sobota 9. února 2013

Kendare Blake-Anna krví oděná


Autorka: Kendare Blake
Originál: Anna Dressed in Blood
Série: Anna #1
Přeložila: Andrea Vašíčková
České vydání: hardback, 272 stran
Nakladatelství: Baronet, 2012

Cas nikdy neměl normální dětství. Jeho otec byl něco jako lovec duchů, a často se stěhovali. Ale když byl Casův otec jedním duchem zavražděn, všechno se od základů změnilo. O pár let později se Cas rozhodl chodit v otcových šlépějích, a zbavovat svět nebezpečných duchů, přičemž chce jednou zničit i vraha svého otce. Když ho jeden tip přivede do Kanady, aby zneškodnil ducha mladé Anny Korlovové, která byla brutálně zavražděna v roce 1958 dojde mu, že to bude jiné, než jeho předchozí zkušenosti, protože Anna je jiná, než duchové, jaké kdy Cas potkal.




Anna Dressed in Blood se řadí mezi knihy, které když jednou uvidíte, jen tak na ně nezapomenete. Ta obálka vás bude strašit ve snech, dokud si knihu nepřečtete. (no dobře, možná se to stalo jenom mně) V Americe sklidila Anna velký úspěch, a tak bylo jen otázkou času, než se série dočkáme taky u nás. U nakladatelství Baronet jsem si Annu nedokázala představit, ale smekám, protože odvedli opravdu dobrou práci. Obálka zůstala originální, možná s drobnými změnami, a já jsem hrozně ráda. Ta obálka je stejně nádherná i pod přebalem a ten hřbet... Ale jak už to tak bývá, obálky často lžou, a kniha s nádhernou obálkou nestojí za nic. Já ale s čistým svědomím říkám, že Anna krví oděná, mezi ty případy rozhodně nepatří. 

Kendare Blake svoji knihu udělala výjimečnou už jen tím, že hlavní postava je chlapec. Není moc autorek, které by takhle riskovaly, protože přeci jenom žena myslí jako žena, a není zrovna jednoduché vžít se do role muže. Já jsem zatím četla jenom pár knih kde je klučičí pohled na věc, a ne vždycky se to povedlo. Musím ale říct, že Kendare to zvládla skvěle. Cas je kluk a jako kluk taky uvažuje. Navíc je Cas opravdu dobrá postava, a bylo velmi jednoduché porozumět jeho činům. Autorka nezapomněla ani na ostřejší slovník, a kniha díky tomu působí ještě reálněji.

Další vítaná změna byla, že Anna krví oděná rozhodně není přecpaná romantikou. Hlavní téma jsou duchové, a duchů se taky dočkáme. Jsem hrozně ráda, že z toho Kendare neudělala jednu z těch rádoby duchařin, ve kterých jde jenom o vztah hlavních hrdinů. Samozřejmě s troškou té romantiky se tady taky setkáme, ale ne na úkor zápletky. Když už jsme u té zápletky... Sice se jeví docela jednoduchá, ale věřte mi, že jednoduché to určitě není.

Možná jste někde slyšeli, že je Anna hrozně strašidelná kniha, a čtenář nemohl spát nebo něco podobného. Já horory ráda nemám, ale ještě se mi nestalo, že bych se bála u knihy, dokonce ani u Anny.  Je pravda, že mi mnohokrát běhal mráz po zádech, nebo jsem se ohlédla za kdejakým zvukem, ale to je tak všechno. Rozhodně bych doporučovala číst knihu v noci u lampičky, protože to navodí tu správnou atmosféru, a vy si knihu mnohem více užijete.

Musím uznat, že překlad se mi víceméně líbil, ale ze začátku mi pár vět nesedlo. Od té půlky byl překlad buď lepší, nebo jsem do knihy byla tak zažraná, že jsem to nevnímala. No, po tom naprosto nečekaném a úžasném konci se nemůžu dočkat druhého dílu, který vychází v květnu, a ponese název Dívka z nočních můr.

Chtěla bych poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. 

