čtvrtek 3. října 2013

Allen Zadoff- Mise

Autor: Allen Zadoff
Originál: Boy Nobody
Série: Boy Nobody  #1
Přeložila: Kristýna Hrdličková
České vydání: 352 stran, hardback
Nakladatelství: Fortuna Libri, 2013

Když mu bylo dvanáct, jeho kamarád mu zabil rodiče. Jeho samotného potom odvlekli do Programu, kde měl na výběr. Buď se stane jedním z nich, nebo zemře. Už jako dítě si vybral smrt... ale oni ho chtěli. Prošel tvrdým tréninkem a stal se z něj voják. Zabiják. Dostane úkol, spřátelí se s někým, kdo je jeho oběti blízko a pak udeří. Smrt vypadá jako infarkt a šestnáctiletého kluka si nikdo s vraždami nespojuje. Na jeho obětech mu nezáleží, protože udělaly něco, čím si zasloužily smrt. Až do doby, kdy se jeho cílem stane starosta New Yorku a  na provedení má neobvykle málo času. Spřátelí se se starostovou dcerou a dostane se až moc blízko. Emoce se derou na povrch a on začíná pochybovat. Začíná toužit po normálnosti. 


Allen Zadoff se rozhodně neřadí mezi kdo ví jak známé autory, spíše naopak. Není se proto čemu divit, že se jeho knize nedostalo tolik pozornosti, kolik by si zasloužila. Jsou knihy, kolem kterých je spousta povyku- a většinou pro nic. Vezměte si takovou knihu Shatter me (v češtině vyšla jako Jsem roztříštěná) od Tahereh Mafi. Kolem téhle knížky byl hrozně velký humbuk- obrovská propagace a všechno. A přitom je ta kniha hrozná. Naopak Mise je taková šedá myška. Na Goodreads má něco přes šest set hodnocení a spousta lidí ani neví, že taková kniha vůbec existuje. A to je obrovská škoda, protože Mise je něco jiného. Něco, co si zaslouží, aby o ní lidé věděli. Aby si ji přečetli.

"Teď jsem stejný jako vy."

Už podle anotace mi bylo jasné, že se mi ta knížka bude líbit. Dost mi připomínala například knihu Partials od Dana Wellse, ale hlavni Reset, kterou napsala Amy Tintera. Obě knihy se mi líbily, ale něco jim chybělo. Když jsem otevírala Misi netušila jsem, že tady to něco je. A mnohem víc, než jsem vůbec doufala. Reset vyšel v Americe o pouhý měsíc před Misí, takže šance, že Allen obšlehl nápad Amy je mizivá. Něco jako Matched a Delirium. Zkuste napsat a vydat knihu za měsíc. To prostě nejde. Jak už jsem říkala, Reset se mi líbil. A to dost. Ale Amy to nedotáhla dokonce. Plně nevyužila potenciál, jaký ten příběh měl a už někdy uprostřed knihy ho poslala někam, kam ho vůbec posílat neměla. Neměla koule udělat něco šokujícího. Vybočit z řady. Na druhou stranu Allen to dokázal. A udělal to mnohem lépe, než jsem doufala.

"Představuju si, jaké by to bylo mít otce, který by si mohl dovolit takové věci."

Je velká škoda, že i když se spoustu autorů snaží být originální, nepodaří se jim to. Ano, je hodně postav, které začnou jako ty špatné. Jako ty bez svědomí, bez emocí. Ale autory pomalu opouští to odhodlání a vy si všimnete, že z té bezcitné hrdinky se najednou stala ukňouraná puberťačka, která fňuká nad tím, že ji její vyvolený nechce. Krásným příkladem je Reset. Anotace slibuje robota, jehož jediným úkolem je zabíjet, ale v polovině knihy leží hlavní hrdinka svému milému u nohou. Není proto divu, že jsem se bála, že se totéž stane i tady. Ale zase se ukazuje, že chlapi se na to prostě dívají jinak. Zadoff mě celou dobu dokázal udržet na vážkách. Nevěděla jsem, jestli nakonec udělá to, v co jsem doufala nebo ne. Jestli se odhodlá k tomu velkému kroku, nebo jestli se z něj stane jeden z těch autorů, kteří sice začali dobře, ale během psaní změkli. Jsem si jistá, že kdyby to Zadoff neudělal, kniha by ode mě dostala nižší hodnocení. 

