čtvrtek 30. srpna 2012

Eden Maguire: Krásní mrtví-Jonas


Autorka: Eden Maguire
Originál: Beautiful dead
Série: Krásní mrtví (1.díl)
Přeložila: Edita Drozdová
České vydání: 274 stran, paperback
Nakladatelství: Fragment, 2011

Anotace: 


Nejsou živí...Nejsou mrtví...Něco mezi tím. 

V průběhu jednoho roku zemřou za podivných okolností čtyři mladí, krásní lidé, studenti ellertonské střední školy. Jonas, Arizona, Summer a - Phoenix.

Ta poslední smrt zasáhne Darinu nejvíc. Byl to její kluk, její veliká, největší láska… Je její setkání s Krásnými mrtvými skutečné? Co znamenají ta andělská křídla, která vidí, slyší a která nakonec sama dostává? Jonas zemřel jako první, zabil se na motorce. Ale je tolik nezodpovězených otázek… Odhalí Darina včas temná tajemství tajemství, aby tak vykoupila duše Krásných mrtvých?


Moje recenze: 


Stručný děj

Co se s vámi stane když zemřete? Někteří si myslí, že vaše duše dojde věčného odpočinku-v nebi. Ale co když se vás zavraždí? Ba co hůř, co když se váš vrah nikdy nenajde? V sérii Krásní mrtví jsou duše takových lidí uvězněni v limbu-napořád. Ale když před více než sto lety zavraždili muže ve středním věku-Huntera, stal se z něj svrchovaný pán. Takový "šéf zombíků". Z limbu si vybere několik obětí nevyřešené vraždy, a přivede je zpět. Stanou se z nich Krásní mrtví a mají rok na to, aby našly svého vraha a mohli v klidu odejít do nebe... 

Když během jednoho roku zemřou čtyři studenti z Ellerton High- Jonas, Arizona, Summer, a Phoenix, celý Ellerton je otřesený. Ale Darina během roku ztratila čtyři spolužáky, mezi kterými byl její kamarád Jonas, nejlepší kamarádka Summer a přítel Phoenix. Darina se z té poslední smrti pomalu hroutí, a proto, když uvidí "znovuzrození" svého milého, je celá bez sebe. Ale když kolem něj uvidí Summer, Arizonu i Jonase, nevydrží to, a ukáže se, jen aby mohla Phoenixe obejmout, a ujistit se, že je to opravdu on. Tím si ale koupí lístek na hodně divokou horskou dráhu. Hunter ji -po velkém prosení zasvětí do situace, a Darina se stane jejich spojením s odvrácenou stranou... Blíží se výročí Jonasovi smrti, a to znamená že se blíží i konec jeho "pobytu" mezi živými. Darina se pouští do vyšetřování Jonasovi nehody na motorce, při které ochrnula i Jonasova přítelkyně a Darinina kamarádka Zoey. Jonasův čas se krátí, a viník nikde-pokud nějaký vůbec je...

Postavy, jména... a zmatek v nich

Darina. Phoenix. Arizona. Chybí jen pomeranč a New York! Ne, jména se opravdu nepovedla. Nesnáším jméno Darina, a to hned z několika důvodů. Za prvé, připomíná mi to mandarinku ... ani nevím proč. A za druhé. Kdysi jsem jednu Darinu znala, a abych to zkrátila, vždycky když slyším tohle jméno, naskočí mi husí kůže a v mé hlavě se spustí jistá představa se střelnou zbraní. A tahle Darina tomu jméno opravdu moc nepřidala... Phoenix a Arizona...vážně? To měl být nějaký pokus o originalitu nebo co? Ale no tak! I Čína by zněla líp! Celkem mi i vadí to, že autorka se o svoje postavy moc nepostarala. Chybí mi nějaký popis-charakter! Například Phoenix. Jedna z hlavních postav, a co o něm víme? Radši jsem nepočítala kolikrát se v knize objevilo, že je Phoenix krásný-vážně? To by mi nedošlo (viz název). Ale co jeho charakter? Jeho povaha? Darina je do něj stáášně zamilovaná (přitom s ním chodila 2 měsíce!) ale myslí snad na to, jaký byl? Ne, myslí jen na to jak byl (je) krásný, a jak ho potřebuje vidět. Nuda! A co se týče toho zmatku... Připadá mi, že autorka buď není jistá jmény svých postav, nebo je to chyba překladatele, ale i když se jedná o vedlejší postavy, tak mi zájmena jména přijde celkem velká chyba-no ne? Přece jenom zaměnit Jima za Johna a Boba za Bena...


Slovo závěrem 

Knihu hodnotím třemi hvězdičkami. Proč? První polovinu knihy měla Darina Bellovský syndrom. Stmívání mám ráda, ale Bella se rozhodně nezařadila mezi mé nejoblíbenější hrdinky. A stejně tak, je na tom i Darina. Když byla ve společnosti normálních lidí, chovala se jakž takž normálně-v rámci svých možností. Ale kdykoliv byla s "zombie partou" stala se z ní ufňukaná nána. Nejlepší postavou v knize byla rozhodně Arizona. Nebýt ní, nevím jak dlouho by mi trvalo knihu přečíst. Ale příběh byl sám o sobě dobrý. Detektivní zápletka se mi hodně líbila, a konec byl opravdu...nečekaný. I když tři hvězdičky jsou průměr, tak si myslím, že kdyby autorka vynechala, (nebo alespoň trochu minimalizovala) ten naivní a hloupý románek mezi Phoenixem a Darinou, a více se zaměřila na detektivní stránku knihy, mohly by z toho být i čtyři ;) V každém případě je to odpočinková kniha a myslím, že se nejvíce hodí pro čtenáře ve věku 10-12 let. Nejvíc by se asi mohla líbit tomu, kdo toho moc nepřečetl, a jeho nároky nejsou až tak vysoké. V každém případě si další díl přečtu-už jenom proto, že je o Arizoně!






Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!


9 komentářů:

  1. Bellosvský syndrom :D to je trefný! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už dlho rozmýšľam nad prečítaním tejto knihy 8D Ale neviem či mám chuť na ďalší Bellovský syndrom 8D aj keď mám Twilight rada 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ti to řeknu takhle. Není to až takový propadák (hlavně díky té detektivní části) ale taky to není nic, co by si musel KAŽDÝ přečíst ;)

      Vymazat
  3. Podle tvé recenze soudím, že se můj názor na Krásné mrtvé nezměnil. :D Chci si je přečíst, ale nějak se do toho nehrnu. No, uvidíme. :) Moc krásná recenze. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc krát děkuju :) Taky si myslím :) Je to fine série, ale žádný bestseller :)

      Vymazat
  4. Zajímavá kniha...rozhodně si ji půjčím v knihovně :3...Máš fakt úžasnej blog! :)..Budu sem často chodit :D

    OdpovědětVymazat