čtvrtek 31. července 2014

Brianna Lee- Rush Into You

Autorka: Brianna Lee
Vydání: paperback, 310 stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: CreateSpace, 310 stran

V den svých osmnáctých narozenin udělala chybu, jejíž následky si s sebou ponese do konce života. Chybu, jež nemůže odčinit. Z hvězdné studentky se stává opuštěná troska závislá na drogách. Jakoby ji už tak netížily výčitky svědomí, sežrat jí to dává celé město a všichni se od ní drží dál. Až na něj. On jediný se k ní chová jako k člověku. Stráví spolu pouhých několik hodin a její předávkování ji dostane až do léčebny pro drogově závislé. A když se po roce a půl dostane ven, přestěhuje se a začíná nový život. Ale on se znovu objeví a přináší špatné vzpomínky, ale zároveň do jejího života přinese něco, co dlouho nezažila. Štěstí. On je odhodlaný o ni bojovat, ale ona cítí vinu kvůli své minulosti a strach, že pokud se někdy dozví pravdu, opustí ji. Ale pravda vždycky vyjde na povrch, nehledě na to, jak bolestivé to je.

Určitě všichni známe ty typy knih, které když vyjdou, je jich plný internet. Denně narážíme na různé recenze a název těch knih je skloňován do všech možných pádů. Většinou za to můžou dobré recenze, kterými se kniha pyšní v zahraničí, nebo reklama, jaké se jí dostává. Knížky typu Divergence, Nástroje smrti, Hunger games. Knížky, které četl snad každý. Mě tyhle typy knížek poslední dobou celkem unavují, protože přesně vím, co od nich čekat. A tak jsem popadla čtečku a zapnula první neznámou knihu, co mi padla do oka. Shodou náhod to byla Rush into You, kterou podle Goodreads nečetla ani stovka lidí.

"I see something more in you. You deserve better."

Prvních několik stran mě zaujalo, a tak jsem si přečetla anotaci. A byla jsem nadšená! Těšila jsem se na holku, jejíž život se během několika vteřin změnil a ona padla až na dno. Z hvězdné studentky je na heroinu závislý ztroskotanec, kterého nenávidí celé město a který si musí na drogy vydělávat prostitucí. A co jsem dostala? Ufňukanou postavu, která tráví celou knihu přemýšlením, jestli se má svěřit svému milému anebo ne a strachováním se, že ji opustí. Drogy byly odsunuty na vedlejší kolej, protože autorka prostě udělala puf! Napsala „o osmnáct měsíců později“ a nazdar.  Ze zajímavě vypadajícího kousku se najednou stala průměrná new adult kniha, o kterou bych nezavadila ani pohledem.

"I'd alwayes dreamed of being loved."

Postavy mi nepřišly nějak zajímavé. Nemastné, neslané a okoukané. Ryker je klasický bad boy. Motorkář, potetovaný s piercingem, který střídá holky, ale jakmile přijde ONA, všechno se změní a on by kvůli ní prošel peklem. Klišé jako blázen, ale mně se tyhle typy líbí, takže kdyby si s ním autorka trošku víc pohrála, Ryker by byl jednou z těch kolena-podlamujících mužských postav. Co se Gabby týče, její nekončící sebelítost a obavy mě doháněly k šílenství tak moc, že jsem nebyla schopná vnímat na ní nic jiného. Jejich vztah byl bohužel stejně rychlý a instantní, jako u většiny knih tohoto typu, ale autorka se alespoň trošku snažila to zpomalit a nechat je poznat se, za což má u mě plus. Co se mi ale hodně líbilo, byly některé jejich společné scény. Po dlouhé době knížka, jejíž sex scény (a nejenom ty) mě nutily smát se z toho, jak jsem měla rudý obličej. Scéna se zmrzlinou je jedna z nejlepších scén, na které jsem letos narazila. Žhavější, než celá série Fifty Shades.


"Maybe one day I'd learn her story, but for now I didn't want her to regert me."

Přesto jde vidět, že se jedná o autorčinu prvotinu. Často se opakující slova a popisy čtenáře velmi rychle omrzí. A když se navíc podesáté omílají Rykerovi perfektně bílé, rovné zuby, je to celkem k vzteku. Kor když vezmu v potaz, že je to kuřák, proboha. Který kuřák má perfektně bílé zuby? Autorka se natolik soustředila na vztah hlavních postav, že úplně vypustila cokoliv jiného. Ke konci sice dostaneme trošku dramatu, ale jinak se jedná o vcelku poklidnou knížku s velkým potenciálem, který byl zašlapán do země a nahrazen „budováním“ vztahu hlavních postav. Mnohem víc bych ocenila, kdyby nám autorka přiblížila dobu, kdy byla Gabby ve vězení, kdy byla v léčebně, cokoliv! Na závěr řeknu, že se jedná o další průměrnou knížku, jejíž přečtení vám nic nedá, ale ani nic nevezme. Máte-li volnou chvilku a nemáte co číst, Rush into you rozhodně doporučuji. Hledáte-li ale něco, co vám vezme dech, tady to pravděpodobně nenajdete. 




11 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ty, hele, fakt podle toho, co od toho čekáš. Taková jednohubka na odpoledne, žádná hlubší zápletka, místy drama, jednoduchá angličtina a čtivý styl psaní. Myslím, že by se ti to mohlo líbit, ale nečekej žádný zázrak. Mně se to celkem trefilo do vkusu a často jsem se u toho chichotala jak malá :D

      Vymazat
    2. Tak to zní přesně jako něco co bych si ráda přečetla! :D

      Vymazat
    3. Tak pohni! Nikdo z mých goodreads přátel to nečetl a já už chci vědět, co si o tom myslí někdo normální :D Amíci jsou na hlavu a jejich vkus... fůůů.

      Vymazat
  2. Knížka vypadá zajímavě, ale ono to není přeložený do češtiny? Ráda bych si to přečetla, ale moje angličtina by na tohle asi nestačila. Ale recenze je hezky napsaná a mohla by to být příjemná oddechovka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, přeložené to není. Kniha vyšla v květnu, takže i kdyby se toho náhodou nějaké naše nakladatelství ujalo (o čemž pochybuju) určitě by to vyšlo až tak za rok, za dva. Ale psala jsem ti zprávu :)

      Vymazat
  3. I kdyz je recenze rozporuplna, knizka mevypada spatne :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to fakt takové letní čtení (i když na pozadí je vážnější téma) takže myslím, že by se ti mohla líbit :)

      Vymazat
  4. Aaach jo, obálka krásná, anotace super a pak to haníš už v prvním odstavci :D Nenávidím tě :D
    A třeba si Ryker čistí zuby kokosovým olejem, co ty víš ;D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je hrozná, anotace super a já to nehaním, já jenom poukazuju na nedostatky, které mě rozčilovaly! :D Kdybych od toho nečekala tolik, asi by mi to ani nepřišlo.
      Hele, já jsem nevzala v potaz, že si na těch motorkách vydělává slušný prachy, takže určitě tráví každý druhý týden u zubaře.

      Vymazat
  5. Má to nádhernou obálku.. poutavou anotaci..ale je to anglicky.. achjo..chápu že je to odpolední jednohubka, ale to nemuze byt cesky?.. chjo..zase nic no.. kazdopádně recenze je moc povedena. A i pres to že je to jednohubka bych si knihu hned precetla..

    OdpovědětVymazat