pátek 25. května 2012

Aprilynne Pike- Kouzlení

Autorka: Aprilynne Pike
Originál: Spells
Série: Křídla #2
České vydání: 361 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2012

Anotace:
Být florelou v lidském světě není úplně jednoduché. Kromě toho, že vám jednou do roka na zádech rozkvétá květ, musíte tajit záležitosti florel a florelů před lidmi. Laurel má naštěstí poměrně tolerantní rodiče a přítele Davida. Jak se jim ale bude líbit, že Laurel musí strávit dva měsíce ve florelí Akademii a začne tajemnou říši navštěvovat daleko častěji? Ani potíže z loňského roku hlavní hrdinku neopustí a znovu bude čelit nebezpečím nadpřirozeného světa. Podaří se jí se ochránit svou rodinu a přátele?



Moje recenze:

Kouzlení. Tak se jmenuje pokračování světově oblíbené vílí série-Křídla. V prvním díle jsme se dozvěděly co je Laurel zač a sice florela. Florela je vlastně napůl víla a napůl květina. Laurel je přesněji řečeno Podzimní florela, která byla ve svých "florelích" sedmi letech nasazena do světa lidí, aby zdědila pozemek, na kterém je kouzelná brána do florelí říše-kouzelný ostrov Avalon. Když ještě žila na Avalonu, byla si velmi blízká s Jarním florem-Tananim.  Po jejím "nasazení" do lidského světa jí byla vymazána paměť-tedy i vzpomínky na Tanamiho. 

Je to půl roku co se stalo něco, co Laurel od základu změnilo život. Půl roku od doby kdy zjistila že je florela žijící v lidském světě. Jsou letní prázdniny, a Laurel je pozvaná na Avalonskou akademii, kde by se měla za léto naučil alespoň trochu o tom co má dělat, a jak být správná a užitečná Podzimní florela. Tanami jí celé léto dělá průvodce, a seznamuje ji se všemi možnými krásami Avalonu. Ale konec léta se blíží, a Laurel se musí vrátit do lidského světa za svým přítelem Davidem. Ale trollové, kteří bylo 6 měsíců skryti se objeví, a to nepřinese nic dobrého. 

Na tuto knihu jsem se těšila opravdu dlouho. Křídla se mi líbila, a tento díl sliboval mnohem víc. A nezůstalo jen u slibů, protože Kouzlení naprosto předčilo mé očekávání. 

Hlavní důvod, proč se mi Kouzlení líbilo více než Křídla, byla jak sama Laurel, tak i styl psaní. Všechno  mi to připadalo mnohem dospělejší, kdežto první díl, byl taková pohádka na dobrou noc. Jak už se mi u dobrých knih stává, řekla jsem si, že už jen jednu kapitolu, ale dopadlo to tak, že byly 2 hodiny ráno, a já jsem zaklapla knihu s tím, že jsem na konci. 

V tomto díle se konečně podíváme do florelího světa-Avalonu, a zjistíme jak to všechno vlastně funguje. Co se týče mých očekávání na Avalon, nějak extrémně jsem si ho nepředstavovala. To jsem nechala na Aprilynne. Připadne mi, že když jsem četla popis tohoto kouzelného místa, bylo to jako bych byla na louce. Všechno bylo opravdu reálné, a líbilo se mi to mnohem víc, než když se děj odehrával ve škole nebo u Laurel doma. 

Mnohem více prostoru než v prvním díle dostal konečně Tanami. Já jsem hned po Křídlech věděla že ho budu mít ráda :D A tady se mi to opravdu potvrdilo. Ukázalo se, že Tanami je do Laurel opravdu hodně zamilovaný, a udělal by pro ni cokoliv. Podle Sharova vyprávění na konci knihy mi bylo Tanamiho opravdu líto. 
Co mě ale u knihy opravdu rozesmálo bylo, že William Shakespeare "opsal" svoje divadelní hry z florelských příběhů. Vážně? To na mě bylo trochu moc, protože jako Shakespearův obrovský "fanoušek" znám jeho díla snad nazpaměť, tohle mě opravdu rozesmálo. 

Laureniny vztahy s matkou byly v tomhle díle opravdu napjaté, protože její matka se očividně nemůže smířit s tím, že její dcera není člověk. Tak se to alespoň její Laurel. V některých momentech mi jí bylo opravdu líto.

Sečteno a podtrženo, pokud se vám Křídla líbila, ale nějak moc vás nenadchla, sáhněte po Kouzlení. Je lepší a zhltnete ji jedna dvě. S lehkým srdcem a čistým svědomím můžu dát knize 10 bodů. A to byl pouze druhý díl. Pokud bude autorka takhle pokračovat, kolik dám u čtvrtého?



Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji! 

9 komentářů:

  1. to môže byť fakt skvelá knižka 8) teším keď sa k nej dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mě Křídla vůbec nenadchla a Kouzlení nebylo o moc lepší. Sice jsem nemlátila hlavou do zdi, ale usnula jsem u ní (což už se mi u knížky asi pět let nepodařilo). A navíc mě to strašně nudilo, musela jsem se doslova nutit číst dál. Asi nejsem na tenhle typ knížek, nebo jsem prostě divná...
    Jo, a četla jsem jí týden. Právě kvůli tomu, že jsem se musela nutit. :// Normálně mám třísetstránkovou knihu přečtenou za odpoledne, pokud mám dlouho školu nebo učení, tak za dvě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to věc vkusu :) Mě se tlíbila, a Křeba Křídla ouzlení taky :) Já jsem naposled usla u učebnice biologie :D

      Vymazat
    2. Křídla mě hrozně rozčilovala.. Laurel se chovala občas fakt na zabití, ale na druhou stranu, mezi Křídly a Kouzlením je vidět velké zlepšení, které si zaslouží pochvalu :)

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta knížka je úžasná :)...

    OdpovědětVymazat
  5. Obě knížky jsou zajímavé a nevím jestli mají pokračování????????

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      série Křídla má celkem 4 díly. U nakladatelství Fortuna libri už vyšly všechny čtyř- Třetí s názvem Iluze a závěr série se jmenuje Osud :)

      Vymazat