pátek 28. září 2012

Lauren Oliver: Chvíle před koncem

Autorka: Lauren Oliver
Originál: Before I fall
Přeložila: Veronika Volhejnová
České vydání: 384 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2011

Samantha Kingstonová má skvělé kamarádky, kluka, kterého chce snad každá jiná holka, a je neskutečně populární. Její život je skoro perfektní, a tím větší je překvapení, když Sam zemře. Ale ona neměla skvělý jen život, ale i smrt. Dostala šanci napravit spoustu věcí, a tak místo aby "přešla na druhou stranu" tak kdykoliv usne, den kdy zemřela, se opakuje znovu. Nejprve Sam nechápe co má dělat, má zabránit své smrti? Smrti někoho jiného? Ale postupně se z namyšlené, kruté holky stane někdo, kdo nechápe, proč je několik jedinců nadřazených nad ostatními. Ohlídne se zpět, a vidí i své chyby-a že jich bylo dost. Ale jeden den se nedá žít věčně, a Samantha musí něco udělat...



Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?


K tomu, abych tuhle knihu přečetla jsem se musela nutit. Ležela mi na poličce už někdy od února, a já pořád ne a ne si ji přečíst. Proč? Hlavní důvod byl, že jsem se bála, že se budu u čtení nudit. Přeci jen-den, který se opakuje pořád dokola? A když si vezmete že má kniha 348 stran, tak je to celkem dost, na to, že se opakuje jeden a ten samý den. Ale tento měsíc jsem měla takový měsíc, kdy jsem si nekoupila moc kniha, ale četla jsem ty, které mám doma. A k tomu patří i spoustu knih od nakladatelství CooBoo. U tohohle nakladatelství se mi stalo zatím jenom jednou, že se mi kniha nelíbila, a nechtěla jsem tam přiřazovat další, ale šeredně jsem se mýlila. Nuda nepřišla, a já jsem po dni neměla co číst...

Co se obálky týče, je naprosto dechberoucí! Originální obálka se mi moc nelíbí. Ani nevím co mi tak vadí. Možná nápis, který je přes modelčin obličej, možná to, že má tak divně uříznutou tu hlavu, nebo já prostě nevím, ale když jsem viděla naši obálku, (kterou vytvořil Čech!!) tak jsem byla naprosto unešená. No řekněte, že vás nezaujala! Jméno knihy na obálku perfektně sedí, modré pozadí je úžasné, a prostě naše obálka je jedním slovem WOW.

Samantha není hrdinka v doslovném slova smyslu. Nemá žádné super-schopnosti, není to nejkrásnější holka na světě, ani nezachrání svět. Je to obyčejná dívka, které lezou rodiče na nervy, a trápí ji věci, jako nás. Je to obyčejná dívka, která má dobré kamarádky, přítele, kterého by chtěla snad každá holka, ve škole je populární a skoro všechno jí projde. A tak se není čemu divit, že Samantha je občas namyšlená a chová se jako mrcha. Ale když zemře, dostane šanci prožít den své smrti znovu a znovu. Dostane šanci se změnit... a rozloučit. 

Jestli si někdo myslí, že je to jen další klišé, ráda bych vás vyvedla z omylu. Jasně, časová smyčka, smrt... to už tu bylo, ale to je na tom to obdivuhodné. Lauren dokázala napsat tenhle příběh s takovou čtivostí, kdy se prostě ponoříte do knihy, a prožíváte tolik emocí, že jste po přečtení naprosto vyždímaní- tak jsem si alespoň připadala já. Brečela jsem jak malá. Ani ne proto, že Sam umřela, přeci jenom jsem na to byla tak nějak připravená, ale brečela jsem v té části, kdy se Sam loučila se svou sestřičkou Izzy. Kdy myslela na to, kolik věcí by jí chtěla říct, že by ji chtěla vidět dospívat... Já sama mám osmiletou sestru, a tohle bych nedokázala. I když se hádáme (často :D) nezvládla bych ji opustit. I kdybych měla ten jeden den prožívat znova a znova (no asi bych byla ale radši kdyby to byla sobota a ne pátek) tak bych to uvítala s otevřenou náručí. I teď se mi sevře hrdlo, když na to pomyslím. Samantha udělala hodně chyb, ale v tomhle ji obdivuji. 

Celkově kniha měla nějaké ty nedostatky, a některé scény tam byly naprosto zbytečně,  ale svědomí mi nedovolí dát jí menší hodnocení, než pět hvězdiček. Tohle je prostě kniha, kterou by si měl každý čtenář Young Adult přečíst. 





7 komentářů:

  1. Souhlasím. :) Já taky brečela a to hodně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Právě ji čtu :)
    Musím souhlasit - v poličce mi ležela už dlouho a já jsem se bála, že to bude nuda. Ale můžu říct, že nuda to tedy není! Je to kniha, nad kterou hodně přemýšlím.
    Já jsem nejspíše ještě nedošla ke scéně, u které bych brečela, ale alespoň vím, že to přijde.
    Zatím bych knihu hodnotila stejně - 5/5 hvězdiček. Opravdu úžasné dílo, knihu čtu od včerejška a už jsem v polovině, naprosto mě pohltila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to vážně přijde... věř mi :D
      Taky jsem ji četla chvilku... na to kolik má stránek ubíhá opravdu rychle.
      Ona je vážně neskutečně skvělá♥ Jsou to skoro dva měsíce co jsem ji četla, a ještě teď si některé scény vybavuji do nejmenších detailů

      Vymazat
  3. Ta obálka mě moc zaujala! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí mnohem víc, než ta originální :)

      Vymazat
  4. Pořád přemýšlím nad tím jestli si ji mám opravdu přečíst. Sice to všichni hodnotí pozitivně, ale kniha je prý taky dost smutná :( A kniha končí taky dost smutně :(( Takže jsem na vážkách :)

    OdpovědětVymazat