pondělí 22. července 2013

Dan Wells- Partials

Autor: Dan Wells
Série: Partials Sequence #1
Anglické vydání: Hardback, 468 stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Balzer + Bray, 2012

Lidstvo pokročilo tak, že vyvinulo Partials, aby bojovali ve válce. Partials vypadají jako lidé, ale jsou mnohem silnější, rychlejší, vyspělejší. Bohužel jak to bývá, lidská nejúčinnější zbraň se obrátila proti nim. Partials vypustili virus- RM- který zabil většinu populace. Po válce s Partials zbylo na Zemi několik desítek tisíc lidí. A i ti pomalu vymírají. RM je v krvi každého člověka, takže jakmile se narodí dítě, do několika dnů zemře. Jenom Partials jsou proti němu imunní. Ale lidé to nevzdávají a hledají lék. Aby zabránili vyhynutí lidské rasy, je schválen takzvaný Zákon naděje, který nařizuje každé osmnáctileté dívce otěhotnět. Ale hledání léku nikam nevede a hranice se snižuje. Šestnáctiletá Kira se proto rozhodně vzít věci do vlastních rukou a zajmout zdroj nákazy.

Poslední dobou mám dystopií plné zuby. Asi jsem dospěla do bodu, kdy si můj mozek řekl, že už jich bylo dost, a proto když jsem touhle dobou četla nějakou dystopii, moc nadšená jsem z ní nebyla. Například všemi vychvalovaná Legenda. Dystopií je dneska nepřeberné množství a buďme upřímní, většina za nic nestojí. Někdy za to může autor, ale nejčastějším problémem je, že už jsme prostě o všem četli. Je těžké vymyslet něco originálního, když se o to samé pokoušeli desítky lidí před vámi. Už jsme tu měli soutěže, kdy bojujete o holý život, svět, ve kterém je láska nemoc, planetu bez kyslíku, život ve frakcích a spoustu prohnilé společnosti. A teď přichází Dan Wells se svou verzí budoucnosti. Nedá se říct, že by Dan přišel s něčím vážně ojedinělým,  protože věci jako virus, ne-tak-úplně-lidé a podobně už tu bylo. Přesto jsem se při čtení nemohla zbavit pocitu, že tohle je něco jiného. Možná to bude tím, že to psal chlap.

"I am stronger than my trials."

Poslední dobou mám radši knihy, které jsou psány muži. Asi za to může můj věčný problém s hlavními hrdinkami. Mám takovou zkušenost, že hrdinky v knihách, které napsaly ženy se-překvapivě-chovají až moc zženštile. Nemám ráda hrdinky, které celou knihu fňukají nad tím, že nemůžou mít toho a tamtoho. A naopak, když si nějaká autorka vybere jako hlavního hrdinu kluka, taky se většinou nechová jako kluk. Ale samozřejmě jsou i výjimky. Kdežto s mužskými autory mám zatím takovou zkušenost, že jejich hrdinové jsou přesně podle mého gusta, například právě Dan Wells. Kira je skvělá hlavní hrdinka. Má slabší chvilky a občas by potřebovala, aby s ní někdo pořádně zatřásl, ale na svůj věk se chová dospěle a jde vidět, že to má v hlavě srovnané. A co je důležitější- není to žádná ušlápnutá pipka, která nechá ostatní, aby ji využívali a říkali jí, co má dělat.

"Life comes from death, and weakness teaches us strength."

Ze začátku jsem měla problém se do knihy začíst. Dan Wells má sice hezký jazyk, ale byl pro mě celkem šok, že jsem si některé pasáže musela číst víckrát abych pochopila o co tam jde. Slova mi smysl dávala, no jejich spojení už ne. Vyskytuje se tam spousta vojenských, chemických a lékařských částí a popisů, takže jakmile na chvilku přestanete dávat pozor, ztratíte se v ději. Nejvíc matoucí pro mě asi byly části, kdy Kira vysvětlovala průběh viru, jak se spóra mění na kapku a podobně. Určitě bych Partials nedoporučovala, pokud se čtením v angličtině začínáte, mohlo by vás to dokonce odradit od dalších knih v cizím jazyce, protože se vážně nejedná o nejjednodušší kousek. Přesto jsou tyhle části na tom to nejlepší- dodávají všemu autenticitu.

"I didn't study medicine to watch people die."

Rozhodně nečekejte žádnou romantiku. Tahle knížka je o záchraně lidstva, ne o milostném románku- nedejbože milostnému trojúhelníku- mezi postavami. Myslím, že je to jedině dobře. Nemám nic proti romantice v dystopiích, ale k Partials by se to určitě nehodilo. Najdete tu několik polibků, protože přece jenom Kira s Marcusem chodí, takže by bylo trošku zvláštní, kdyby k sobě byli odtažití, ale není to přehnané. Místo toho je kniha plná akce, nečekaných zvratů a napětí. K mojí velké nelibosti se Wells nebojí nechat důležitou postavu zemřít zrovna v momentě, kdy jsem ji začala mít vážně ráda. Abych to nějak uzavřela... Z Partials jsem byla vcelku nadšená. Moc jsem od toho nečekala, přesto jsem byla mile překvapená. Byly tam nějaká hluchá místa a nudné části, ale když bych to shrnula, jsem spokojená. Na druhý díl se těším a od Dana Wellse si určitě ještě něco přečtu. Momentálně mě láká jeho série John Cleaver. První díl vyšel i u nás pod názvem Nejsem sériový vrah, druhý díl vyjde brzy.

3 komentáře:

  1. Strašně moc doufám, že se nějaké naše nakladatelstí této série ujme a začne ji vydávat. Vypadá totiž naprosto bombově! A jak píšeš byl by to i oddech od romantiky a milostných trojúhelníků, což bych uvítala, protože autoři/autorky je copou všude.
    Navíc jsem od Dana Wellse četla knihu Nejsem sériový vrah a ta se mi strašně líbila, takže bych si od něj chtěla přečíst i něco jiného. V angličtině si na to, ale netrofnu, jelikož to není moje silná stránka. A taky mě děsí ta terminologie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych byla ráda, kdyby u nás vyšla, ale tak přinejhorším si ji můžeš koupit ve Slovenštině :)
      Já se na Nejsem sériový vrah chystám, tak doufám, že bude stejně dobrá jako Partials. Pokud v angličtině nečteš, tuhle bych jako první opravdu nedoporučovala, je to jedna z těch těžších :)

      Vymazat
  2. Na toto sa už chystám, kamoška mi dala svoju knihu, ale ešte som sa neodhodlala. No po tejto recenzii ju asi prečítam skôr, ako som plánovala predtým :D

    OdpovědětVymazat