pátek 27. července 2012

Veronica Rossi:Pod nekonečnou oblohou

Autorka: Veronica Rossi
Originál: Under the never sky
Přeložila: Michaela Škultéty
Série: Nebe (1. díl)
České vydání: 328 stran, vázaná
Nakladatelství: Knžní klub, 2012

Anotace:
První díl futuristické postapokalyptické trilogie na pomezí fantasy, romance a dobrodružného příběhu. Hlavní hrdinové, Aria a Perry, pocházejí ze dvou radikálně odlišných společenských vrstev a vlastně by se neměli nikdy setkat, natož navázat vztah. Aria patří mezi obyvatele uzavřeného, vysoce technicky rozvinutého a izolovaného města, Perry zase do nebezpečného přírodního světa. Když Ariu vykáží z města za zločin, který nespáchala, domnívá se, že ji čeká okamžitá smrt – ve volné přírodě nemá šanci přežít. „Divoch“ Perry je pro ni jedinou šancí, jak se zachránit. Zakázaná láska a rozpolcená civilizace vzbuzuje mnoho filozofických, morálních a etických dilemat zrcadlících se v neobyčejném vztahu dvou hlavních hrdinů.


Moje recenze:

Stručný děj 

Sedmnáctiletá Árie je Osadnice. Osadníci, jsou lidé, kteří žijí ve virtuálním světě-v Říších. Dostane se tam pomocí Moudrooka-malé věcičce, kterou nosí všichni Osadníci na levém oku. Virtuální světy jsou ale jako skutečné. Osadníci dokonce tvrdí, že jsou lepší než skutečnost. Ale když Árie ztratí spojení se svou matkou, začne se bát. A aby se dozvěděla co se stalo, využije Sorena- syna konzula-jednoho z nejdůležitějších lidí jejího svět. Všechno se ale pokazí, a spoustu lidí zemře-včetně Áriiny kamarádky. Soren a Árie přežijí. Ale protože to byla Sorenova chyba, a Árie se stala nebezpečnou svědkyní, konzul se jí musel zbavit. A udělal to tak, že ji vyhodil ze vznášedla do Divočiny-Obchodu se smrtí. Perry je Outsider-tak nazývjí Osadníci Divochy. Je to mladší bratr Krvepána Tideů-kmene ve kterém žije. Když kvůli Éterovým bouřím dochází Tideům jídlo, Perry proklouzne do určité Říše ve stejné dobu kdy je tam Árie a zachrání jí život. Když ale utíká, vezme si její Moudrooko, a tím na sebe strhne hněv konzula, protože na Moudroku je záznam, který usvědčí jeho syna. Osadníci na Perryho zaútočí o několik dní později, a vezmou sebou sedmiletého Talona-vážně nemocného synovce Perryho. Perrymu je jasné, že ho musí zachránit. Když ale v Obchodě se smrtí potká Árii a podruhé jí zachrání život, uzavřou dohodu. Perry najde někoho kdo opraví její Moudrooko aby se mohla spojit s matkou, a Árie přesvědčí matku aby našla Talona.

Složité? Ani zdaleka...



Tak. Pokud jste dočetli až sem a ještě se nezbláznili-gratuluji. Stručný děj a má 230 slov, ale věřte mi, že jsem se opravdu snažila to shrnout. A to je teprve začátek. Je to trochu komplikovanější, ale když čtete, komplikované  vám to vůbec nepřipadá. Prostě to tak nějak lehce vyplývá na povrch. Děj je vyprávěn z pohledu Perryho a Árie. Většinou se tyto pohledy střídají po kapitolách. Tak jsme mohli poznávat dva určité světy, které se autorce podařilo skvěle sjednotit do jednoho. 

Postavy



Opravdu jsem obdivovala Árii. Jsem velký fanoušek show Survivor (Kdo přežije:) a tahle kniha mi to tak trochu připomínala. Můžete vidět, jak se z "městské holky" stane bojovnice. Jak se musí vypořádat s něčím neznámým. Byla vyhozena ze vznášedla do smrtící Divočiny, a musela najít vůbec vůli přežít. Mohli jsme sledovat, jak se Árie měnila. Jak rostla. Na začátku to byla obyčejná holka, která byla zvyklá  mít veškeré pohodlí. Teplé jídlo několikrát denně. Pohodlnou postel. Jednoduchý život. 



Naopak Perry to měl v životě těžké. Jídla měli málo, a navíc mu hrozilo nebezpečí v podobě éterových bouří, jiných kmenů, nemocí, ale i v podobě jeho vlastní rodiny. Jeho otec ho nenáviděl už jen za to, že se narodil, a problémy z dětství se s ním táhli až do dospělosti. Ale byl to bojovník tělem i duší. Rozhodnutý jít si za tím co chce. Rozhodnutý chránit ty co miluje, ať se děje cokoli. Árii i Perryho jsem si prostě zamilovala. Ze začátku tak odlišní, na konci tak stejní...

Slovo závěrem

Pod nekonečnou oblohou, je perfektní už jen proto, že je tam obsaženo všechno, co má skvělá kniha mít. Napětí. Každou stránku jsem se třásla co se stane na té další. Chtěla jsem vědět jak to dopadne. Ba ne já jsem to potřebovala vědět, ale taky jsem měla takový divný pocit u žaludku, když jsem se blížila ke konci. Já jsem prostě nechtěla, aby to skončilo. Tohle se mi stalo u Hunger game, Divergence...Trochu té romantiky. Vztah Perryho a Árie se utvářel pomalu a nejistě. Krůček po krůčku si ale byly blíž, a každou vteřinu kterou spolu strávili se měly raději než tu předchozí. A tak by to mělo být. Vzájemné poznávání se. Nelíbí se mi, když hlavní hrdinka uvidí hlavního hrdinu u stolu v jídelně, a najednou si je jistá, že je to její životní láska. 

Těm, kterým se to líbilo, se to líbilo až někdy od poloviny. Mě to chytlo od druhé věty "Tam venku existovala milion způsobů jak zemřít." Vás by to nezaujalo? Obálka. Některým se duhové odlesky které vrhá nelíbí, ale já je naprosto miluju! Navíc motiv jasně vystihuje knihu. Modelka představuje Árii, která kráčí trním. Trnitá cesta, je přesně to, co musela Árie zvládnou. Jediné, co mi na knize "vadí" je, že je v mé knihovničce tak sama   :( samozřejmě není sama, protože jí dělá společnost Dokonalý pár, ale já potřebuji, aby se vedl ní pyšnil druhý díl! Vrr to čekání mě zabije!   


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisky. Děkuji! 





2 komentáře:

  1. "Nelíbí se mi, když hlavní hrdinka uvidí hlavního hrdinu u stolu v jídelně, a najednou si je jistá, že je to její životní láska."
    8DDD To si vystihla 8D Mne sa tiež viac lúbi, keď sa spoznáva ten pár 8) ale zase nie som proti, keď je dievča z chlapca (a naopak) úplne paf 8P
    Už sa teším, keď mi konečne tá kniha dôjde 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No asi chápeš narážku :D Taky mi nevadí láska na první pohled, ale na takový ten vnitřnější pohled kdy se trochu poznají :)

      Vymazat