úterý 16. října 2012

Lauren DeStefano-Horečka

Autorka: Lauren DeStefano
Originál: Fever
Přeložila: Milena Pellarová
České vydání: 352 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna libri, 2012


Příběh začíná přesně tam, kde skončil první díl- Rein s Gabrielem utekly z domu Ashbyových, a vydají se do New Yorku, za Reininým bratrem Rowanem. Dostat se tak daleko je skoro nemožné, a skoro se jim to ani nepovede. Ale když se Rein konečně dostane domů, zjistí, že to byl teprve začátek, a když se Vaughn Ashby rozhodne, že Rein jen tak neuteče, tak Rein jen tak neuteče...








Ještě než se pustím do samotné recenze, ráda bych se pozastavila nad obálkou a samotným provedením knihy. Obálka k prvnímu dílu (Past) mě naprosto okouzlila, ale obálka k Horečce má naprosto úžasné barvy, a hřbet je opravdu krásný. I když mi připadá, že vedle sebe vypadají trošku zvláštně, nemůžu se na obálky vynadívat. Co se týče provedení knihy uvnitř, vypadá stejně jako předešlý díl. 

Lauren DeStefano je úžasná autorka, se skvělými a originálními nápady. I když píše v ich-formě, a navíc v přítomném čase, její knihy se čtou skoro samy. Občas mě trošku mrzí, že se autorka více zaměřuje na děj, než na popis samotného světa, do kterého svůj příběh zasadila. Nedozvěděli jsme se skoro nic o tom, jak to tam vypadá, a to je škoda. Na druhou stranu se mi líbí, že když se autorka do něčeho pustí, tak to dělá pořádně. V knize není moc postav, ale ty které tam jsou, jsou propracované do nejmenších detailů, a autorka ví naprosto přesně co chce. Chce aby byla tahle postava zloduch? Tak to bude pořádný zloduch. 

Když jsem si četla některé názory bloggerů na Past, hodně z nich vadil uspěchaný (přesto působivý) konec. Přišlo jim, že útěk byl až moc snadný. Já jsem si byla na 75%  jistá, že se k tomu autorka ještě vrátí, protože jak už jsem psala, nenechá věci otevřené, a všechno propracuje... Poslední dobou, se čím dál více autorů zaměří nejvíce na konec, aby nalákali čtenáře na další díl své knihy. Tady tomu nebylo jinak, a i když celý příběh je naprosto úžasný, tak konec vás prostě srazí na zem. 

Neskutečně se mi líbil vývoj vztahu Gabriela a Rein. Je tak realistický, ale přesto kouzelný. Přišlo mi, že se autorka posunula o kus dopředu. Jak s příběhem, který byl nabitý akcí, tak s chováním postav. Rein se mi líbila mnohem více. Byla taková... dospělejší. I když se kniha řadí mezi Young Adult, občas jsem se musela pozastavit nad některými myšlenkami Rein. Myšlenek, které mají hloubku bylo více, ale jedna se mi vryla do paměti, a já bych ji dokázala citovat: 

Začátek života je vždy agresivní, ne? Na svět přece přicházíme navzdory všemu. Každý by si měl narození pamatovat. Není spravedlivé, že si uvědomujeme jenom umírání. 


Když kniha vyšla, neměla jsem nejmenší pochyby o tom, že se ji přečtu. Styl Lauren DeStefano se mi líbí, příběh jsem si zamilovala, ale ten konec prvního dílu byl naprosto... dechberoucí. Ale i přesto jsem se první polovinu Horečky neskutečně bála, a nervózně otáčela stránku za stránkou. Důvod je úplně jednoduchý. Jak už jsem říkala, první díl se mi hodně líbil, a já se bála, jak se autorka vypořádá s tím druhým. Bude to stejně úžasné, nebo autorka jen něco "zpatlala" aby napsala sérii? Někdy kolem strany 80 mě všechny tyto myšlenky přešly, a došlo mi, že DeStefano je opravdu skvělá autorka, a s příběhem si vyhrála. Nakonec to dopadlo tak, že se mi Horečka líbila mnohem více než Past...


Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji!

12 komentářů:

  1. ach, túto knižku strašne chcem!!!
    krásna recenzia, veľmi si ma navnadila 8)
    to bude jedna z knižiek pod vianočný stromček 8) ale už by to mohlo prísť rýchlejšie! 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Páni já bych to tak dlouho asi nevydržela :D Ale strašně doufám, že se ti bude líbit! :)

      Vymazat
  2. Tak na toto sa neskutočne teším :) už potrebujem dostať do ruky poriadnu knihu =)
    a E_V_E tebe sa všetky tie knihy pod stromček nezmestia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je neskutečně úžasná! :D

      Taky jsem si říkala, ale pššt! :D ASi mají velký stromeček! :D

      Vymazat
  3. Aaaaah. Mišičko, ty máš JEDINÉ ŠTĚSTÍ, že už ji mám v pařátcích, jinak bys po téhle recenzi byla mrtvá! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to věděla... :D Ale tak jsem zvědavá, co na ni řekneš :D (po těch mukách :D)

      Vymazat
  4. Jak já se knihy nemůžu dočkat!!!! Snad si ji brzo také přečtu! Super recenze...

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle série je moje srdcovka :)) miluju první i druhý díl.. oh bože, kdy už bude třetí? :-**

    OdpovědětVymazat
  6. Moc hezká recenze! :) Horečka se mi také líbila více než Past... "první díl se mi hodně líbil, a já se bála, jak se autorka vypořádá s tím druhým" přesně tyto obavy jsem měla také, ale nakonec mě kniha velice příjemně překvapila. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc bych si přála, aby vyšel ten třetí díl, protože by to byla veliká škoda!!

    OdpovědětVymazat