pondělí 17. února 2014

Ilona Andrews- Magie mrtých

Autoři: Ilona & Gordon
Originál: Magic Bites
Série: Kate Daniels #1
Vydání: Hardback, 256 stran
Nakladatelství: Fantom Print, 2011

Nacházíme se v budoucnosti, kdy je svět doslova na roztrhání. O slovo se pere magie a technologie, které zalévají svět ve vlnách. Je-li ve vedení magie, telefony nefungují, zbraně taky nejsou moc spolehlivé a mágové mají šťávu k praktikování kouzel. Stejně rychle jako se objevila může magie taky odeznít a to potom mají lidé jako Kate co dělat. Kate Daniels je členka Cechu- nájemný žoldák, který řeší problémy magického druhu. Když je ale její opatrovník a poslední osoba, která jí zbyla zavražděn, přidá se k Řádu- organizaci, která pomáhá každému kdo to potřebuje. I když ta pomoc občas spočívá v tom, že vám useknou hlavu. S pomocí Pána šelem- vůdce kožoměnců- vyšetřuje vraždu a pomalu jí dochází, že tentokrát to bude komplikovanější. 
Na sérii o Kate Daniels jsem si brousila zuby už nějaký ten pátek, ale když jsem se konečně pustila do prvního dílu, po několika stranách jsem ho odložila. Letos jsme si dala předsevzetí, že přečtu co nejvíce knihy, které jsem tak dlouho odkládala a dočtu rozečtené série-zatím se mi to daří celkem úspěšně. Proto když jsem se do Magie mrtvých pustila podruhé, byla jsem tak nějak připravená na to, že se budu muset tím začátkem prokousat. U té knihy mě udržela akorát naděje, že se to zlepší. Ani nevíte jak jsem ráda, že jsem to nevzdala. Prvních řekněme padesát stran pro mě bylo nekonečných. Jsme vhozeni do neznámého světa se spoustou pravidel-člověk nemá ani šanci se pořádně rozkoukat a už se něco děje. Celé to pro mě bylo hrozně chaotické a mám pocit, že doteď to pořádně nechápu. Naštěstí je kniha s každou další stranou lepší a lepší a než se nadějete zjistíte, že jste na konci.

"Jaký druh ženy vítá Pána šelem slovy ‚načičiči‘…?“

Konečně můžu říct, že je v knize hlavní postava, kterou mám ráda. Abych byla upřímná tak Kate je jeden z důvodů, proč mě tahle série tak zaujala. Drsná, sarkastická, nebere si servítky a vždycky je připravená nakopat někomu zadek. Přitom ale ví, kdy je vhodné zavřít pusu a zavelet na ústup. Na druhou stranu ne vždycky se tím řídí a dostává se tak do problémů, kterým by se mohla vyhnout. I přesto, že jí instinkty radí, aby to nedělala, ona jakoby si nemohla pomoct a tahá lva za ocas- doslova. Čímž se dostáváme ke Curranovi. Egocentrický,  násilnický narcis, který všechno ví, všechno zná. A já jsem odpočítávala stránky k části, kdy se tam zase objeví.

"Nikdy jsem nenarazil na nikoho, jako jsi ty."

Autoři si sice s romantickou linkou hlavu moc nelámou a je hodně- až bolestně hodně- v pozadí, ale právě neexistující vztah mezi Curranem a Kate mě na tom bavil nejvíc. Sice je čeká ještě dlouhá cesta, ale pokaždé, když jsou ti dva v jedné místnosti to stojí za to. Vždycky, když jsem dočetla jeden díl z téhle série jsem musela sáhnout po dalším, protože jsme prostě potřebovala, aby se konečně dali dohromady.

""To je dobře. Lidi jako já nemají rádi, když do nich někdo naráží. Mohli by ti zlámat nohy."

