čtvrtek 28. června 2012

Veronica Roth-Divergence

Autorka: Veronica Roth
OriginálDivergent 
Série: Divergent (1.díl)
PřeložilaRadka Kolebáčová
České vydání: 240 stran, harback
Nakladatelství: Albatros,2012


Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

Moje recenze(neobsahuje spoilery):


Stručný děj

Po všech válkách se lidstvo rozhodlo, že na vině je lidská povaha a zlo, které je pácháno různými špatnými lidskými vlastnostmi. A proto se rozdělili do pěti frakcí.

"Ti, kteří přičítali vinu agresi, utvořili frakci Mírumilovných.
Ti, kteří za viníka označili nevědomost, se seskupili do frakce Sečtělosti.
Ti, kteří za příčinu zla označili pokrytectví, se sloučili do frakce Upřímných.
Ti, kteří poukazovali na sobeckost, se sjednotili ve frakci Odevzdaných.
A z těch, kteří odsuzovali zbabělost, se stali Neohrožení.“






Beatrice je šestnáct let a čeká ji Obřad volby, kde učiní to největší rozhodnutí svého života. Ve frakci Odevzdaných žila se svou rodinou 16 let ale necítila se tam šťastná-svá. Její instinkty -které by jí měly říkat že má hlavně pomáhat všem - jsou nějaké "pokažené". A tak se Beatrice musí rozhodnout. Zůstane v Odevzdaných se svou rodinou a nebo se rozhodne pro jinou frakci a bude sama sebou? Beatrice si zvolí, ale nemá tušení, že její rozhodnutí může změnit život nejen jí, ale i spoustě jiných lidí. A nebyla to chyba? Co když si Beatrice uvědomí kam patří až bude příliš pozdě?

Divergence zná "každý"!

Tahle kniha je prostě opravdu velice známá, protože nejen že se umístila na šestém místě v žebříčku Bestselerů The New York Times, ale píše se o ní snad všude! Snad na každém knižním blogu najdete recenzi na tuto knihu-a překvapivě valná většina z nich jsou opravdu velice pochvalné. Na Goodreads má kniha hodnocení 4,39 k neuvěřitelným 96,113 hodnocením! A to je vážené opravdu opravdu dobré ;). 



Skvěle propracovaný příběh

Musím opravdu smeknout, protože Veronica vytvořila "úžasný" svět. Není ani tak skvělý jako spíše skvěle vymyšlený a Veronica to dotáhla až do konce.  Celý svět své knihy vykreslila tak pečlivě a perfektně že z toho mám husí kůži. Jednotlivé frakce jsou skvěle vymyšlené, a například i výcvikové fáze u Neohrožených vám vezmou dech. Navíc je opravdu úžasné, že není děj předvídatelný, jako se to může stát-a velice často i stává. Divergence je asi teprve druhá nebo třetí dystopie co jsem četla, ale stejně jsem byla opravdu nadšená. A když jsem zjistila, že kniha je autorčina prvotina, málem mi vypadlo oči z důlku! 

Potřebuju více Čtyřky!!!

Čtyřka je oficiálně moje nejoblíbenější mužská knižní postava! Ani nevím čím si mě tak získal, ale prostě jsem si ho naprosto oblíbila. Když byl s Tris byl milý a něžný, ale dokázal být i krutý a tvrdý. Naprosto mě dostal když "ponížil" (nevím jak jinak to napsat :D) Petera. 


Hltáme očima

Naprosto miluju formát této knihy. jsem nadšená, že nakladatelství Cooboo zanechalo originální obálku. Ale to není všechno. Kniha je hardback, ale hlavně se strašně dobře čte. Velikost písmen je taková optimální, ale kniha se opravdu skvěle čte a otevírá :) Navíc s překladem jsem neměla žádný problém a všimla jsem si jen jednoho překlepu a i v tomto případě šlo pouze o jedno písmenko :) Pro skvělou knihu skvělý překlad.

Slovo závěrem

Knihu jsem si koupila už v květnu, když vyšla, ale dostala jsem se k ní teprve asi před třemi dny. Důvod? Měla jsem spoustu knih na přečtení-většinou recenzní výtisky. Ale když už jsem začala číst, přečetla jsem ji opravdu za jedno odpoledne, a byla jsem naprosto překvapená-hlavně spoustou neočekávaných úmrtí, a konec knihy mě opravdu dostal. Já se jednoznačně řadím k zástupu obrovských fanoušků, a strašně se těším na další díl, který má vyjít tuším někdy v listopadu.





8 komentářů:

  1. tiež mám na túto knihu pozitívnu reakciu 8D priam až nebesky pozitívnu 8D

    http://readandwatchlikeme.blogspot.sk/2012/04/divergencia-1.html

    OdpovědětVymazat
  2. Čtyřky nikdy není (a nebude) dost! :D
    K překladu a obálce - překlad je až na frázi "v pokoji osamím" naprosto úžasný - vem si třeba nadávku Škrobe. Ta je naprosto geniální... :D Nechci vědět, jak těžký bylo to překládat.
    A obálka není úplně originální, naše je trošku sytější a obměnili písmo. :) Ale taky jsem za to ráda. :)

    Divergence je skvělá, úžasná, dokonalá!^^

    P.S. Pokud vím, Insurgent má vyjít posledního října. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pravdu je to skvělá kniha :) Málokdy narazím na blog, na kterém by se o ní nikdo nezmiňoval :) Taky důvod proč jsem si ji opatřila a nezkamala mě:)

    OdpovědětVymazat
  4. Knížku od včerejška rozečtenou a sem už skoro na konci. Je to opravdu jedinečná kniha (i když už je těch dystopií na mě trochu moc). V recenzi si naprosto vystihla veškerý mí dojmy z týhle knížky a kdybych jí zrovna nedočítala, tak bych po ní určitě sáhla v okamžiku, kdy sem recenzi dočetla. Divergence je vážně vynikající knihou od které se neodtrhnete....to prostě nejde. :D Moc díky za parádní recenzi (i za všechny ostatní tvoje příspěvky) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Mohla bych se zeptat je to vypravěno hlavni hrinkou nebo vypravěcem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny tři díly jsou vyprávěny v ich formě a je to z pohledu hlavní hrdinky Triss. Ve třetím díle přidala autorka POV hlavního hrdiny, takže se střídají v podstatě po kapitolách :)

      Vymazat
  6. Do téhle knihy jsem se zamilovala po pár stránkách prvního dílu. A o to víc mě sebral její konec. Nebudu říkat žádný spoilery... Ale sakra! Co to mělo znamenat?!

    OdpovědětVymazat
  7. Tato kniha je úplně boží a Čtyřka se opravdu nelze rovnat s žádnou jinou mužskou postavou které již znám!Film je absolutně fantastický a herce vybrali skvělé!Konec trirologie mně ale rozplakal ale co no,není to žádná sladká lovestory :/.
    Film i knihu doporučuju!
    Ale je mi líto že jejich vztah už v ostatních dílech nebyl tak dobrý jako v té jedničce :/

    monas13.blogspot.com

    OdpovědětVymazat