pátek 17. srpna 2012

Meg Cabot-Mezi láskou a smrtí

Autorka: Meg Cabot
Originál: Abandon
Série: Abandon (1.díl)
Přeložila: Renata Greplová
České vydání: 272 stran, hardback
Nakladatelství: Knižní klub, 2012

Anotace:
Sedmnáctiletá Pierce se málem utopila v bazénu na zahradě domu svých rodičů a vyvázla jen zázrakem. Událost byla posledním hřebíčkem do rakve rozkládajícího se manželství jejích rodičů a Pierce se s maminkou přestěhovala do ostrovního městečka jejího mládí, kde žije i babička a strýček s pochybnou pověstí. Po počátečních obtížích nachází ve škole nové přátele a setkává se i s tajuplným, ponurým, lehce agresivním, ale právě proto nesmírně atraktivním Johnem Haydenem, který se objevuje vždy, když to Pierce čeká nejméně, ovšem zaručeně přesně ve chvíli, kdy potřebuje jeho pomoc. Pierce o něm docela jistě ví jen jediné – je temný, půvabný a neodolatelný, ale není to žádný anděl. Kdyby mu propadla, byla by navždy odsouzena k existenci v místech, která ji děsí a kam se v žádném případě nechce vrátit... Dá přednost bezpečnému každodennímu životu, nebo omamující lásce v náručí smrti? První díl nové strhující „podsvětní“ řady.




Moje recenze: 

Stručný děj

Když bylo Pierce 7 let, umřel jí dědeček, a tak se vydala se svou matkou na pohřeb-na Ostrov kostí, kde její matka vyrůstala. I když to Pierce tehdy netušila, ten den se stalo něco, co jí změnilo život. Na hřbitově totiž potká tajemného Johna, který oživí mrtvou holubici. Za osm let Pierce zemře. Ocitne se v podsvětí kde čeká na loď, která ji má odvést na její "konečnou stanici". Teď je důležitá ona událost před osmi lety a John...  Jako zázrakem se  Pierce  vrátí ze spárů smrti, ale není jako předtím. Má problém udržet pozornost, je pořád roztěkaná... A po jistém incidentu ji ze školy na kterou chodí vyhodí. I když vyhodí není správné slovo. Spíše doporučí přestup na školu, kde by se Pierce mohly více věnovat. A tak ji matka bere zpět na Ostrov kostí, na místo, kde poprvé potkala Johna. Smrt chce Pierce zpátky, ale tentokrát už navždy. Bude schopna uniknout před nebezpečím a ochránit sebe a své blízké? 

Premiéra

Kniha Mezi láskou a smrtí, byla tak trochu moje premiéra, protože to byla moje první kniha od Meg Cabot. Všichni říkají, že je naprosto jiná než to, co Meg obvykle píše, ale mě je to úplně fuk. Tahle knížka se mi líbila-a to hodně, takže pokud by Meg psala pořád takhle, vůbec by mi to nevadilo, ale myslím, že to zhodnotím, až si přečtu více jejích knih :) 

Obálka




Je naprosto nádherná. Byla jsem strašně ráda, když jsem zjistila, že nakladatelství ponechalo originální obálku, ale když jsem ji viděla, myslím že jsem prodělala zástavu srdce. Čekala jsem, že bude hezká, ale tahle obálka, je prostě nádherná. Něčím mě učarovala, a já se prostě nemůžu dočkat až ji budu držet  v rukách a s tím majetnickým úsměvem ukládat na poličku. 

Po hlavě a tam a zpátky

Tak to by byly jediné dvě věci, které mi na knize vadily. Meg nás do příběhu hodila po hlavě, a mě dělalo chvilku problém se zorientovat. Navíc půlku knihy jste skoro nic nevěděla, protože Meg si všechno nechala pro sebe, ale to mě nutilo číst dál, protože jsem prostě potřebovala vědět, o čem se na té a té straně bavili, což je velké plus pro Meg. A ta druhá byly ty přesuny v čase. Bez varování jsme se ocitli o několik let zpátky, a pak se zase nějakým kouzelným způsobem dostaly zpátky. Občas jsem si musela celý odstavec přečíst znovu, protože jsme byla tak pohlcená příběhem, že jsem si nebyla jistá ve které části odstavce jsme se vrátili. 

Slovo závěrem

Já prostě miluju Řeckou mytologii. A miluju Young Adults knihy. A Řecká mytologie v Young adult? Sen! A když to pak napíše autorka jako je Meg Cabot, je to jako ráj. Strašně jsem si užívala chvíle kdy byla Pierce v podsvětí, celá ta představa... Otázka "Co se stane po smrti" mě děsí poslední měsíce pořád. Nejsem si tak úplně jistá, že by se mi líbila možnost, jakou nám ukázala Meg. Vzhledem k tomu, že nejsem žádná jeptiška se tak trochu bojím, kde bych skončila. Ale teď už se vrátím ke knize samotné. Mýtus o Persefoně vsazený do knihy, byl naprosto geniální a neotřelý. Co mě hodně překvapilo, bylo že na Goodreads má kniha hodnocení 3,72 při 1948 recenzích, ale většina amerických čtenářů dala jednu hvězdičku, což opravdu nechápu. Buď jsme každý četl jinou knihu, nebo je náš překlad až tak dobrý. Nebo to možná bude pouze vkusem. Pokud váháte nad koupí, tak za mě je to čtyřikrát ANO! (závislost na X-Factor se asi začíná projevovat) Tak či tak se Abandon neboli Mezi láskou řadí mezi knihy, které jsem přečetla za den, ale místo v mém srdci bude mít ještě hodně hodně dlouho. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisky. Děkuji!

