čtvrtek 2. dubna 2015

K. A. Tucker- Deset malých nadechnutí

Autorka: K. A. Tucker
Originál: Ten Tiny Breaths
Vydání: hardback, 304 stran
Nakladatelství: Baronet, 2015

Kacey během okamžiku ztratila rodiče, nejlepší kamarádku a svého přítele. Její život se obrátil vzhůru nohama a jí zbyla jenom mladší sestra, Livia.  Kacey si dala za cíl Livii ochránit, ať to stojí, co to stojí. Jednoho dne ji proto vezme a odstěhují se od tety a strýce do Miami, aby začaly nový život. Kacey dělá, co může, aby unikla minulosti, která ji trýzní a dost jí v tom pomáhá kluk z protějšího bytu. Nevrlá, sarkastická Kacey se rychle zamilovává, ale není jediná, kdo něco tají. A Trentovo tajemství je může stát všechno.


V dnešní době, kdy vyšly stovky new adult knih, je opravdu těžké narazit na něco originálního. Originální příběh, hrdiny, styl psaní, obálku- cokoliv. Všechno je to v podstatě na jedno brdo, a čím víc knih přečtete, tím víc vám všechno připadá stejné. Ale člověk se nesmí vzdávat a musí hledat, protože někde mezi těmi knihami je skrytý poklad, který čeká, až ho někdo objeví. Asi vás zklamu, ale Deset malých nadechnutí ten poklad není. Má klasický koncept- hlavní hrdinku potká tragédie, ze které se nemůže vzpamatovat, dokud nepotká toho pravého. Celá kniha se velice podobá knížce Moře klidu, v originále vyšly asi měsíc po sobě, takže se nedá moc mluvit o kopírování, podobnost je čistě náhodná.

"Vlez nejdřív do té brány a teprve pak jim ukaž, jak umíš být vtipná, Kace."

Když jsem začínala číst, moc jsem toho nečekala. Představte si proto moje překvapení, když prvních pětadvacet stran bylo asi to nejlepší, co jsem letos četla. Já si dost zakládám na postavách a snad nic mě nedokáže odradit tolik, jako ufňukaná, otravná hlavní hrdinka. Kacey v prvních stranách byla přesně podle mého gusta- cynická, zlá pesimistka, která nešetří sarkastickými poznámkami (no jo, asi mám zvláštní vkus). Měla jsem z ní pocit, že se na ni jenom špatně podíváte a ona vás nakope tam, kam slunce nesvítí. Tahle Kacey mířila na první příčky mého seznamu top hrdinek. Škoda, že po pětadvaceti stranách umřela a její místo zaujala slabomyslná holka, která si bez jeho povolení ani nekýchne, nedělá nic jiného, než že přemýšlí nad tím, co on asi dělá, a kdy ho uvidí. Jako vážně? Kacey trpěla vážnými psychickými problémy, které by se měly řešit antidepresivy a psychiatrem, ale jí stačil Trent a bum! Holka na pokraji zhroucení je rázem zdravá, všechny její trable, noční můry, strach z rukou- to všechno rázem zmizí. Kdy už se ti autoři naučí, že „láska“ není všelék?

"Lov potravin v kontejnerech na odpadky prý už není taková zábava, jako bývával."

Moje plné hodnocení šlo tedy dolů. Pořád se mi to ale líbilo, dobrá Kacey občas vykoukla na povrch, navíc je knížka dobře napsaná, takže se četla v podstatě sama. Já jsem taky hodně na drama, čím víc se děje, tím líp- a tady toho bylo celkem požehnaně. Taky potěšilo prostřední stripklubu, je škoda, že to autorka tak odbyla a neřešila ho podrobněji. 

"Uvidíme se nad vodou."

