neděle 28. července 2013

Stacey Kade- Setkání s duchem

Autorka: Stacey Kade
Originál: The Ghost and the Goth
Přeložila: Eva Brožová
České vydání: paperback, 216 stran
Nakladatelství: Fragment, 2013

Alona Dare má perfektní život. Nebo alespoň navenek. Je oblíbená, má skvělého přítele, úžasnou kamarádku... A to všechno, dokud nezemře. Ale místo toho, aby se objevilo bílé světlo, a Alona odešla do nebe, zůstává na zemi jako duch. Nikým neviděná, nikým neslyšená. Skoro nikým... Školní vyvrhel Will Killian má schopnost vidět, a komunikovat s duchy. Vůbec o ni nestojí, ale nemůžu se jí zbavit. A jaké je jeho překvapení, když se na něj mrtvá královna školy obrátí s prosbou o pomoc. 



Když jsem poprvé slyšela o knížce The Ghost and the Goth, zaujala mě jak barevnou a optimistickou obálkou, tak i dobrými ohlasy. Obálka slibuje lehký, vtipný příběh na jedno odpoledne, a to je přesně to, co čtenář dostane. Žádné přeslazené, romantické chvilky, žádné akční scény, při kterých by vám adrenalin vystoupal nebezpečně vysoko ani hororové okamžiky. Jenom obyčejný příběh o duchovi, který místy připomíná americkou telenovelu, ale při kterém vám na tváři nejednou pohrává úsměv. Na české vydání jsem se tedy těšila, a musím říct, že tohle se Fragmentu povedlo. Líbí se mi, že zůstala originální obálka, a ani překlad nebyl špatný, i když některé věty nedávaly moc smysl. 

"Zlato, ty seš v každým případě mrtvá. Jen tady nejseš jediná." 

Kniha je psána z pohledu Alony i Willa. Dost často se mi stává, že mám s tímhle stylem psaní problém, protože ne každý autor to zvládá. Navíc pokud si vybere střídání pohledu kluka a holky, je to ještě těžší, protože čtenáři musí být hned jasné, o čí pohled se zrovna jedná, a aby si autor mohl tenhle způsob psaní dovolit, musí dobře rozvést povahu svých postav, jinak se bude zdát, že je kniha z pohledu jednoho člověka, jenom tam je místo ženského rodu mužský. Je to risk, ale pokud se povede, je to skvělé, protože výsledek stojí za to. Pokud ne, může to pokazit celou knihu. U Stacey nemůžu říct, že by to zvládla úplně nejhůř, ale mohla to udělat i lépe. Co mi vadilo nejvíce bylo, že postavy byly neuvěřitelně ploché a nudné. Alona je hrdinka na baterky, občas jsem měla neuvěřitelnou chuť s ní zatřást. Will je takový nezajímavý podivín, bohužel stejně nudný jako Alona. Jejich vztah byl hrozně předvídatelný, a abych tak řekla bez šťávy. 

"Jsem mrtvá a tvrdnu tady. Jasně, že mám problémy!" 

Je škoda, že autorka nad knihou moc nepřemýšlela, protože tam je spousta nesmyslů, které můj dojem kazí. Tak například Alonina smrt. Jedna z nejpopulárnějších dívek na škole, ale hned druhý den po její smrti po ní ani pes neštěkne? Vážně? Je mi jasné, že lidé se přetvařují v jednom kuse, ale aby na jejím pohřbu brečela celá škola, a hned druhý den o ní všichni mluvili jenom ve zlém? Proboha tu holku přejel autobus! Trochu úcty... Taky celá ta věc s Aloninou matkou, byla hrozně unáhlená, a až moc optimistická. Chápu, že se chtěla změnit, ale aby se z ní stal jiný člověk jen tak, ze dne na den, je trošku absurdní. Pokud je to tak jednoduché, proč to neudělala dřív? 

"Umírání by měl být nejhorší okamžik v životě." 

Setkání s duchem je tak stereotypní, až to bolí. Všední námět, všechní hrdinové, všední kniha. Přesto si myslím, že autorka by zvládla něco lepšího. Když se prokoušete přes neuvěřitelně nudnou část, která připomíná spíš deník pitomé středoškolačky, děj začne odsýpat, a ani se nenadějete, a jste na konci. Autorka píše lehce, takže knížku můžete bez problémů přečíst za den, ani si toho nevšimnete. Konec mi přišel trošku uspěchaný, a k celkovému příběhu mi moc nesedl- i když jsem něco takového čekala- ale přesto se těším na další díl, a jenom doufám, že se série bude s každou další knihou lepší a lepší. První díl bych ohodnotila jako příjemnou oddechovku, u které můžete vypnout, a užívat si příběh. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!  

7 komentářů:

  1. Tak fajn, konečně vím tvůj názor. :-)
    A přesně jsem si myslel, že něco takového o té knížce napíšeš. :D Jsi první, u koho jsem postřehl, že se pozastavil u divného slovosledu. Taky to nemám rád, ale doufám, že to není nijak radikální, protože tu knížku si chci přečíst... :D
    Já nevím, trošku, ale fakt jenom krapet, mi to připomíná Hru lží. A tu já fakt můžu, tak doufám, že ani toto mě nezklame. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys řekl, že tě to tak zajímá, zveřejnila bych to dřív :DD
      Vidím, že mě máš přečtenou, ty věštče :D Není to nějak extrémní, třeba si ani nevšimneš :D
      Tak to fakt nevím, Hru jsem ještě nečetla :D Ale podle toho, jak to všude vychvaluješ bych asi mohla... :D

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se chystám už pěkně dlouho. Pořád jsem to odkládala, ale teď s tím trochu pohnu. Nějakou oddechovku potřebuju, poslední dobou jsem četla jenom samý knihy, kde do mě autoři neustále šili jedno příšerný překvapení za druhým.
    A jestli to připomíná Hru lží, tak jdu tuplem do toho. Do Hry jsem se šíleně zažrala a za dva dny by snad měl vyjít 6. díl. To zase nepůjdu spát:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. Občas člověk fakt potřebuje vypnout :)
      To s tou Hrou nemůžu posoudit- nečetla jsem :D Podle anotace Hry mi to moc podobně nezní, ale jak říkám, nemám to přečtené. Tak ty jsi taky jeden z velkých fanoušků Hry lží? To abych se k tomu konečně dokopala :D

      Vymazat
  3. Ta obálka je hrozně pěkná. Taková veselá :) Na samotnou knížku už se nějakou dobu chystám tak doufám, že bude dobrá. Oddechovku zrovna teď potřebuju. Ono v těch vedrech to jinak prostě nejde :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je krásná ☺ O těch vedrech mi ani nemluv! Se nedá ani číst :D Doufám, že se ti bude líbit ☺

      Vymazat
  4. Plánuji si tuhle knížku půjčit v knihovně :D Zatím to vidím na příjemnou oddechovku :)

    OdpovědětVymazat