22 komentářů:

  1. Na tuhle sérii se moc těším :)

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, kniha je to úžasná. A jak podotykas v závěru s tím hodnocením na GR jsem byla taky dost překvapena. Ale Američani jsou proste divní, kolikrát už se mi stalo, ze silene špatná kniha dle mého názoru mel uchvatne dobře hodnoceni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám takový pocit, že ti Američani nemají vkus Například kniha Half Blood má hodnocení 4,24 a druhý díl -Pure má hodnocení 4,49!" To prostě nechápu, protože všichni tvrdí, že je to naprostá vykrádačka Vampýrské akademie... vrr

      Vymazat
    2. Tak to jsem ráda, že si to o těch Amících nemyslím sama. No Half Blood posoudit nemůžu, jelikož tuhle sérii vůbec neznám.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Meg jsem četla před pár lety. Že bych se k ní vrátila? Budu uvažovat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem určitě PRO! :) NO i když sama jsem od Meg četla jenom jednu knížku ale... :D

      Vymazat
  5. Ach ta Meg Cabot...Pořád nevím, z které strany se na ni vrhnout. V knihovně vždy narazím jen na díly sérií (ne první díly)a k rezervaci se pořád nemůžu rozhoupat :D Tahle kniha ale vypadá pěkně, ať to vezmu z kterékoli strany - tvá recenze, obálka, anotace... Možná bych mohla začít s ní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky začala sní, a jsem naprosto nadšená ;) Další na řadě je Mediátor :D (bohužel jen jako e-book :'( )

      Vymazat
    2. Mediator je krasna serie...cetla jsem ji tedka znova po 7letech co ji mam doma a i v mejch 21 jsem z ni byla znovu unesena...Meg ma zajimavej a originalni styl psani a jeji knizky si kupuji hnedka co vyjdou...doporucuji si precist dalsi veci od ni:)do tedle knihy se mi moc nechtelo bala jsem se dob davnych a nakonec me pohltila ze jsem ji precetla takovou rychlosti :) a presne sedi tva posledni veta Tak či tak se Abandon neboli Mezi láskou řadí mezi knihy, které jsem přečetla za den, ale místo v mém srdci bude mít ještě hodně hodně dlouho.

      Vymazat
  6. Já se tak těším. Už mám od Meg přečteno vše co doposud vyšlo. A na toto jsem moc zvědavá, samo nemusím říkat že oceňuji krásnou obálku. Je to úžasná autorka a každá její knížka je učiněná bomba:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wooow :D To jsi teda velký fanoušek, protože Meg těch knih nevydala zrovna málo :D Smekám! :D

      Vymazat
    2. me doma jeji ceske vydani zabira jeden a pul police:D

      Vymazat
  7. zrovna tahle knížka mě anotací vůbec neláká. ale když vezmu do úvahy obálku, kladné recenze od českých blogerů a hlavně, že to napsala MEG!.. :D OK, dám jí teda šanci.
    mimochodem, já se ve skocích v čase neorientuju pomalu ani po kapitolách, takže :D a mytologie mě v poslední době taky učarovala (dřív bych nad přečtením klasických Řeckých bájí a pověstí ani nepřemýšlela; ale viz. Percy Jackson, kdy je to podáváno takovou nenásilnou formou, v prostředí vrstevníků:) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já ti určitě radím JDI DO NÍ! :D Je naprosto úžasná ♥ Jinak na Percyho se taky v blízké době chystám ... snad :D

      Vymazat
  8. Meg je jedna z mojich obľúbených. Túto sériu som ešte nečítala, ale určite sa chystám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem od Meg četla jenom tuhle sérii, ale ještě letos mám v plánu Mediátora :D První díl Abandon (Mezi láskou a smrtí) se mi vážně líbil, ale před pár dny jsem dočetla druhý (v angličtině) a byla jsem vážně...zklamaná. Tak uvidíme, jak na tom budu s tím Mediátorem :)

      Vymazat
  9. Musím říct, že s tebou naprosto souhlasím :D Knížka byla úžasná, jediné co mi vadilo bylo to skákání do minulosti a z5, ale po čase jsem si celkem zvykla. Také miluji řeckou mytologii ^^ trošku se teĎ bojím 2.dílu, když teda říkáš, že jsi byla zklamaná.. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Já z ní tak nadšená nejsem. Snad budou další od stejné autorky lepší.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak doufám, že není pravda co jsem slyšela, že se prý další díl nechystá!! To ať ani radši nikdo nezkouší!! :)

    OdpovědětVymazat