pátek 2. listopadu 2012

Shana Norris- Blbá sázka o fajn kluka

Autorka: Shana Norris
Originál: The Boyfriend Thief
Přeložila: Soňa Tobiášová
České vydání: 232 stran, hardback
Nakladatelství: Alpress, 2012

Když bylo Avery 12 let, její matka je opustila, a Avery se začne starat o dobro rodiny. Když je jí 16 let, upne se na svůj sen stát doktorkou, a aby se jí splnil, šetří každou korunu, aby se mohla dostat na kurz na Kostarice, a napsat to na přihlášku na vysokou školu. Už to vypadá, že se jí nepodaří získat dost peněz, když tu jí její bývalá kamarádku a nynější rivalka nabídne obchod, který se těžko odmítá. Za 500 dolarů jí má přebrat kluka. Avery souhlasí, ale ze Zaca se vyklube skvělý kluk, a Avery začne pochybovat jak o svém rozhodnutí, tak o svých citech k Zacovi...








Když jsem knížku prvně viděla, moc jsem od ní nečekala. Spíše takové to oddechové čtení, při kterém se budu místy usmívat, možná si i povzdechnu nad tím, proč se něco takového ve skutečnosti stát nemůže. 

Nedovedu si představit, že by se mamka jednoho dne sbalila, a prostě odešla. Jenom na to myslet se mi příčí, protože matka je někdo, kdo při vás má stát. Někdo, kdo vám bude opakovat že všechno bude dobré, i když tomu přestanete věřit. Někdo, kdo vám poradí, když si nebudete vědět rady s láskou nebo čímkoliv jiným. Prostě někdo, kdo tu pro vás bude. Avery ji ztratila. Dovedu si živě představit, že se obviňuje. Že si říká, že mohla udělat něco jinak-lépe. A proto chápu, že se ze začátku chovala...né zrovna normálně. A byla jsem strašně ráda, když se konečně vzpamatovala, a začala žít. Přestala se snažit řídit život druhým, a starala se o ten svůj. 

Avery je vážně cvok. Alespoň na venek to tak vypadá. Už od mala chtěla být doktorka, a svůj sen se snaží zrealizovat, v čemž jí má pomoct cesta na Kostariku. Chce mít skvělé známky, ve všem být nejlepší, ale hlavně, musí mít ve všem pořádek. Dokonce i v lednici má vše své místo. Ale vždycky taková nebyla. Z Avery se stal pořádkový maniak až po tom, co od nich odešla její matka. Avery se cítí tak, že pokud všechno nebude na svém místě, pokud všechno nebude perfektně zorganizované, rozpadne se jí to před očima. A cítí, že nad tím, kde co je má kontrolu. Ale pod tím vážným povrchem je dívka, která se bojí, aby jí někdo znovu neublížil....Zac je její úplný opak. Je to živel. Je spontánní, chaotický, rád středem pozornosti a má velkou osobnost. Ale víte jak to je-protiklady se přitahují. 

U obálky mě opravdu mrzí, že nezůstala originální. Upřímně, tahle obálka působí vážně tuctově, a nezaujme tak, jako originální, která je laděna do úžasných barev, a naprosto vystihuje povahu Zaca a Avery. Naše obálka je laděná do pastelových barev, a opravdu není špatná. Jenom jí chybí to, co křičí "Kup si mě! Kup si mě!" a v porovnání s originálem, je to chudý příbuzný. 

Musím říct, že jsem si oblíbila snad všechny hlavní postavy. Avery, i pře tu její uklízecí mánii, přesto, že se snažila všechny předčít, i přesto, že nadělala spoustu chyb. A možná právě proto. Co mě ale úplně odrovanlo bylo to, že kdy byla Avery nervózní, začala vyjmenovávat kosti v ruce... Zaca, kluka, který se snaží problémy řešit místo aby od nich utíkal, vtipálka, který se nebojí ukázat kdo opravdu je. Ale opravdu jsem si oblíbila Averyinu nejlepší kamarádku Molly. Molly je naprostý šílenec. Je veselá, vtipná, blázen do počítačů a vždycky tu je pro Avary. Co se mi ale nejvíce líbilo bylo, že všechny postavy působí neuvěřitelně lidsky. Jako mí kamarádi, sousedé... 

I když se mi kniha líbila, nejsem si jistá hodnocením. Avery mi ze začátku přišla jakž takž snesitelná, ale pak se to naštěstí zlepšilo, a ostatní postavy byly skvělé, takže v nich problém určitě nebude. Možná je to tím, že nejsem románový typ, a když už mám dát nějakému románu pět hvězdiček, musí mě vážně dostat. A to mi tady tak nějak chybělo. Už po přečtení anotace mi bylo jasné, jak příběh skončí, takže originalita se tady vážně hledat nedá. A to je škoda. Chápu, že je těžké napsat originální román, zvláště s tak neoriginálním námětem, ale nějak se to snad vyřešit dalo. Ale zase to celkem kompenzuje styl psaní, protože se mi kniha těžko odkládala. Prostě jsem chtěla číst pořád dál, ale tak už to u románů bývá že? Čtou se sami :) Takže můj názor je tak nějak na hraně, a proto ode mě tahle kniha dostane 3,5 hvězdičky :)



Chtěla bych poděkovat nakladatelství Alpress za poskytnutí recenzního výtisku této knihy.





5 komentářů:

  1. Túto knižku by som si veľmi rada prečítala, vyzerá veľmi dobre 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není špatná :) Hlavně teda pokud máš ráda romány :)

      Vymazat
  2. Knižka vyzerá pekne. :) Snáď sa k nej dostanem. :) Teším sa :D

    OdpovědětVymazat