neděle 2. června 2013

Paullina Simons- Taťána a Alexandr

Autorka: Paullina Simons
Originál: Tatiana and Alexander
Přeložila: Milena Pellarová 
České vydání: 408stran, hardback
Nakladatelství: Knižní klub, 2013 

Po tom, co Alexandra zajala NKVD, utíká Taťána do New Yorku s vědomím, že její manžel je mrtvý. Těhotná Taťána cestu skoro nepřežije, ale nakonec se do New Yorku v pořádku dostane, a na Americké půdě porodí syna. Po tom, co se plně uzdraví začne pracovat jako sestřička v nemocnici. Ale stíny minulosti ji provází dál, a ona není schopna dostat se přes Alexandra. Jeho poslední slova, ji nutí přemýšlet nad tím, jestli náhodou není naživu. Alexandr je zatím odhodlaný nic NKVD neprozradit. Nad vodou ho drží pouze myšlenka, že je Taťána v pořádku. Alexandr si prošel peklem, aby se dostal za svou milovanou, ale co když to není dost? Co když se Taťána za ty roky pohnula dál? Co když ji vůbec nenajde? A co když se ani nedožije toho, aby si mohl pochovat své dítě?



Jsou knihy, které si přečtete a líbí se vám, tak na ně nějakou dobu myslíte. Jsou knihy, které si přečtete a nelíbí se vám, proto na ně brzy zapomenete. Ale jsou knihy, které si přečtete a zamilujete se. Příběhy, které se vám vyryjí do srdce, ať už svou energií a optimismem, nebo bolestným příběhem, jako má série Taťána a Alexandr. Nemůžu si pomoct, ale tahle série je to nejlepší, co jsem kdy četla, a zaslouží si aby ji přečetl každý. Vy si zasloužíte, abyste mohli číst něco tak dokonalého. Příběh, u kterého jsem nejednou zadržela dech. Příběh, který mě rozplakal několika na pohled obyčejnými větami. Příběh, na který jen tak nezapomenete... 


"Ačkoli jsme hodně ztratili, mnoho nám zůstalo. Ačkoli nemáme sílu tak jako kdysi pohnout nebem a zemí, stále se nevzdáváme."

Měděný jezdec mi zlomil srdce, a já si byla jistá, že pokud budu v takovém stavu číst Taťánu a Alexandra, nedopadne to dobře. A tak jsem čekala na tu správnou chvíli, a čtení si užila ještě víc. Druhý díl je úplní jiný, než ten první. Kniha má jinou atmosféru, ale to neznamená, že je horší. Bylo těžké číst, když mě každá vzpomínka rozbrečela. Pokaždé, když Taťána myslela na minulost, jsem měla chuť s něčím třísknout. A to je dobře. To je znamení, že se jedná o realisticky napsanou knihu, kdy nemáte problém ztotožnit se s postavami. A takových knih je málo. Když jsem četla dál, začala jsem zjišťovat, že stránku od stránky je to lepší-že už můžu dýchat. A pak se to přišlo zase. Paullina udělala něco, čím mě naprosto ohromila, a já mohla jenom zírat na stránky a opakovat si, že to se přece nestalo. Na konci jsem měla hrozně divný pocit. Pořád mi bylo mizerně, a přes slzy jsem skoro neviděla, navíc jsem začínala panikařit, protože třetí díl vychází až za půl roku, ale přitom jsem byla hrozně šťastná.

"Zapamatuješ si to? Ať budeš kdekoli, podívej se na oblohu, najdi Perseův úsměv a poslouchej vítr, jak šeptá tvoje jméno. Budeš vědět, že jsem to já a volám tě... volám tě zpátky do Lazareva."

Myslím, že všichni známe "prokletí druhých dílů." Hodně autorů totiž druhý díl naprosto pokazí, ať už přidáním milostného trojúhelníku, změnou chování hlavního hrdiny, nebo třeba dějem. Paullina Simons je jiná. Její knihy jsou jiné. A proto i druhý díl je dokonalý. Je spíše z pohledu Alexandra, dozvídáme se taky o jeho minulosti, o jeho dětství, a o tom, co se dělo, když přišli do Sovětského svazu. Je tady hodně flashbacků a scén z prvního dílu. Zjišťujeme, jaké byly některé věci pro Alexandra. Pochopíme, že scéna, kdy se Alexandr s Taťánou potkali má mnohem  větší význam, než by se na první pohled zdálo. A znovu se zamilujeme do příběhu.

"Měděný jezdec stojí a ani se nepohne." 

Pokud jste jako já, a vžijete se do příběhu, budete prožívat vzestupy a pády- i když těch pádů je víc- s Taťánou, bude vás bolet srdce pro ty dva a budete doufat, že všechno dobře dopadne, nečekejte, že zůstanete celí. Pokud se vám stane to, co mně, budete v troskách. Budete nadávat, proč jste tu zatracenou knihu četli. Budete proklínat Paullinu Simons za to, že něco takového napsala. Ale bude to stát za to. Taťána a Alexandr není jenom kniha. Je to zážitek.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Ikar za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!

8 komentářů:

  1. Dobre, už si túto sériu raz prečítam 8D Každý to len chváli a ja sa k tomu neviem dokopať 8(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hell yes! :D Určiti se ji přečti, nebudeš litovat :)

      Vymazat
  2. Toto je trilógia tuším? Pre mňa to vždy bola iba jediná kniha. Iba MEDENÝ JAZDEC. A pomaly, veľmi neisto chápem, že by bolo dobré vedieť čo sa bude diať ďalej. Vážne váham, bojím sa, že mi Medeného jazdca (ktorý bol pre mňa dlho dokonalým ako jedna kniha a stále je) pokazí druhý diel. Takto divne som sa ešte necítila. No viem, že si to prečítam. Určite. Zvedavosť nezabiješ. Môžem ju jedine umlčať, keď si kúpim druhý diel. Uhh, a predsa sa bojím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Yep trilogie :) U nás vyjde třetí díl (až) v listopadu... Ani se ti nedivím, když vezmeš v potaz, po kolika letech vychází ty další díly (teda tady).
      Ten druhý díl je úplně jiný, než první. Nevím, jak to mám popsat, ale ta atmosféra a všechno... Rozhodně ho ale doporučuju! :D

      Vymazat
  3. No tak jo, všichni jste mě navnadili. Prostě si to musím přečíst, abych byla taky v obraze. Sice čtu nerada bichle, ale zkusím to. Snad se mi to bude líbit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ANO! :D *happy dance* Bichle? Myslím, že by mohla být i delší :DD Jakmile se začteš, taky ti to tak bude připadat :) Taky doufám!

      Vymazat
  4. recenzia ma núúúúti si to prečítat...dúfam že sa k tomu aj ja dokopem...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráááda, ta kniha je úžasná! :D Taky doufám, a doufám, že se ti bude líbit :)

      Vymazat