pondělí 30. dubna 2012

Jenny Downhamová-Ještě než umřu

Autorka: Jenny  Downhamová
Originál: Before I die
Přeložila: Kateřina Lipenská
České vydání: 241, vázaná
Nakladatelství: Eroika, 2010



Anotace:
Šestnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stádiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, pustí se bezhlavě do jejich plnění.






Moje recenze(neobsahuje spoilery):

Dokončení školy. První láska. Řidičák. Zlomené srdce. Další láska. Přátele. Chyby. Hodně chyb.  Práce. Manželství. Děti. To jsou věci, které čekají snad každého. Ale Tessa ví, že osud nechce aby je zažila. Snad až na tu lásku...

12. To byl věk, kdy se Tessa dozvěděla, že umírá. Teď je jí 16, a její rakovina se zhoršuje. Nezbývá jí ani rok života. A tak si sestavila seznam věcí, které chce udělat. Je to "obyčejná" puberťačka, takže na seznamu jsou věci jako sex, drogy, porušení co nejvíce zákonů, celý den říkat na všechno ano...Seznam pokračuje dál, a Tessa ho rozšiřuje o další a další položky.

Víte(nebo máte tušení) že Tessa opravdu umře. Tohle není jedna z těch knih, kdy se na poslední strašně objeví zázračný lék, a všichni žijí šťastně až do smrti. Ale i přesto, se Tessa snaží poslední chvíle si opravdu užít.

Tessa. Podle mě opravdu úžasný člověk. Dalo by se říct, že od dětství, žije s nemocí, na kterou už staletí umírají lidé, a který se nedá vyléčit. Troufám si říct, že každý druhý, by zešílel. Já bych zešílela. Nevylezla bych z pokoje, a jen civěla do stropu. Možná časem, bych se snažila užít si poslední chvíle, ale to už by bylo asi pozdě. To Tessa ne. Samozřejmě má stavy, kdy nevyleze několik dní z pokoje. Nebo kdy vyhazuje televizi z okna jen proto, že Adam půjde na vysokou. Ale přiznejte se. Kdo by přijal myšlenku, že prostě brzy umřete. Opustíte vše, co milujete. Svou rodinu, své přátele, svou lásku. 

Láska. Ta se Tesse taky vyhýbala. Potom se ale spřátelila se sousedem-Adamem, a všechno se zdálo zalité sluncem. Na pár vteřin, protože pak si Tessa uvědomila krutou realitu. Adam byl takový tichý, milý kluk. Pak se z něj ale stal opravdový přítel. Byl s Tessou každou volnou chvilku. A byl s ní až do posledního okamžiku. Takže Tessa opravdu nebyla jediná, kdo trpěl. Její otec, který se vzdal práce, aby mohl být s ní. Její jedenáctiletý bratr. Její nejlepší kamarádka Zoey. A Adam. 
Začalo to malou modřinkou na páteři, a skončilo to-smrtí. 

Když to shrnu. Samozřejmě, že jsem na konci brečela.(Citlivka pche! :D) Ale tahle knížka byla opravdu skvělá. I když má jenom něco málo přes 200 stran, příběh je to opravdu nezapomenutelný. S klidným svědomím, jí dávám 10 bodů, a doporučuji, aby jste si ji taky přečetli :)





Knihu si můžete koupit na Arara.cz


A pokud se chcete podívat i na jiní obálky, tak tahle je německá a strašně mi líbí :) :)))
A ještě obálka další knihy od Jenny Downham :)










11 komentářů:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst už dlouho, ale stále ji nikde nemůžu najít :/ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji taky nemohla sehnat, ale nemohla jsem to vydržet, tak jsem si ji stáhla a přečetla jako e-book :) A jsem opravdu ráda! :)

      Vymazat
  2. tu knihu by som si rada precitala, je to zaujimava recenzia :)

    zivotvosvete.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu se chystám už poměrně dlouho, ale upřímně? Já se jí dost bojím :D Nesnáším když u knihy břečím a proto se dojákům záměrně vyhýbám :D A tohle je v mnoha ohledech smutné - takže bych dopadla jako ty :D Naposledy jsem brečela u "Marley a já" a pak se blb ještě koukla na film (no a brečela jsem znova xD)

    OdpovědětVymazat
  4. Mám na tuhle knížku zálusk a jestli se poštěstí, tak brzo bude doma :)

    OdpovědětVymazat
  5. A heleme se.. tak už jsem přišla na odpověď, jestli si tu knížku mám přečíst :D .. určitě mi nemůže chybět v knihovničce.. akorát mi to trochu připomíná film "Walk to remember"..

    OdpovědětVymazat
  6. Hrozně se mi líbí obálky téhle knížky, ale už nějakou dobu se přemáhám ji přečíst, snad až budu mít správnou náladu na podobné téma. Každopádně nepochybuju, že je kniha skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Čítala som ju asi dva-tri roky dozadu... A uchvátila ma, spomínam si ako som plakala, a prišlo mi to tak prirodzené, akoby som pre tu knihu dýchala... Bola krásna :) Aj si ju vrecenzii tak opísala, takmer nič neprezradila, no vystihla jej atmosféru a to tá kniha potrebovala :)

    PS: you against me, je už iná kniha autorky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš že já to vím? :DDDD Já mám uloženým plno obrázků, a vyberu zrovna obrázek jiné knížky :D A potom jsem si toho všimla a říkám si "zítra to opravím" no a to se říkám dotedˇ:D Ale děkuju :)

      Vymazat
  8. Knížka se mi moc líbila, i když nejsem zrovna zastánkyní knih o umírání - většinou se při jejich čtení necejtim dobře, no prostě mi nesedí. Ale Ještě než umřu se mi vážně hrozně líbila. Přiznám se, že ze začátku mi styl, kterým je kniha psaná vůbec nesedl a navíc mě Tessa dost iritovala, i když jsem v podstatě chápala, proč se tak chová. Zhruba uprostřed knihy se to zlomilo a ke konci jsem byla dost smutná (i když já nebrečela, já u knih a filmů nikdy nebrečím :D). A nemůžu se dočkat filmového zpracování s Dakotou Fanning, doufam, že bude i v našich kinech :)

    OdpovědětVymazat