čtvrtek 6. prosince 2012

Jodi Meadows-Incarnate


Autorka: Jodi Meadows
Série: Newsoul (#1)
Anglické vydání: 374 stran, hardback
České vydání: nechystá se
Nakladatelství: Katherine Tegen Books, 2012

Ana je nová duše. Po tisíciletí, kdy se duše všech lidí po smrti převtělují, se narodila Ana. Bez vzpomínek na minulé životy, bez naděje na normální život, bez přátel. Všichni si myslí, že se Ana neměla vůbec narodit, a nikdo nemá tušení, proč se to stalo. Jediné co vědí je, že Ana se narodila místo ženy, kterou znali po tisíciletí, a skoro všichni-včetně její vlastní matky- Anu nenávidí, a to je asi důvod, proč žijí izolovaně na kraji Rozsahu. Když je Aně 18, rozhodne se přestat to snášet, svou matku opustí, a vydá se do Srdce-hlavního města Rozsahu-hledat odpovědi. Cestou má problémy, a okouzlující Sam jí zachrání život. Ana poprvé cítí, že jí někdo neopovrhuje, a Sam se vydá s ní. Ale bude to tak jednoduché, jak si Ana představovala? 




Jakmile jsem začala číst knihy v angličtině, těžko se mi přestávalo. Nechtěla jsem se vzdát toho opojného pocitu... vítězství, protože vždycky když dočtu nějakou knihu v angličtině, cítím se jako bych zdolala Mount Everest, a tak jsem sáhla po Incarnate. 

Reinkarnace je hodně zajímavé téma, nad kterým já už jsem se hodněkrát pozastavila.  Každý na to má jiný názor, a debatovat bychom mohli dlouho. Já sama na reinkarnaci nevěřím, ale možná by se mi to i líbilo-mít všechen čas světa. No řekněte: Nebylo by skvělé dostat další šanci? Pokud se vám v jednom životě nedaří, nedělejte si starosti! Bude další. Stejně si to ale nedovedu dost dobře představit. Žít znovu a znovu po celá tisíciletí... Znovu zažívat ty stejná "poprvé". První cesta do školy... první polibek...první zamilovanost...první zlomené srdce...a smrt. Všichni znovuzrození lidé, si pamatují všechno ze všech svých předchozích životů, tedy i svou smrt, a to mi přijde celkem strašidelné. Pokud mám začít  znovu, proč si pamatovat minulost?   

Ze začátku jsem si nedovedla dost dobře představit prostředí, ve kterém se kniha odehrává. Z nějakého nepochopitelného důvodu, mi to připadalo jako středověk, až na to, že tam používali různé technické mašinky, o kterým se nám ani nezdá. Možná za to můžou postavy, protože jsem zvyklá, že děti pobíhají, hrají si, smějí se a křičí, proto byl trošku nezvyk, číst o sedmiletém dítěti, které se chová jako dospělý.  Ale nemyslete si, že je to něco jako "o několik tisíc let později". Svět, který Jodi vytvořila není jako ten náš-žijí tu podivná stvoření, pulzující kameny, a už jsem se zmínila o tom, že se lidé převtělují? Ale bohužel pro nás, se autorka více zaměřila na vztah Any a Sama, než na popis tohoto světa, a my jsme se o něm moc nedozvěděli, což je velká škoda.

Dlouho mi trvalo, než jsem se dokázala do Any vžít, a stejně si myslím, že se mi to tak úplně nepodařilo. Sam často říkal, že je Ana cynická, já jsem si říkala, že je to holka bez kapky sebeúcty. Často myslela na to, že je bez duše, že je nikdo, že si nezaslouží to a to, a že by neměla dělat to a to. Prostě si o sobě myslela, že je něco méně než ostatní, a že si ani nezaslouží žít. Kvůli tomu jsem si skoro po celou knihu klepala na čelo, ale pak se ve mě něco zlomilo, a já začala přemýšlet nad tím, jaké to pro ni musí být těžké. Je sama na  celém světě, všichni ji nenávidí proto, že ukradla život ženě, kterou znali po tisíciletí, dokonce její vlastní matka s ní nechce nic mít. Ana nikdy nedostala šanci... A jak může mít nějaké sebevědomí, kdy byla vychovávána ženou, která ji celý její život shazovala, a pomalu se ji pokusila i zabít. Ne vážení, Ana to rozhodně neměla jednoduché. 

Vztah Any a Sama byl jednoduše úžasný. Miluji, když čtenář může pozorovat pomalu se vyvíjející vztah dvou lidí, místo aby se dobrou polovinu knihy divil, kde se najednou vzala ta obrovská láska. Tady jsme mohli pozorovat vývoj jejich vztahu. Od nedůvěry, k přátelství, a později k lásce. Ana a Sam, jsou úplně jiní, a přesto tak stejní. Oba působí až neskutečně realisticky, a já jsem hltala každé jejich slovo. 

Obálka je hrozně zajímavá. Zprvu se mi moc nelíbila, ale teď ji vidím úplně jinak. Nejen že naživo je mnohem hezčí (překvapení?), ale jakmile pochopíte význam... Pokud se vám obálka taky moc nezdá, zkuste se podívat na trailer ke knize, a třeba změníte názor. 

I když na Goodreads má kniha celkem rozporuplná hodnocení, mně se moc líbila. Není to tak, že by se celou dobu řešil jenom vztah Sama a Any. Příběh je plný akce, nebezpečí, a Jodi píše tak čtivě a přesvědčivě, že se kniha čte sama. Pokud chcete se čtením v angličtině začít, Incarnate jenom doporučuji. Já sama neumím kdovíjak anglicky, a neměla jsem žádné velké problémy. Nemůžu se dočkat druhého dílu, který se jmenuje Asunder, a měla by vyjít na konci ledna 2013.



10 komentářů:

  1. Je to zajímavé téma... Knížku bych si určitě ráda přečetla :). Hezká recenze :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě reinkarnace doslova fascinuje :D Bylo by skvělé, kdyby u nás kniha vyšla, protože takhle se k ní moc českých čtenářů nedostane :/ Děkuju :)

      Vymazat
  2. Táto kniha vyzerá fascinujúco 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Noo, tak teď mám zase nad čím přemýšlet. :) já bych se do čtení v angličtině nerada pouštěla, ale kdyby to chtělo vydat třeba CooBoo, byla by to opravdová pecka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta angličtina není vůbec těžká! Já jsem to zvládla, a to je mi 13 :DDD Víš že já si to dovedu představit jenom u CooBoo?

      Vymazat
  4. Vypadá to pěkně =) a ta obálka! Super! Připisuji na svůj "skromný" seznam knih, co chci přečíst =) Díky za super recenzi=)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hehe... to s tím "skromným" seznamem znám :D Děkuju :)

      Vymazat
    2. Ten můj je tak skromný, že si to už píšu radši do sešitu=D Nemáš zač;)

      Vymazat
    3. já jsem tím seznamem už snad posedlá.. mám to na stěně (teda na papíře, ale ten je na stěně :D), jako dokument ve Wordu, asi na 20 různých papírech, a to ani nemluvím o GR apod...

      Vymazat