Co můj názor o moc vylepšilo je chemie mezi Kacey a Trentem. Já si prostě nemůžu pomoct, ale když ti dva byli spolu, divila jsem se, že mi ta knížka nevzplála v rukách. Vždycky jsem si říkala, co všichni s tou chemií mají, opravdu málokdy se mi stalo, abych ji taky viděla. Teď to konečně chápu. Když se hlavní postavy přitahují tak, že se divíte, jak je možné, že ze sebe ještě nestrhali oblečení, člověku se hned chce číst dál, protože ho zajímá, jak dlouho kolem sebe budou kroužit, než tomu podlehnou.

"Je jako vzduch po létech pod vodou."

A pak přišly finální stránky. Tohle je new adult, takže čekejte šokující moment, který vám má vystřelit mozek z hlavy- až na to, že ho budete už od poloviny tušit. Tak alespoň budeme dělat, že jsme překvapení, protože kdyby to autorka v průběhu knihy tolikrát nenaznačila, šok by to vážně byl a úplně by to změnilo směr, kterým se příběh ubíral. Já jsem realista a hodně mě proto zklamal konec, kdy se všechno magicky vyřešilo a hned za rohem byl happy-end.

"Je jako život."

Číst Deset malých nadechnutí je jako jet na horské dráze. V jednu chvíli ten příběh milujete a chcete víc a pak se na to ani nemůžete podívat, protože máte plné zuby těch směšných klišé. Pokud rádi čtete NA a líbily se vám knihy jako Moře klidu, Easy nebo třeba Pushing the Limits, určitě si to přečtěte. Je velká šance, že se vám bude líbit a pokud ne, alespoň si přidáte další knížku do sbírky- buďme upřímní, už jenom kvůli té obálce by to za to stálo. Já určitě nelituju a ráda bych se pustila i do dalších dílů Mám trochu strach, že Liviin příběh asi nebude tak úplně můj šálek kávy, protože Livia jako postava mě moc nezaujala, ale na Bena se hrozně těším. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!


10 komentářů:

  1. Neuvěřitelné. Ty knížky se překládají jako na běžícím pásu. Ohlídnu se co i jen na chvilku a z Losing it je najednou Zbohem nevinnost a Ten tiny breath už je i česky ...

    Už delší dobu vím, že knížku skusím a tvoje recenze asi přesně bude odrážet mé pocity. Vždy člověk čeká, že teď, právě teď bude číst ten trhák a ono je to jen další tuctovka. Ale rozhodně tomu dám šanci. A ta chemie zní zajímavě =D ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že?! Já poslední dobou myslím jenom na to, že už se tři roky chystám na Ošklivé. Ale to se fakt nedá, když vychází tolik lákavých knížek.
      Já ji najdu! A pak o ní nepřestanu mlet! :D
      Určitě do ní jdi, ona je ta knížka celkem dobrá.

      Vymazat
  2. Pěkně napsaný článek. Knihu jsem nečetla, ale jakmile jsem se dozvěděla o jejím překladu, hodně jsem od ní očekávala. Však po přečtení tvého příspěvku, jsem malinko zklamaná. Ale i tak si ji určitě přečtu, už jen abych si mohla udělat vlastní názor :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je lepší k tomu jít s menším očekáváním, než čekat hodně a pak být zklamaná. Ale stopro si ji přečti, jsem zvědavá, co na ni budeš říkat.

      Vymazat
  3. Ta kniha mě napoprvé moc nezaujala, po tvé recenzi si říkám, že by to nakonec nemuselo být tak špatné :)) Zkusím se po ní mrknout :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je vtipné, jak si z té recenze každý vezme něco jiného :D
      Doufám, že nebudeš moc zklamaná :)

      Vymazat
  4. Pěkná recenze, já to po této knize již chvilku pokukuji ale pořád váhám. Ale ta obálka je nskutečně pěkná :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenzia, ale kniha ma veľmi neláka, to by som musela mať špeciálnu náladu.:D A ako spomínaš, že zase všetko vyrieši láska a hrdinka vkuse rozmýšľa nad ním a blabla... No, to nemusím.:D

    OdpovědětVymazat
  6. Recenze se mi moc líbí, mám v plánu si knihu přečíst

    OdpovědětVymazat
  7. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti dobre starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat