úterý 9. října 2012

Becca Fitzpatrick-Zavržený

Autorka: Becca Fitzpatrick
Originál: Hush Hush
Série: Hush Hush #1
Přeložila: Petra Babuláková
České vydání: 392 stran, hardback
Nakladatelství: Egmont, 2010

Nora je úplně obyčejná dívka. O kluky se moc nezajímá, snaží se spíše mít dobré známky ve škole. To se ale změní, když se její učitel biologie rozhodne změnit zasedací pořádek, a místo její nejlepší kamarádky Vee, sedí vedle Nory Patch. Tajemný kluk, který se nedávno přistěhoval. Patch toho ze začátku moc nenamluví, ale baví ho dostávat Noru do situací, kdy je celá rudá. Ale Noru začne k Patchovi něco přitahovat, čím je to silnější, tím je to nebezpečnější. Ukáže se, že Patch není obyčejný člověk, a že přesazení nebyla náhoda...




Asi nikdy nepochopím, jak může někdo srovnávat Zavrženého se Stmíváním. Jediná podobnost je, že se Nora a Patch potkli na biologii. Ale tady veškerá podobnost končí. Já jsem se do Stmívání zbláznila, Edward, mi připadal naprosto neodolatelný a úžasný, Bella jako skvělá holka, ale po nějaké době mě to přešlo, a Edward mi teď připadá jako pitomec, a Bellu bych nejraději majzla něčím po hlavě. Důvodem mého prvního okouzlení bylo, že Twilight sága byly první YA knihy, které jsem četla. Pak jsem si přečetla Hunger games a pá pá Twilight... Ale mám takový pocit, že se Zavrženým se mi to nestane. Přeci jen, "pár" knih už jsem četla, a tak mám s čím porovnávat...

Patch. Patch. Patch. Zvláštní jméno co? Ale za tímhle zvláštním jménem, se skrývá ještě zvláštnější osobnost. Patch mi ze začátku neskutečně lezl na nervy. Slova, kterými bych ho popsala, byla "arogantní blbec". Po přečtení jsem neměla tušení, jak mě něco takového mohlo napadnout. Patch se očividně řídil radou "když to máš, tak to ukaž", protože přesně tohle dělal. Neskutečně si věřil, až bylo občas podivuhodné, že tohle jeho sebevědomí nepřechází v naprostou namyšlenost. No a Nora... Některá její rozhodnutí jsem schvalovala, a naprosto s ní souhlasila, ale občas jsem si říkala "co? vážně?"

Co se týče překladu, tak tomu nemám co vytknout. Kniha se četla sama, ať už to bylo díky překladu, nebo skvělému stylu kterým autorka píše. Stránky plynou jedna za druhou, a já bych se vůbec nedivila, kdyby se vám stalo to co mě, a vy jste knihu slupli za den. 

Není ta obálka úžasná? Ano je! Je nádherná! Už když jsem ji viděla na počítači, tak jsem se do ní zamilovala, ale ve skutečnosti je stokrát lepší-překvapení? I když se mi obálka opravdu líbí, prvně co jsem ji viděla, myslela jsem si, že toho anděla (Patche) někdo bodá! Když se na to podíváte z dálky, to jedno peří vypadá naprosto jako dýka, a tohohle pocitu se prostě nemůžu zbavit. Ale co mě úplně dostalo byl prolog. Ten jsem přečetla a řekla si "jo, tak tohle se mi bude líbit" No a samozřejmě jsem měla pravdu! 

Zavržený je krásným příkladem toho, jak z knihy, která příliš neoplývá originalitou udělat něco úžasného. I když je začátek trošku slabší, protože se musí děj rozběhnout, potom chytne děj takový spád, že je to až k nevíře. Co mě trošku mrzí je, že se autorka více zaměřila na samotný děj, a méně na postavy. Upřímně, vůbec by mi nevadilo více Patche ;) Ale ten konec byl úplně sladký. Když jsem dočetla poslední slova, začala jsem se culit od ucha k uchu, protože to bylo vážně sladké :) V každém případě se série Zavržený řadí mezi mé oblíbené, a já se nemůžu dočkat dalšího dílu! 


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Egmont!




9 komentářů:

  1. aká nadšená recenzia 8D
    trochu si pozmenila môj názor na túto knihu 8) myslela som si, že je až príliš priemerná, asi z negatívnejších recenzií a nejako ma neoslovila. Ale po prečítaní tvojej recenzie by sa mi to zrejme aj mohlo páčiť 8) Tak dúfam, že s ak nej čoskoro dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty si to ešte nečitala?:D Hanbi sa :D Tá kniha je klišé, ale zaroveň perfektná a Patch je zlatíčko :D

      Vymazat
    2. Mně na ni strašně nalákala Nikki Finn :D Bez ní bych si ji asi nepřečetla :D Ale strašně se mi líbila ;)

      Vymazat
  2. Krásná recenze, díky které si ji určitě přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. kniha me velice prekvapila cekala jsem slabotu ale hodne vydarena kniha :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle sérii si už dlouho chci pořídit, jen na ni mít money!! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Každému kdo chce začít s anděly doporučuju. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Čtu miliony knih a upřímně je celá Hush Hush sága DOKONALÁ! Patche miluju, asi jako každá čtenářka této série. Doporučila jsem ji několika kamarádkám a jsou z celé ságy úplně mimo - jednoznačně doporučuji každému, podle mě je to nejlepší kniha, jakou jsem si mohla koupit (y)

    OdpovědětVymazat