úterý 24. července 2012

Gregg Olsen-Závist

Autor: Gregg Olsen
Originál: Envy
Série: Empty coffin (1.díl)
Přeložila: Eva Kalábová
České vydání: 296 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2012

Anotace: 
Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo...

Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.


Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?

Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.

Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.



Moje recenze: 

Stručný děj 




Je Štědrý den, a  Katelyn je naštvaná, protože zjistila, že peníze které jí prarodiče slíbily na vysokou utratili za úpravy domu. Katelyn si jde dát vanu, a netuší, že to bude její poslední... 

Od této noci se odvíjí celý příběh. Od noci, kdy byla Katelyn Berkleyová nalezena mrtvá ve vaně, spolu s elektronickým přístrojem na espresso. Spoustu lidí si myslelo že šlo o sebevraždu, ale případ byl uzavřen jako nehoda. Haley a Taylor Ryanovy si byly s Katelyn kdysi blízké, ale nástupem na střední školu se velice vzdálily. I přesto se rozhodli vypátrat skutečnou příčinu Katelyni smrti, a díky jejich daru mají největší šanci na úspěch. 

Bez servítky 

Co se mi na této knize hodně líbilo bylo, že ji autor napsal přesně tak, jak to cítil. Mohlo to být sebetragičtější nebo sebesmutnější, Gregg to bez okolků napsal, a vytvořil tak jedinečný příběh, který vás chytne a jen tak nepustí, dokud nedočtete poslední stránku. o Greggu Olsenovi se říká, že je skvělý autor. A věřte mi, že se to neříká jen tak. Kniha je psaná z pohledu dívek, a to, že to napsal muž bylo obdivuhodné, protože kdyby jste četli tuhle knihu aniž by jste znali autora, položím hlavu na špalek, že by jste nepoznali, že ji napsal muž. Navíc se Gregg perfektně držel hlavní linie, a nezatěžoval se vysvětlováním věcí, které z textu jasně vyplynou. 

No páni! 

Když jsem knihu dočetla, tak tohle byla slova, která mi okamžitě vylétla z úst, protože ten konec byl naprosto nečekaný! Jednu věc jsem asi v polovině knihy vydedukovala, ale v žádném případě ne kompletní zápletku. A to se mi na tom líbilo. Tahle kniha není jedna z těch, u kterých víte zápletku na padesáté straně. Já takové knihy ani nemám moc ráda. Jsem ráda, když jsem překvapená, a nevěřícně hledím na tu tečku, která se mi vysmívá. 

Skutečnost?

Co mě na téhle knize děsilo nejvíc, byla její reálnost. To, že se autor inspiroval skutečností bylo prostě strašné. Ten pocit, že někde na světě možná rodiče truchlí nad ztrátou svého dítěte, je strašně skličující. Ale přitom to knize dodává takový nádech hororu. 

Slovo závěrem

Co mě na první pohled naprosto učarovalo, byla děsivě krásná obálka, která na živo vypadá mnohem lépe než na počítači. Velké plus je také formát, kterým je kniha tištěna, a tak vám stránky běží přímo před očima. Jak už jsem mluvila o té škodolibé tečce na konci, tak ta se řadí mezi nejhorší tečky, co jsem kdy viděla, protože na pokračování-Betrayal (Zrada) si budu muset ještě nějakou dobu počkat. Ale obálka a anotace, mě k sobě volají, a já jim musím odolávat. Ale pokud bude celá série tak dobrá jako první díl, jsem si jistá, že se mi to čekání vyplatí. Jak už to tak bývá, žádná kniha se nemůže líbit úplně všem, ale  já jsem byla naprosto nadšená, a knize dávám zasloužených 5 hvězdiček. 






Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji!

6 komentářů:

  1. Wow... tvoje recenze se mi velmi líbí a musím říct, že si mě na knihu navnadila!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji :) Jsem ráda, když moje recenze někdo čte, ale ještě radši jsem, když ho nalákám na knihu, která se mi líbila :) Pokud by ses rozhodla si ji přečíst, mohla by jsi mi pak napsat co si o ní myslíš? :)

      Vymazat
  2. No tak po tvojí recenzi je jasné, že si knihu koupím :) Moc pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) A já bych si ji taky koupila, jenomže když se mi naskytla možnost recenzního výtisky... :D Nekradu tak co mám dělat :D doufám, že se ti bude líbil :)

      Vymazat
  3. Nad touhle knížkou už nějakou dobu uvažuji, docela mě láká. Jak píšeš v recenzi, je to děsivá představa, že se něco takového stalo.
    Navíc ta obálka...

    OdpovědětVymazat