"Nechci s ní už nic zbytečně riskovat."

Mise je zvláštní kniha. Je psaná v krátkých, úderných větách, které dokonale dokreslují atmosféru. Ale co je na ní nejlepší, je hlavní hrdina. budeme mu říkat Nikdo, protože jeho skutečné jméno se dozvíme až šedesát stran před koncem, takže rozhodně nemám v plánu vám ho prozradit. Nikdo je nikdo. Nemá rodinu. Nemá přátele. Nemá domov. O všechno přišel, když Program zabil jeho rodiče a udělal z něj vojáka. Někoho, jehož jediným úkolem je zabíjet. Je mu šestnáct, ale už je z něj vrah. Nejhorší na tom ale je, že svých činů nelituje. Všechny, které zabil, všechny děti, které připravil o rodiče... Všechno bylo oprávněné, protože jeho cíle se něčím provinily. Nebo to si alespoň myslí. Ale při jedné misi začne pochybovat. Při výcviku z něj dostali všechny emoce, takže nečekejte žádné citové výlevy. Nikdo si za každých okolností zachová chladnou hlavu. Nefňuká. Nestěžuje si. Nemyslí na hlouposti. Nepřemýšlí jako dítě, ale jako voják. A to je úžasné. Nikdo je skvělá postava. Někomu možná vadí postavy jako je on, ale já jsem nadmíru spokojená, protože přesně tyhle typy já mám ráda. 

"Ale nakonec vyjde pravda najevo."

V anotaci se píše, že Nikdo touží po rodině a po normálním životě. Přesto se to autor snažil nějakou dobu uhrát na lásku. Tenhle krok by byl hloupý. Rozhodně bych mu nežrala, kdyby se z nájemného vraha bez emocí najednou stal láskou poblázněný Romeo, který miluje nějakou holku, kterou zná čtyři dny natolik, aby riskoval nejen misi, ale taky svůj život. To je prostě hloupost. Naopak čtyři roky potlačovaná touha po rodině a normálnosti je mnohem uvěřitelnější. Představte si, že ve dvanácti letech uvidíte svého otce svázaného a zbitého vaším nejlepším kamarádem. Chvíli na to zjistíte, že ten kamarád byl vrah, vaši rodiče jsou mrtví a vy si máte vybrat mezi životem a smrtí. Pak vás cvičí k vraždění, přičemž několikrát málem zemřete. Několik let potlačujete emoce, ale ony potom začnou vyplouvat na povrch a vy chcete normální život. Nezní to mnohem reálněji? Mise má všechno, co mám na knihách ráda. Skvělého hlavního hrdinu, čtivý styl psaní, úžasný promyšlený příběh a konec, ze kterého jsem měla chuť skákat radostí a přitom jsem byla hrozně naštvaná, protože druhý díl ještě není ani napsaný. Mise je jedna z nejlepších knih, jaké jsem letos četla a já se nemůžu dočkat druhého dílu. 



Chtěla bych mnohokrát poděkovat nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku této knihy! Děkuji!


4 komentáře:

  1. Táto kniha je úžasná, prečítala som ju za deň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že?! Ať už vyjde další díl :) Někteří lidi mají problém s tímhle typem hlavních hrdinů, tak se jim ta knížka tak moc nelíbila... Jsem ráda, že ty nejsi tenhle případ :)

      Vymazat
  2. Úžasná kniha! A skvělá recenze!
    Tess

    OdpovědětVymazat