sobota 27. října 2012

Simone Elkeles-Leaving Paradise

Autorka: Simone Elkeles 
České vydání: Nevyšlo
Anglické vydání: 303 stran, paperback
Nakladatelství: Flux, 2007

Caleb strávil rok ve vězení pro mladistvé. Po roce je předčasně propuštěn, a vrací se domů, do malého městečka jménem Paradise. A proč že to Caleba zavřeli? Za to, že opilý srazil autem nejlepší kamarádku své sestry Maggie. Ale vězení ho změnilo. Už není tím stejným člověkem jako byl předtím. Nezajímají ho večírky, s alkoholem už nechce mít nic společného. Ale stejně ho všichni zavrhli. Pro všechny už bude kluk, co byl v base... Maggie si následky nehody ponese do konce života. Už nikdy nebude normální. Za tu dobu, do byla v nemocnici, co nechodila do školy, přišla o všechno. Z oblíbené holky se stává outsider. Přišla o kamarádky. Nenávidí Caleba, a on nenávidí ji. Ale když je Caleb propuštěn, osud chce, aby se setkali. Chce, aby komunikovali, ať jim to líbí nebo ne. A oni se začnou sbližovat...




Po přečtení anotace na mě kniha mě kniha moc nezaujala. Přišlo mi to jako naprosté klišé. Lacině vyhlížející obálka tomu taky nepomohla (navíc jedna z obálek mi připomíná spíše reklamu na McDonald než knihu)Co mě ale naprosto překvapilo, bylo vysoké hodnocení na Goodreads. 5722 lidí dalo knize pět hvězdiček, a dalších 4681 jí dalo čtyři hvězdičky. Co na ní je? To nemůže být jenom tak. Jak se mohla taková tuctová kniha líbit tolika lidem? A i když jsem v angličtině moc knížek nečetla, pustila jsem se do toho...

Když jsem ale začala číst došlo mi, že tohle není žádná tuctová kniha. Kapitoly jsou na střídačku vyprávěny z pohledu Caleba a Magie, a to knihu dělá ještě lepší. Autorka úžasně popisuje jak pocity obou postav, tak jejich rozvíjející se vztah, ale také problémy, které mají. Problémy v rodině, ve škole... Simone postupně odhaluje věci, u kterých by mě ani ve snu nenapadlo, že by je mohla do příběhu přidat. Obyčejný romantický příběh okořenila nenávistí, intriky, a i když se může zdát, že dopředu víte co se stane, stejně budete překvapení. Já jsem při jedné scéně chtěla křičet a smát se zároveň. 

Ach Caleb... Nejen že se jmenuje Caleb ( a já tohle jméno naprosto miluju) ale on je totiž naprosto úžasný. Zpočátku může vypadat jako nafoukaný, sebestředný, bohatý fracek, ale nenechte se mýlit. No a Maggie... Tu holku mám ráda. Vážně. I když mi občas přišlo, že to s tím fňukáním přeháněla, nemůžu jí to mít za zlé. Když totiž vezmete v potaz, že přišla o všechno, zaslouží si trochu postěžovat.  

I přes počáteční obavy, jsem knihu dočetla, a neskutečně si ji užila. Angličtina je tak lehká, že bych Leaving paradise doporučila těm, co chtějí se čtením v angličtině začít. Doteď nechápu, kam se podělo těch 300 stránek. Přišlo mi to, jako bych začala číst, a po opravdu krátké chviličce skončila. Četla se neskutečně lehce, a stránka plynula za stránkou. Po chvilce mi přišlo, jako bych četla v češtině, protože jsem se tak začetla do příběhu, že jsem jazyk přestala vnímat. Konec opravdu nebyl podle mých přestav, a já nemůžu uvěřit tomu, že to autorka udělala. Jak mohla takhle ukončit tak úžasný příběh? 

Co se mi na knize strašně líbilo, byla její reálnost. Žádní upíři, žádní vlkodlaci ani jiná nadpřirozená havěť. Prostě příběh, který se může stát vašim sousedům,který se může stát vám. Ale i když to je romance, nečekejte, že budete celou knihu číst o tom, jak Maggie fňuká pro Caleba, nebo jak Caleb Maggie miluje. Kdepak. Tohle není žádná slaďárna, ale naprosto úžasný příběh...




16 komentářů:

  1. Knížky Simone Elkeles jsou takové... Působí jako klišé a šílená slaďárna, ale pak se z nich vyklubou moc pěkné romantické příběhy. Já jsem od autorky četla její Perfect Chemistry sérii a zvlášť druhý díl se mi moc líbil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě! Ona umí tak... překvapit! :) Já se na Perfect Chemistry teprve chystám, tak jsem zvědavá, jestli to bude lepší než Leaving paradise :)

      Vymazat
  2. krásná recenze :) ihned přidávám knížku do to-read seznamu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. juchůů *happy dance* To jsem strašně ráda! A děkuju! :)

      Vymazat
  3. to vyzerá naozaj zaujímavo!
    ja tiež milujem meno Caleb 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá? Ono je to úplně úžasné ♥ O:)
      Já ani nevím proč! :D Ale jméno Caleb je tak...ááw :)

      Vymazat
  4. Souhlasím ! :) Taky jsem si ze začátku říkala, že to bude slaďárna až z toho budou bolet zuby, ale byla vážně úžasná♥ :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byla úplně překvapená! Prostě ze to vypadalo, že to bude jen další slaďárna, a pak najednou BUM! Sime je vážně dobrá... myslím, že si toho od ní přečtu víc :D

      Vymazat
  5. Doporučuju přečíst si i pokračování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho četla hned po tom! :D (A tak začala moje obsese knížkami v angličtině... :D) Jenom se musím dokopat k recenzi :D

      Vymazat
  6. Tak toto vyzerá fakt zaujímavo a o Calebovi a Maggie by som si rada prečítala. Táto spisovateľka sa mi fakt páči. Prečítala som od nej celú sériu Perfect Chemistry a najviac by som ti odporúčila prečítať si jej Rulles of Atraction. Tá bola úplne pecková. Ak je aj táto tu niečo podobné ako tamtá séria tak juchúúúú. Už sa k nej len dopracovať.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bože to je náhoda! :D Asi před deseti minutami jsem dočetla první díl Perfect Chemistry :)

      Vymazat
  7. Jo jo ta reálnost se mi taky hrozně líbila, celkově to byl krásný příběh. Moje první kniha v angličtině, těším se na autorčiny další knihy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt?! Moje taky! :D Já jsem od autorky včera dočetla Perfect chemistry, a taky se mi moc líbila, takže doporučuju :)

      Vymazat
  8. Vypadá to zajímavě. Škoda, že se to u nás nechystají vydat. Možná to zkusím přečíst i v angličtině.

    OdpovědětVymazat
  9. Akorát jsem tuto knihu dočetla a ještě teď mi tečou slzy. Doporučuju každému, kdo má rád lehkou romantiku, realitu a nečekané zvraty!

    OdpovědětVymazat