byla smířená s tím, že narazím na další nerozhodnou káču, která si pět minut po setkání s hlavním hrdinou začne plánovat svatbu. Nebyla jsem z toho nadšená, ale asi bych nebyla ani nějak extra zklamaná, protože už jsem si zvykla na to, že k tomuhle typu knih to patří. A pak jsem tu knížku otevřela a bum. Avery se ukázala jako rozumná holka, která se nesloží, když jí on poprvé pozdraví. A s každou další stránkou to bylo lepší a lepší. Byla si vědoma toho, jaký mezi sebou mají s Camem vztah a chovala se podle toho. Byli to prostě kamarádi, takže žádné hysterické výlevy, žádné žárlivé scény ani dotěrné otázky typu proč s tou holkou trávíš tolik času nebo proč jsi mě nepozval. Samozřejmě, že i Avery měla své chyby, ale myslím, že to jenom přidávalo na opravdovosti. Její naivita, zbabělost a místy hrubé chování vůči Camovi... tohle všechno z ní dělalo člověka. Z Cama jsem tak nadšená nebyla, protože je to jenom recyklovaná verze Daemona z autorčiny série Lux. Od jeho způsobu chování, přes arogantní poznámky až po totožné typy scén.

"Všichni se na mě dívají jinak, když to zjistí."

Mrzí mě, že se autorka nezaměřila více na celou tu věc ohledně znásilnění. Rozhodně by to čtenáři lépe pomohlo pochopit osobnost hlavní hrdiny a některé věci, které dělala. Takhle mám pocit, že to autorka přidala jenom proto, aby Avery nebyla normální a “teda něco měla“. Celá knížka je jenom o tom, jak se Avery s Camem  dostávají od přátelství k něčemu víc. Jak se Avery snaží vyrovnat s minulostí a posunout se dál. Nečekejte žádnou akcí nabitou knihu, protože Počkám na tebe je spíš příjemná oddychovka na nudné odpoledne. Kniha, při jejíž čtení budete skřípat zuby nad kýčovitostí toho co čtete. Budete převracet oči a říkat si, že tohle by nikdo neřekl. A budete si lámat hlavu nad tím, proč autoři pořád píší knihy o jednom a tom samém. Ale i přesto se mi to líbilo a nakonec to vypadá, že si další knihy od autorky přece jenom přečtu. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!

5 komentářů:

  1. Moc hezká recenze. Knížku jsem nečetla, ale docela mě láká to téma znásilnění, taky by mě zajímalo, jak by autorka dokázala popsat ty pocity a ztotožnila se s hlavní hrdinkou, ale zase se mi nechce číst další klišovitý příběh.

    Jestli tě tím neotravuju, nemohla bys mi doporučit nějaké knížky new/youg adult s tématem znásilnění? Děkuju moc předem :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju :)
    Myslím, že jestli to je hlavní důvod, proč si to chceš přečíst, tak bych do toho nešla. Jak jsem psala, to znásilnění je fakt jenom okrajově, autorka se k tomu skoro nevrací a hlavní hrdinka je na tom s psychikou úplně normálně. Spíš je to fakt jenom aby tam bylo nějaké to 'tajemno'.

    Asi tě zklamu, ale já na tohle téma nic moc nečetla :D Nejvíc se tomu blíží asi Easy, která letos/loni vyšla u Joty. Ta se mi líbila :) Ale mrkla jsem na GR, tak jestli čteš v angličtině tak tady je odkaz:
    https://www.goodreads.com/list/show/22136.Young_Adult_Books_About_Rape_Sexual_Abuse

    Ale žádnou z nich jsem nečetla, takže nemůžu posoudit, jak to vlastně je s vážností situace, nebo jestli jsou dobré. Některé vyšly i v češtině, o té první je i film. Prý je to docela psycho :) Just LIsten/Poslouchej vyšla u CooBoo, Hopeless jako Bez naděje letos u YOLI, The Perks of Being a Wallflower/ Ten, kdo stojí v koutě, Sold u nás sice nevyšla, ale je to hrozně depresivní, já jsem přečetla pár stránek a stačilo mi. Potom tam je You Against me, ta u nás vyšla jako Ty proti mně, Pretty Girl-13 vyšla myslím u Fortuny, ale z boha si nevzpomenu pod jakým jménem. Where the Stars Still Shine zase chystá CooBoo.
    No snad jsem alespoň nějak pomohla :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já teda tenhle druh knih moc nečtu, protože mi to přijde všechno na jedno brdo. Ale často si říkám, že bych se sem tam měla do něčeho pustit, abych byla aspoň v obraze. Tak uvidíme, jestli třeba na tuhle knihu časem nenarazím v knihovně:)
    Jinak k těm knihám o znásilnění - četla jsem Ty proti mě, což je skvělá kniha. Až mě to vážně překvapilo. A to znásilnění se tam řeší celkem dost, není to jenom na okraj, aby to bylo zajímavější.

    OdpovědětVymazat
  4. Pekná recenzia.
    Príbeh je síce trošku klišé, to máš pravdu, ale je aj vtipný a väčšinou preto som vždy v čítaní pokračovala. Autorka to celkom zvládla :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj aj mňa zaujala táto kniha a chcem sa spýtať či mi nevieš poradiť kde sa dá stiahnut zadarmo v pdf táto kniha a este zustan se mnou a důvěřuj mi? Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň. P.S. Spravila si peknú recenziu podľa mňa každého milovníka J.Lynn záujme ;)

    OdpovědětVymazat