pátek 4. května 2012

Tereza Matoušková-Hladová přání

Autorka: Tereza Matoušková
Vydání: 98, paperback
Ilustrace: Alena Kubíková 
Nakladatelství: Krigl, 2011

Anotace:
Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny.
Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo.
Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?




Moje recenze(neobsahuje spoilery!)

Když jsem začínala tuhle recenzi psát, nenapadla mě ani čárka. Jak mám popsat příběh, který je stejný, a přitom se úplně liší od všech ostatních? Dovolte abych to vysvětlila. Příběh není tak úplně  jedinečný a vlastně je. Autorka do něj vnesla to co má dobrý příběh mít, ale také kus samy sebe. A tak by to mělo být. Poslední dobou mi připadá, že všichni začali psát YA literaturu hlavně proto, aby vydělali co nejvíc peněz a proslavili se. To je špatně.

Každý si něco přeje. Má své touhy. Ať už materialistické, a nebo psychické. Ať už veřejně známé a nebo tajné. A každý doufám, že se nám jednoho krásného dne splní. V Podmoří žije Jukata-holčička, která taky sní. Ale ona najde způsob, jak si své sny splnit.

Hladová přání je opravdu malinká knížečka. Dalo by se říct "do kapsy". Ale ukrývá se v ní příběh, který ve vás nechá pocit, že stránek bylo minimálně třikrát víc.

Obálka, název, anotace. Tohle všechno na mě křičelo "POZOR POHÁDKA PRO DĚTI". Ani nevíte jak jsem ráda, že se neposlouchám :D Protože jakmile jsem dočetla poslední slovo, přejel mi mráz po zádech. Pche tohle s pohádkou nemá pranic společného. Kniha je vyprávěna občas z pohledu Jukaty, a sem tam z pohledu někoho jiného. Jukata se na věci dívá jinak-nevinnýma dětskýma očima. A proto když jsem četla kapitoly z jejího pohledu, bylo to takové...příjemné. Čisté.

Strašně se mi líbila ta originalita, protože autorka si vymyslela vlastní slova, u který byla hvězdička, a na konci vysvětlivky :) Když jsem to zkoušela, tak mi vyšlo například Posloň, což mělo znamenat koně :D Další plus- jak dlouho já jsem neviděla knihu s ilustracemi! Tohle bylo milé překvapení :)

Konečný verdikt je takový. Kniha je skvělá. Od české autorky (další plus :D) Ale něco mi tam prostě chybělo. Něco, co by mě donutilo zírat s otevřenou pusou a přidat tam tu půlku hvězdičky.

 Chtěla bych poděkovat skvělé autorce Tereze Matouškové za poskytnutí recenzního výtisku této knihy!

Knihu si můžete zakoupit na Arara.cz a nebo na stránce autorky :)





3 komentáře:

  1. Vždycky lituju, když knížku odstrkuju, je jedno jestli je to díky obálce nebo anotaci. Pak si rvu za vlasy, když si knížku nakonec přečtu. Říkám si, že jsem idiot, že jsem jí nepřečetla hned. Nejspíš tedy po téhle sáhnu taky sáhnu, když už jí mám doma. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsme na tom podobně, protože já jsem si taky napřed myslela, že to je pro děti, ale jak já se spletla. Je to výborná kniha! Doufám, že autorka ještě něco podobného napíše ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Celkem zajímavá kniha od české autorky.

    OdpovědětVymazat