pátek 12. října 2012

Colleen Houck:Tygrovo prokletí

Autorka: Colleen Houck
Originál: Tiger's curse
Přeložila: Karolina Medkova
České vydání: 408 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012


Začalo to v Indii jedním skvělým princem, a skončilo to v Americe jedním skvělým tygrem....

Když vezme sedmnáctiletá Kelsey krátkou brigádu v cirkuse, změní jí to celý život. Nádherný bílý tygr Dhiren, totiž není jen tak obyčejný tygr, a Kelsey se vydává napříč Zemí, aby mu pomohla zlomit dávnou kletbu. Ale rozhodně to není vůbec jednoduché, a na jejich cestě je čeká spousta překážek. 




No řekněte, že ta obálka není nádherná! Dokázala bych se na ni dívat hodiny! Dominuje jí krásný bílý tygr, a celá obálka je laděna do barvy jeho očí-tedy modré. Jemné ornamenty jen dokreslují atmosféru Orientu. Pod přebalem je kniha černá, jen s bílým názvem, a je opravdu nádherná. 

Jak styl psaní, tak překlad mi naprosto padly do noty. Děj plyne stránku za stránkou, a i když kniha nepatří mezi ty nejtenčí, čte se skoro sama. První polovině knihy jsem neměla co vytknout. Byla jsem si naprosto jistá, že se kniha zařadí mezi ty nejlepší, co jsem četla. No, pak to ale začalo jít s Kelsey z  kopce. Ze začátku jsem ji měla vážně, vážně ráda. V mnoha ohledech mi připomínala mě-bruneta, hnědé oči, postavou, a dokonce i chováním. Pak se něco stalo, a já slyšela (pomyslné) cvaknutí, kdy se Kelsey začaly točit kolečka v hlavě na opačnou stranu. To jsem měla chuť praštit ji lopatou po hlavě, aby se sakra probrala. Kdežto Ren... to je úplně něco jiného. Toho jsem si naprosto zamilovala. Když už jsem si říkala, že na pět hvězdiček to vážně nebude, objevil se tam on, a udělal něco, co mě donutilo si to zase rozmyslet.

To co knihu dělá jedinečnou, je její originalita. To byl důvod, proč jsem sáhla právě po téhle knize, když jsem přemýšlela nad tím, co číst. Ještě jsem nečetla žádnou knihu (snad kromě Pejska a kočičky :D) kdy by jeden z hlavních hrdinů byl...zvíře. Nebo místo, kam autorka příběh zasadila-Indie. Po té spoustě knih, kdy jsme byli převážně v Severní Americe, je tady konečně něco nového. Autorka popisuje Indii do takových podrobností, že na vás ta atmosféra doslova dýchá. To, že je příběh protkán Indickými pověstmi a příběhy, tomu dodává na zajímavosti.

I když bylo v knize místy několik nejasností, nebo nelogičností, ty mě začali napadat až teď, když jsem se nad knihou více zamyslela, a když opadlo moje prvotní nadšení. Je pravda, že autorka to s tím popisem občas až moc přeháněla, ale já jsem byla natolik ponořená do děje, že jsem si toho prostě nevšimla. Pak bylo trošku zvláštní, jak rychle se Ren do Kelsey zamiloval (možná v tom bude nějaký hlubší význam), ale co je opravdu nejdivnější, kdo pustí své dospěle-nedospělé dítě do Indie s cizím člověkem, aby se tam staralo o tygra? Ale no tak Collen! Mohla ses trošku více snažit ne? Ale ani to, mi nekazí výsledný dojem z knihy, protože já jsem byla nadšená, a netrpělivě vyhlížím další díl. 



9 komentářů:

  1. Príbeh je naozaj veľmi originálny, rada by som si túto knižku prečítala 8)

    readandwatchlikeme.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se hodně líbila! :D Nemůžu se dočkat až začnu číst druhý díl :D

      Vymazat
  2. Ja už som prečítala 4 časti síce posledné dve len po anglicky, ale som rada že vôbec ;) máte sa na čo tešiť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jůů! :D Já jsem si teď objednala druhý díl, tak jsem vážně zvědavá! :)

      Vymazat
  3. Tuhle knížku zbožňuju je to teď můj snad největší favorit. Moc se těším až si koupím druhý díl. Brzo má taky vyjít třetí díl. V dubnu myslím. Strašně se těším. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já to snad do dubna nevidržím.
    Tahle série je fakt úžasná.
    P.S. Hezká recenze. 8)

    OdpovědětVymazat
  5. Velmi pěkná knížka, už se těším na stezku :)

    OdpovědětVymazat
  6. je to dokonalá knížka <3 ... nemůžu se dočkat 4. dílu .... vždycky když se někdo zmíní o Indii nebo o tygrovi vzpomenu si na tuto knihu ... je úžasná a určitě doporučuji ;))

    OdpovědětVymazat
  7. Ano je úplně nádherná, snad to nejlepší co jsem dosud četla, ale nevim kde sehnat 4.díl
    (v knihovně ho nemaj) a jsem z toho hrozně nervní!!!! :-!

    OdpovědětVymazat