Skláním se před autory, protože svět, jaký vytvořili je úžasný. Jde vidět, že mají všechno promyšlené do nejmenších detailů, ale přesto nám skoro nic neprozradí. Nechávají čtenáře, aby se užíral zvědavostí a kousek po kousku odhalují jednotlivé dílky. Pak se dostanete na konec a jste vzteky bez sebe, protože skládačka ještě není celá. A tak vám nezbývá nic jiného, než vzít do ruky další díl. Jenomže tam se situace opakuje. Je pravda, že tady jsou upíří a kožoměnci a kdejaká havěť. Ale nečekejte žádné blyštivé manekýny s velkým domem a drahým autem. Tihle upíři jsou polorozpadlé mrtvoly s neukojitelným hladem a žádnou svobodnou vůlí. Jedná se o loutky s určitou dobou trvanlivosti, které jsou ovládány někým jiným.

"Nejsem pitomá, ale kdybych řekla, že jsem odolná, zaškatulkujete si mě jako nájemného hrdlořeza. Takže budu raději mlčet a tajuplně se usmívat."

Kdybych to měla shrnout, Magie mrtvých má své silné i slabé stránky. Jako největší zápor vidím slabý rozjezd. Jak si tak čtu, co jsem napsala dochází mi, že moje mínění je zkresleno tím, že mám přečtené už čtyři díly a jedná se o jednu z nejlepších sérií, co jsem kdy četla. Ale když to vezmu kolem a kolem to, že jsem byla schopná přestat až u čtvrtého dílu o něčem vypovídá. První díl je slabý. Je to začátek, autoři se do všeho dostávali a pomalu nás připravovali na to, co se bude dít dál. I když je to takový průměr, rozhodně si tu sérii přečtěte. Je jasné, že nesedne každému, ale pokud máte rádi série typu Mercedes Thompson nebo Anita Blake, myslím, že nebudete zklamaní.


7 komentářů:

  1. Po této knížce jsem předtím hodně pokukovala, ale teď nějak nevím, jestli by mě to bavilo. Rozhodně si ji nechám na to-read listu a jen čas ukáže, zda se k ní někdy dostanu. :) Taky knížky občas odkládám, a pak se k nim vracím. Někdy je to fakt jako facka, když začne jeden číst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně si ji přečti! Ten první díl je fakt slabší a druhý taky není nic dechberoucího, ale ten třetí je... zlomový a pak už to jede. I když i ty první dva díly jsou skvělé :D

      Vymazat
  2. K prvnímu dílu jsem se dostala úplnou náhodou, ale taky s ním měla trochu problém. Nomohla jsem se začíst, světu jsem nerozuměla, dokonce jsem si ani nepamatovala, co se odehrálo pár stran zpátky. Ale dala jsem tomu šanci a teď je to jedna z mých nejoblíbenějších sérií. Zatím nejlepší byl podle mě ten čtvrtý díl. Pátý jsem ještě nečetla, tak snad bude minimálně stejný:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mluvíš mi přímo z duše! I když mně se asi nejvíc líbil třetí díl.
      Jinak s tím pátým jsem na tom stejně, tak bychom si mohly dát společný reading :)

      Vymazat
  3. To znie celkom dobre, že by aj stálo za to prehrýzť sa začiatkom.:) Uvidím, trebárs sa k tomu niekedy dostanem.^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to není zas tak hrozné, je to ale hodně zmatené.
      Doufám, že se ti bude líbit!

      Vymazat
  4. Ilona a Andrews sú asi najobľúbenejší autori (a to som väčšinou príliš kritická si niekoho vybrať) a Kate pre mňa nemá chybu! Veď je to úžasné séria!! Osobne sa nemôžem dočkať každej jej knihy a postupne sa jej (im) portfólio krásne rozrastá. Dokonca aj ich zadarmo príbeh ma dostal (http://prchavemyslienky.blogspot.com/2015/07/clean-sweep-ilona-andrews.html) a to ani nehovorím o sérií On the Edge ...

    Rozhodne odporúčam dať jej ďalšiu šancu. Má úžasný world-building, jej postavy nemajú chybu a zároveň je tam akcia a stále nové výzvy. Nehovoriac o trochu netradičnejšej ale úžasnej romantike.

    OdpovědětVymazat