středa 24. července 2013

Amy Tintera- Reset

Autorka: Amy Tintera
Originál: Reboot
Série: Reboot #1
Přeložila: Jana Hejná
České vydání: Hardback, 384 stran
Nakladatelství: Egmont, 2013

Ve světě, ve kterém virus zabíjí, a po smrti dělá z lidí Resety, žije Wren. Když jí bylo dvanáct, byla třikrát střelena. O 178 minut později se vzbudila na pitevně jako Resetka. Teď je jí sedmnáct a jedná se o jednu z nejlepších Resetek v Texaské republice. Loví lidi, kteří se nějak provinili a cvičí nové Resety. Když se objeví Callum, který se probudil pouhých 22 minut po své smrti, Wren je zmatená, protože Callum je až moc jako člověk. Přesto ji něčím láká a tak si ho vybere k tréninku. Čím víc času s ním tráví, tím víc si uvědomuje, že v ní probouzí emoce... A že pokud chtějí přežít, musí opustit všechno, co zná a utéct. 

Reset je kniha, která mě zaujala jak svou obálkou, která je hrozně jednoduchá a přitom opravdu dobře promyšlená, tak anotací, která slibuje skvělou knihu. Hlavní důvod, proč jsem si Reset přečetla, ale byl její námět. Dočetla jsem Partials, která mě svým námětem zaujala a k mému překvapení mě příběh opravdu bavil. Proto jsem se začala poohlížet po knihách s podobným tématem. Reset má sice úplně jiný děj, ale taky má s Partials mnoho věcích společných. Bytosti, které sice vypadají jako lidé, ale jsou mnohem silnější, rychlejší a tak nějak celkově vylepšení, spoustu akce a skvělé postavy. Možná za to může to, že jsem Reset četla ve správnou dobu, ale já jsem nadmíru spokojená.

"Nebýt jeho, byla bych nejspíš mrtvá a cíl by unikl."

Dva měsíce po americkém vydání nám Egmont přináší tuhle žhavou novinku. Vylo u nás celkem velké množství dystopií a občas je vážně těžké rozeznat, která stojí za přečtení a která ne. Reset je klasická dystopie. V podstatě tu nenajdete nic nového, protože všechno už v nějaké knize bylo, takže pokud máte dystopií plné kecky a hledáte něco originálního, se čtením Resetu bych asi počkala. Ale hledáte-li zajímavou, akční dystopii se sympatickými postavami a hláškami, nad kterými prostě nejde se nepousmát, jste na správné adrese. 
"Jen poslouchám rozkazy."

Reset je plný jak akčních scén, které jsou výborně popsány, tak romantických okamžiků, které svou roztomilostí hrají na city romantických duší. Amy píše stylem, který mi jednoduše sedl. I když jsem zrovna četla o nějaké napínavé honičce, nebo krvavé bitce, text se četl stejně lehce, jako když Wren tančila s Callumem. Žádné rozsáhlé, nudné popisy, místo toho jsme rovnou vhozeni do děje a od první strany nás autorka nešetří. Poměrně krátké kapitoly, které jsou- klasicky- ukončeny v ten nejnevhodnější moment napomáhají tomu, že jsem četla dál a dál, dokud jsem si neuvědomila, že je konec. Navíc Egmont si s knihou pohrál, takže zevnějšek je stejně skvělý jako vnitřek. 

"Bez Calluma bych nikam nešla."

Přesto, že jsem z knihy nadšená, nemůžu dát plné hodnocení a může za to hlavně druhá polovina knihy. Amy svůj příběh začala scénou, ve které Wren pronásledovala svou kořist. Zaskočilo mě, že autorka začala knihu takhle drasticky, ale proč ne. Na dalších stránkách jsme poznávali Wren. Jedná se o bezcitnou, nemilosrdnou a chladnou postavu... a já to milovala! Těšila jsem se na hrdinku, která se nebude litovat, ale bude konat. A svým způsobem taková Wren je. Ale jakmile začala poznávat Calluma, začala měknout a její charakter už nebyl tak zajímavý. Je to samozřejmé, autorka přece nemohla do knihy zasadit romantický vztah, pokud by hlavní hrdinka necítila žádné emoce. Ale i přesto mi přijde, že postava Wren tu knihu ozvláštnila. Navíc celé to její prozření mi přišlo hrozně unáhlené. Kdyby si posupně uvědomovala, co ke Callumovi cítí, bylo by to lepší, než kdyby se během chvilky změnila ze zabijáka v beznadějně zamilovanou postavu. Co se Calluma týče, ten je prostě zlatíčko. Naivní, občas přihlouplý, ale neuvěřitelně roztomilý a vtipný. Pravý protiklad Wren. Jejich vztah mi nepřišel správný. Jasně jde vidět, že je mezi nimi nějaká chemie, ale to je tak všechno. Navíc byla velká chyba, že na jejich vztahu autorka vystavěla příběh. Bylo by lepší, kdyby se postavy zdržely v budově KLEZu, kniha měla víc stránek a autorka by měla víc času jejich vztah upevnit. I přesto, že byl děj druhé poloviny stejně akční- možná dokonce akčnější- než první polovina, dělalo mi menší problém knihu odložit, než tomu bylo na začátku. Reset bych označila jako jednu z těch lepších dystopií a doufám, že se mu časem dostane zasloužené pozornosti. I přes poměrně ukončený děj se klepu nedočkavostí, abych si už mohla přečíst další díl. Řeknu vám, že to čekání bude hrozné.


Chtěla bych poděkovat nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!





7 komentářů:

  1. Uááá! Tahle knížka vypadá fakt skvěle. Mám ráda silné hrdinky, takže Wren by se mi mohla líbit. Navíc ta obálka je hrozně pěkná.
    Úžasná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju ☺ Je pravda, že ta obálka je krásná, navíc naživo vypadá ještě líp. Doufám, že se ti bude líbit ☺

      Vymazat
  2. Já se na Reset chystám už dlouho, akorát hold nemám peníze :P Taky mám teď chuť na takové knihy, takže snad se mi bude líbit tak, jako tobě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě se Reset docela líbil, ale taky mě štvalo jak Wren rychle změkla a proto jsem se uchýlila taky ke 4*.
    Jinak super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Musím si ju dať do wishlistu, lebo takýto typ kníh mám rada :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zaujalo ma najmä toto: "Ale hledáte-li zajímavou, akční dystopii se sympatickými postavami a hláškami, nad kterými prostě nejde se nepousmát, jste na správné adrese." Asi si tú knihu čoskoro zoženiem, pretože si ma dosť navnadila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. YES! To jsem fakt ráda! :D Reset je jedna z těch lepších dystopií :)

      Vymazat