úterý 12. února 2013

Ally Condie-Dokonalý sen

Autorka: Ally Condie
Originál: Crossed
Série: Matched (2. díl)
Přeložila: Martina Neradová
České vydání: 344 stran, hardback 
Nakladatelství: Knižní klub, 2013

Cassia se nehodlá smířit se ztrátou Kye, a tak se ho vydává hledat do Vnějších provincií, kam byl odvlečen jakožto abnormál. Bohužel když se tam Cassia dostane, zjistí, že Ky už utekl. A tak neváhá, a vydává se po jeho stopách na smrtelně nebezpečnou výpravu do Příčného řezu, kde jak doufá, nalezne nejen Kye, ale také zbytky svobody, a Vzpouru, ke které se touží přidat.





Tenhle díl mi připadal jiný než ten předchozí. Možná za to může styl vyprávění, protože kapitoly jsou vyprávěny střídavě z pohledu Cassie a z pohledu Kye. Ze začátku mi to přišlo jako skvělý nápad, protože při čtení Dokonalého páru jsem si často kladla otázky, co se asi honí Kyovi hlavou, ale autorce se to nepodařilo tak, aby se z této změny dala udělat přednost. Jsou tady ale dvě možnosti. První, že autorka chtěla aby oba hlavní hrdinové smýšleli podobně, a druhá-že to prostě nezvládla. Když jsem skončila uprostřed kapitoly, a po nějaké době se ke knize vrátila, skoro se nedalo poznat, jestli je to zrovna kapitola Cassie nebo Kaye. Když se žena snaží psát z pohledu muže, je to samo o sobě těžké, tím pádem nakombinovat úhel pohledu jak ženy tak muže, aby to působilo věrohodně je skoro nemožné. 

V recenzi na první díl jsem zapomněla zmínit nádherné obálky, které má tahle série. Každá obálka perfektně vystihuje děj knihy. Hrozně se mi líbí, že obálky jsou opravdu jednoduché, a přitom perfektně propracované. Pozadí zbytečně nepoutá pozornost, a ta bublina s dívkou uvnitř je prostě úžasná. A naše obálky jsou i na omak takové neobyčejné... Navíc jste si možná všimli, že jsou v barvách zelená, modrá a červená-tedy v barvách jednotlivých tablet. 

Zatímco Matched je hlavně o Společnosti, o tom, Cassia "otevírá oči" a vzpírá se pravidlům, Crossed je spíše o Cassie a Kyovi. O jejich hledání toho druhého, a zjištění co pro sebe znamenají. Je škoda, že autorka do knihy přidala milostný trojúhelník. Připadá mi, že je skoro v každé YA knize, ale budiž. Xandera jsem měla celkem ráda, ale tady se skoro neobjevil. Nechápu, co je to za milostný trojúhelník, když nám jeden nápadník chybí. Ale ono je stejně všem jasné, s kým Cassia skončí , no ne?

Když jsem na Goodreads viděla tu spoustu negativních a zklamaných recenzí, měla jsem docela strach. První díl se mi docela líbil, a nechtěl jsem, aby to druhý změnil. No nakonec mi zvědavost nedala, a já jsem se chtěla sama přesvědčit, jestli je to tak hrozné. Řekla jsem to jednou, a řeknu to znova-nechápu vkus některých Američanů. Knihy, které se nedají pomalu ani dočíst jsou vychvalovány do nebes, ale dobré knihy mají špatné hodnocení. Já jsem zklamaná rozhodně nebyla, navíc se mi druhý díl líbil ještě víc než první a konečně jsem si alespoň trošku oblíbila hlavní hrdinku. U Matched si hodně lidí-mě nevyjímaje- stěžovalo, že se tam skoro nic neděje. No můžu směle říct, že v Dokonalém snu je akce až dost. Takže abych to shrnula. Druhý díl se mi líbil víc než druhý, ale k dokonalosti tomu ještě něco chybí. Prozatím tedy pouhé 4 hvězdičky, a opravdu se těším na třetí díl.




Chtěla bych poděkovat nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku této knihy. Děkuji!


14 komentářů:

  1. Túto knihu si chcem prečítať, 1tka skončila dosť otvorene, ale tá akcia mi tam dosť chýbala.
    Súhlasím, že Američania nevedia rozoznať kvalitu. Ja neviem, či len my sme náročný alebo čo, ale často vidím prípady, aké si spomenula.
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že konec jedničky byl HODNĚ otevřený :D Ta dvojka se mi líbila o dost víc.
      Já jsem si vzpomněla na Existenci a Abandon... Existence je nehorázný brak, ale hroomada amerických blogerů je z ní mimo. Abandon je naproti tomu skvělá kniha, ale hodnocení je většinou 3 hvězdičky... děs.
      Děkuju :)

      Vymazat
  2. No, tak na ty rozdělené úhly pohledů jsem se těšil, a teď se spíš bojím. :D Nerad bych znovu viděl chlapeckou postavu, která se chová až moc divně. Třeba myslím, že taková Revisová to zvládla, tak uvidím jak si poradila Ally.
    A jo, ty naše obálky jsou naprosto úžasné! Miluju u dvojky šahat na ty střepy na přebalu! Je to prostě úžasné! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná za to může to, že jsem nedávno četla Pushing the Limits, a Katie to zvládla vážně bravurně. U Crossed jsem se se nad něčím zamyslela, a pomalu jsem nevěděla, kdo to vlastně vypráví :D
      Taky jsem myslela na ty střepy! :D Jsem zvědavá na obálku třetího dílu

      Vymazat
  3. Zrovna mám z knihovny půjčený 1. díl, tak jsem zvědavá jestli se mi tahle série bude líbit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten první díl je dobrý, ale druhý je vážně lepší ;)

      Vymazat
  4. Mmmm vypadá to zajímavě. Ty obálky se vážně povedly. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Další série, ke které jsem se ještě nedostala. Kvůli škole jsem teď byla ve čtení pořádně ve skluzu, takže nevím, co číst dřív. Ale někdy v budoucnu se do toho určitě pustím, už kvůli tomu klučičímu pohledu. Mám to v knihách ráda a protože takových není moc, tak mi ani nevadí, když ten pohled není zrovna nejvěrnější:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že není kam spěchat. Já jsem doteď nečetla celou VA :D Nedávno jsem přečetla 1. díl, a než se dostanu například k Bloodlines, počkám si, až u nás budou vydány všechny díly :) Taky nebudeš muset čekat dlouho na pokračování :)

      Vymazat
  6. Zrovna jsem si tuto knížku koupila a moc se na ni těším, první díl byl dobrej, ale od toho druhého toho čekám víc :) a ty obálky jsou fakt nádherné

    OdpovědětVymazat
  7. První se mi líbil strašně moc! Druhý louskám už jak dlouho a nějak mě to nebere. Kapitoly jsou krátké a jak to vypráví 2 osoby, tak mi to přijde takové zmatené.Neponořila jsem se do příběhu. Třeba ještě ke konci knihy změním názor, ale nevím nevím.... zato jednička pro mě jedna z nej knih.

    OdpovědětVymazat
  8. Já nemám ráda střídání kapitol a tady mě to málem odkrádlovalo. Druhý díl mě prostě nedokázal tak moc rozparádit jako jednička. Docela mě to mrzelo, ale to se stává. :D) Ale stejně se na poslední díl těším. (a jak říkám.. už kvůli té obálce.. :D :D)

    OdpovědětVymazat