21 komentářů:

  1. Anna, moja láska, tá kniha ma prenasleduje a áno, stále na ňu myslím (tie obálky sú nákazlivé).
    A hlavný hrdina je chalan, čo je vynikajúca správa, som rada, že sa ti to páči a to je zase ďalším dôvodom, pre ktorý je rozhodne načase kúpiť si novú knižnicu a veľmi vrúcne spisovať zoznam darčekov na narodeniny už teraz.
    Zatiaľ je tam 6 kníh Anna je teda 7. (a snáď už tam nebudú ďalšie, o čom pochybujem, no ale takto mi nekúpia ani polovicu z môjho drahého zdrapu papiera). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty obálky jsou úplně... awww♥
      Ano! Ano! A ještě jednou ano! :D Knihovnu si určitě pořiď, a seznam... taky bych mohla začít... no tak žhavé to možná nebude vzhledem k tomu, že jsem srpňátko :D

      Vymazat
    2. To je v poriadku, ja som o mesiac skôr v júli a píšem si to vždy rok dopredu. :D

      Vymazat
    3. Já mám zase napsaný vánoční seznam už teď :D

      Vymazat
  2. Rozhodne chcem!
    Pekná recenzia 8)
    Po knihe už dlho pokukujem 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Chci si to přečíst, ale mám docela strach :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš strach z toho, že to bude strašidelné, tak nemusíš :) Jsou tam scény, kde se mi ježily chlupy na rukách, ale že bych se vyloženě bála to asi ne :D A to jsem to četla ve 2 ráno pod lampičkou... :D

      Vymazat
    2. Tak to teda zkusím :-D Už jen a obálka působí tak, že mě mrazí :-D

      Vymazat
    3. Jupí! :D Já jsem to teď půjčila kamarádce, a večer mě zahltila SMSkama, že mě zabije, protože se bojí :D A to byla teprve na straně 90 nebo kolik... ale když ona je hrozný strašpytel! :D

      Vymazat
  4. MIluju Annu :3 Máš to krásně napsané :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle knížku si chci strašně přečíst.

    OdpovědětVymazat
  6. Anna mě strašně mile překvapila. Nečekala jsem od toho moc, ale bylo to tak neobvyklé, tak super :) Cas je sympatický hlavní hrdina a Annu si není možné nezamilovat :) Doporučuju ! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Na Annu som bola veľmi zvedavá a vôbec ma nesklamala. Je to úžasná kniha, prečítala som ju rýchlo, nemohla som sa od nej odtrhnuť a tiež sa veľmi teším na pokračovanie :)

    OdpovědětVymazat
  8. Po tom, co jsem si přečetla několik recenzí, jsem si Annu pořídila jako odměnu za úspěšnou zkoušku. Do obálky jsem se zamilovala na první pohled..a do knížky na první přečtení :) No a ten konec..nemůžu se dočkat druhýho dílu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Na tuhle knihu jsem slyšela jen samou chválu a už ji mám v hledáčku. Nicméně nevím kdy se k ní dostanu a to mě zatím děsí

    OdpovědětVymazat
  10. Ja Annu milujem. Patrí medzi najlepšie knihy za rok 2013 , aspoň pre mňa :-) Nechápem ako sa tejto knihy môže báť. Mne to prišlo, že tam bola len taká strašidelná atmosféra ale že by to bolo nejako extra strašidelné to si nemyslím :D Skvelá recenzia

    OdpovědětVymazat
  11. Recenze je moc pěkná, ale musím říci, že právě tato kniha mě moc nenadchla. Strašně jsem se na ni těšila, ale hrozně mě zklamala. Tato kniha mi ve velké míře připomínala chvilkama Mediátorama (možná se pletu, přeci je to strašně dlouho, co jsem Med. četla). Jinak naprosto souhlasím, také se mi nestalo, že bych se u knížky bála, ale tato kniha ve mě nevyvovala velké emoce, jako je tomu u jiných sérií/knih.

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu bych si určitě chtěla přečíst do budoucna ... vypadá opravdu zajímavě a moc se mi líbí obálka. Jinak pěkně sepsaná recenze ... :D

    OdpovědětVymazat
  13. Naprosto skvělá knížka, byla jsem z ní úplně nadšená. Příběh pro mě byl strašně výjimečný. Už se těším na druhý díl :)

    OdpovědětVymazat