pondělí 27. srpna 2012

Carrie Ryan: Les rukou a zubů

Autorka: Carrie Ryan
Originál: The Forest of Hands and Teeth
Přeložila: Alexandra Fraisová
České vydání: 312 stran, hardback
Nakladatelství: Mladá fronta,

Anotace:
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení, kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise. Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.

Moje recenze 

Stručný děj

V osamocené vesnici, obehnané  ploty, za kterými je les plný Nečistých, kteří vás koustnutím promění v chodící mrtvolu, žije pár set lidí-poslední co přežili. To alespoň tvrdí Sesterstvo, které musí lidi poslouchat, protože právě díky nim lidstvo nevymřelo. Ale Mary chce něco víc. Už když byla malá, matka jí vyprávěla o oceánu. O nekonečné vodě. O vlnách, které se převalují kam se člověk podívá. Sní o oceánu...a o lásce. Ale může mít obyčejná dívka sny, když je lidstvo na pokraji vymření?... Po tom, co Mary ztratí všechno se svých snů pomalu vzdává, ale počet Nečistých velmi rychle narůstá, a ploty slábnou, není tedy divu, že jednoho dne poleví... Mary se s několika lidmi včetně svého bratra, a chlapce do kterého je zamilovaná vydává tam, kam by ji ani ve snu nenapadlo jít-do lesa. Mají jediný cíl-přežít a najít nějakou jinou vesnici, kde by mohly zůstat. Mary je ale pevně rozhodnutá, že najde oceán. Cesta je trnitá a plná překážek, ale co když je na jejím konci jenom smrt? 

Obálka

 Bože tuhle obálku jsem si naprosto zamilovala! Jedna z mála českých obálek, která se mi líbí víc než originální. Navíc je mi velmi blízká, protože dívka na obálce (která s největší pravděpodobností znázorňuje Mary :D ) mi strašně připomíná kamarádku Jennifer... Ale co je na obálce naprosto vkusné, skvělé a perfektní jsou ty "lístečky" které jsou na obálce, na začátku všech kapitol, a dokonce i v knize-a to na každé straně :) 

 

Teď a tady

 No, aby jste to správně pochopili. Tím teď a tady vlastně myslím, tehdy a tam. A tehdy je teď a tam tady... Sakra teď jsem se v tom zamotala... Takže chtěla bych tím vyjádřit styl knihy. Je psaná v přítomném čase (to jsem asi mohla říct hned na začátku že?). Když jsem ji začala číst, tak jsem byla překvapená, protože jsem dlouho nečetla knihu v přítomném čase. Většinou je to čas minulý, ale tohle byla příjemná změna. 

 

Smrt všude kam se podíváš

 No já jsem to samozřejmě čekala. Nejen podle anotace, ale i podle ohlasů, je jasné, že tohle určitě nebude pohádka na dobrou noc, kteoru bych předčítala čtyřleté sestenici. Ale stejně. Kdybych si nepřečetla anotaci ani jiné názory na knihu, tak bych asi byla mírně překvapená. Obálka na mě půdobí tak nějak ... poklidně. A ta zelená pod přebalem... Ale ůplnou korunu tomu nasazují ty ůžasné ornamenty! Nevím jestli jsem to říkala, ale já jsem si je prostě zamilovala ;) Ale jakmile pohlédnete pod obal (a to doslova) tak uvnitř se žádné poklidné atmosféry nedočkáte. Autorka se smrti opravdu nebála, a nechala umírat lidi jednoho po druhém. Trochu mi to připomínalo film 28 týdnů poté... jenom se mi to líbilo víc, protože to bylo jaksi v "knihové formě". 

Slovo závěrem 


I když se mi kniha líbila a to hodně, našlo se tu i několik nedostatků. Jako například, postavy. Mary mi připadala jako typický puberťák. Očas mi její myšlenky připadaly zmatené, a zdálo se mi, že neví co chce. Chvilku chce vidět oceánu-hodně moc ho chce vidět. Pak se smíří s tím že ho neuvidí, pak ho zase musí vidět, a pak je ochotná to zahodit. A i když to má být hororová romance, té romantiky tu moc nebylo. Mary tvrdila jak moc miluje Travise, ale nakonec vyšlo najevo, že radši uvidí oceán, než aby byla s ním. Takže Mary jsem si moc neoblíbila. Ale ani postavy nebyly kdovíjak ůžasné. Přišli mi neodpracované-nezajímavé. Jsem opravdu ráda, že to kompenzuje skvělý příběh. V knize se nenalézá moc přímé řeči, ale spíše jde o myšlenky, a některé jsou vážně hluboké. Hodnocení hodně ovlivní to, s jakým očekáváním ke knize přicházíte. Já jsem naštěstí zklamaná nebyla. Nečekala jsem nic. Jenom jsem doufala, že se mi bude kniha líbit. A tak se stalo, stejně se ale víc těším na druhý díl. Většině blogerů se líbil mnohem víc, než první díl,a pokud se to stane i u mě, pět hvězdiček je jistch. Ale první díl si bude muset vystačit "pouze" se čtyřmi . 


 Chtěla bych poděkovat nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!


10 komentářů:

  1. Tá obálka je prenádherná! 8_)
    zaujímavý príbeh, ešte som o zombiekoch nič nečítala, nejako ma to neláka, ale toto vyzerá dobre 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi líbí!!! MOC! :D Nemysli si že jsem zlá, ale já jsem ráda že jsi ji ještě nečetla! :D Tak trochu jsem se bála že jsem jediná :D Ale určitě se do ní brzo pusť jsem zvědvá na tvůj názor :)

      Vymazat
  2. Pěkná recenze :) Mě ty postavy štvaly tak, že jsem kniza dala jen 2* :D Ale druhý díl mi přišel skvělý, určitě se na něj vrhni co nejdříve :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já sem si nebyla jistý jeslti 3,5 nebo 4 ale tak zaokrouholování... :D Na ten druhý se moc těším! :D Je pravda že už není o Mary? :D (nechci si číst anotaci ani recenze... :D )

      Vymazat
  3. Tak si říkám, to jsem jediná, které se to nelíbilo? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj určitě vás je víc! :D Taky se mi stává, že se mi něco nelíbí a všichni to žerou :D

      Vymazat
  4. První knížka, u které jsem se fakt bála. Úpln mi běha mráz po zádech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě strašně připomíná film 28 týdnů poté :D Ani nevím proč, protože to má společného jenom zombíky :D Jinak četla jsi něco od Kinga? :D U těch se zase bojím já :D

      Vymazat
  5. Milujem túto knižku. Úplne úžasná je. Len stále sa neviem dostať k druhému dielu ten je ževraj oveľa lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hodně štěstí ať si ho někdy přečteš (co nejdřív :D) Taky si ho chci brzy přečíst, protože máš pravdu, prý je lepší :D

      Vymazat