středa 19. června 2013

Kniha, která už vážně nevoní novotou



Projekt, který má na svědomí VeEee  



10.  Kniha, která už vážně nevoní novotou


Tak tady jsem chvilku tápala, protože v knihovničce mám hlavně Young adult, a ty které mám, jsou maximálně čtyři roky staré. Pak mi pohled sklouzl k poličkám s dětskými knihami a po půl hodině nostalgického vzpomínání jsem vybrala knihu Pohádky od Alexandra Sergejeviče Puškina. Knížka u nás vyšla v roce 1981, já ji mám doma od roku... 2002 tuším. Když jsem byla malá, často jsem bývala u babičky, a každý večer mi četla pohádky, většinou ruské. Jednu knihu jsem měla hodně ráda, a tu znám nazpaměť od začátku do konce. Moje druhá  nejoblíbenější byla právě Pohádky od Puškina, kterou jsem si odnesla domů. Jednou jsem z nich zkoušela předčítat mladší sestře, bohužel se to setkalo s neúspěchem. Sestra má osm, a jediné co čte, jsou krátké Winx knihy, které vydává CooBoo. Na druhou stranu můžu být ráda, že čte alespoň něco. Ale vždycky když se podívám na tuhle knížku, vybavím si, jak jsem lehávala schoulená u babičky se svojí oblíbenou dekou, a poslouchala ty příběhy. 

3 komentáře:

  1. Krásne! My so sestrou sme tiež zbožňovali ruské rozprávky, ale oveľa viac sme si užívali, keď nám babina rozprávala pred spaním rozprávky! Zhasli sme svetlo, uložili sme sa do postelí a počúvali, ako si babina vymýšľa rozprávky. Krása, dokonalosť. Niektoré jej rozprávky si dodnes pamätám a ak ich nezabudnem, budem ich rozprávať aj svojim deťom! :)

    PS: Ale teraz, keď som už veľká, myslím, že tie jej vymyslené rozprávky odkukala z kníh. Predsa len: dvanásť mesiačikov a jahody! Nepripomína ti to niečo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Před nějakou dobou, jsme s babičkou vzpomínaly, a ona mi říkala, jak mi jednou chtěla vyprávět pohádky, které si vymyslela. Já jsem byla hrozně zvědavé dítě, takže když jsem neviděla žádnou knížku, každou chvíli jsem babičku přerušovala s otázkami a postřehy. Nakonec dopadla pohádka přesně podle mého gusta, protože to bylo samé "A babi, ten princ si princeznu nevezme, že ne?" (Očividně jsem už tehdy měla alergii na slaboduché slečinky, které k životu potřebují chlapa...a nebo jsem jenom nesnášela princezny :D)

      Jů! Tu jsem dlouho neslyšela :)

      Vymazat