středa 14. srpna 2013

Monica Murphy- One Week Girlfriend

Autorka: Monica Murphy
Série: Drew + Fable #1
Anglické vydání: Kindle edition, 185 stran
České vydání: Nevyšlo
Nakladatelství: Vydala sama autorka

Místo toho, aby Fable chodila do školy musí pracovat, aby uživila svoji rodinu. Její matka totiž tráví všechen svůj čas se svým přítelem a věrným společníkem- alkoholem. Fable se proto musí starat o svého mladšího bratra a dělat věci, které by měla dělat její matka- jako platit účty. Když za ní jednou přijde zbohatlík Drew Callahan a nabídne jí, že jí zaplatí tři tisíce dolarů, když bude týden předstírat, že je jeho přítelkyně, Fable nemá jinou možnost než souhlasit, protože z těch peněz vy žili několik měsíců. A tak s Drewem odjede k němu domů na Díkuvzdání. Fable ale zjišťuje, že Drew má nějaké tajemství, které ho poznamenalo. A čím víc času s ním tráví, tím důležitějším se pro ni stává.

One Week Girlfriend na mě z Goodreads vykukuje už nějakou dobu, přesto jsem se dlouho nemohla přinutit k jejímu přečtení. Sama nechápu proč. Má dobré hodnocení, celkem povedenou obálku a je krátká, takže bych ji měla přečtenou za chvilku. Navíc se jedná o žánru New Adult a z tohohle žánru čtu poslední dobou čím dál více knih. Pak jsem dostala chuť na nějaké lehké čtení a volba padla právě na One Week Girlfriend. Řeknu snad jen to, že to není tak lehké čtení jak jsem předpokládala, protože autorka se snaží řešit vážné věci. No... Moc se jí to nedaří.

"She makes me want to feel."

Velké plus vidím v hlavní ženské postavě- ve Fable. Poslední dobou se mi moc nestává, že bych si nějakou hrdinku oblíbila, takže tohle pro mě bylo velké překvapení. Samozřejmě byly části, ve kterých jsem měla chuť Fable něco udělat a se spoustou jejích rozhodnutí jsem nesouhlasila, ale jedná se o jednu z mála ženských postav, ke kterým chovám nějaké sympatie. Dělá co chce a kdy to chce, říká přesně to, co si myslí a nenechá si od nikoho šlapat po hlavě. Navíc musela ukončit školu, aby se postarala o svého mladšího bratra, protože jejich matka o to nejeví zájem. Tahle její stránka se mi hrozně líbila. Drew mi naopak k srdci moc nepřirostl. Rozhodně bych netipovala, že jsou oba hlavní hrdinové dospělí- Drew má jednadvacet a Fable dvacet let- protože se chovali jako puberťáci. Nevadil mi, ale ani nemůžu říct, že bych si ho nějak extra oblíbila. Adele mi připomíná takovou tu kreslenou, prsatou postavička, která v jednom kuse pohazuje vlasy a mrká řasami. 

"She's a contradiction and I want to figure her out." 

Co mi na knize vadí nejvíc je její předvídatelnost. Čekala jsem obyčejný, romantický příběh, takže jsem na jistou dávku předvídatelnosti byla připravená, ale tohle bylo vážně moc. Po prvních stránkách mi bylo jasné, jak bude příběh dál pokračovat a jaké je to velké tajemství. Celkem dost to ubírá, protože když člověk ví, jak příběh skončí, nepociťuje takovou potřebu číst dál. I když na druhou stranu bych řekla, že tahle kniha je spíš o cestě, než o cíli a je důležitější jak se tam Drew s Fable dopracovali. Autorka nepřišla s ničím originálním, knih s podobným tématem byla spousta a další spousta jich ještě bude. Silně mi to připomíná film Pretty Woman.

"For once, I want to know what it feels like to be someone's first choice."

Měla jsem problém se do knihy vžít a příběh mě nedokázal chytnout. Všude jsem četla, jak je to úžasná kniha, jak ji čtenáři prožívali a já nic. Celé to Drewovo tajemství sice je smutné, ale nezasáhlo mě tak, jak autorka chtěla. Nedokážu s ním soucítit, protože všechno dělal dobrovolně. Navíc si autorka vybrala psaní z pohledu obou hlavních postav, což podle mě neměla dělat, protože to nezvládla. Kapitoly jsou sice krátké, ale Monica nedokázala odlišit Drewa od Fable a po chvíli začali znít oba naprosto stejně.

"Marshmallow."

Hrozně mě mrzí, že je One Week Girlfriend tak krátká. Když se podívám zpátky, v podstatě se nic nestalo. Jde vidět, že se jedná o autorčinu prvotinu, kterou navíc vydala samonákladem. Příběh začne, něco se stane a hned skončí. Autorka si s tím mohla více pohrát, přidat nějaké scény a hned by to bylo lepší. Například celá ta věc s Fable. Na začátku se mluví o tom, že je Fable hrozná rozhoďnožka, která dá každému kdo si řekne, ale to je všechno. Párkrát to zmínili a nazdar. Mám pocit, že to tam bylo jenom proto, aby si čtenář udělal obrázek o tom, jak hrozná Fable je a potom aby byl velice překvapený, když se změní. Autorka se celou knihu soustředila jenom na to "tajemství" a zbytek šel do pozadí. Navíc se na těch necelých dvě stě stranách postavy nestihly ani pořádně poznat, takže je to jeden z těch příkladů "Známe se týden a už tě miluju". Bohužel tady to je doslova týden. One Week Girlfriend není špatná kniha. Většinou jsou z ní čtenáři nadšení a mně se taky celkem líbila. Bohužel na mě byla až moc neuvěřitelná a hrozně krátká. Na druhý díl se těším, hlavně proto, že má dvakrát tolik stran, takže jsem zvědavá, jak si s tím autorka poradila.


4 komentáře:

  1. Už by bolo načase, aby som si to konečne prečítala. Zatiaľ som videla iba samé pozitívne recenzie, ale vždy som mala pocit, že ja na to taký názor určite mať nebudem. Už len keď som videla, koľko to má strán, ktúrila som hlavou. Čo ich má menej ako 250, to ma väčšinou nezaujme. Neviem si predstaviť, ako sa dá iba na toľko málo papiera napchať fakt dobrý príbeh s prepracovanými postavami. To proste nie je pre mňa.
    Ak ide o predvídateľnosť, v poslednom čase mi dosť prekáža, lebo veľa kníh, ktoré som čítala za posledný rok, také boli. A štve ma, že pri New Adult ako keby bola predvídateľnosť hlavným znakom. Tam je to skôr o tom, čo je veľmi predvídateľné a menej predvídateľné.
    Toto je asi veľmi, podľa tvojho názoru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně- čím delší, tím lepší... většinou :D Podle toho co popisuješ si myslím, že tě to moc nechytne. I když to třeba může být výjimka :)
      Ano, tohle je hodně. Po pár stránkách ti bude jasné, o co tam jde :D

      Vymazat
  2. Knižka sa mi veeeľmi páčila 8) Jedna z tých, čo ma proste chytili za srdce príbehom, mne nezáleží ne tom, že príbeh je viac-menej nereálny, bolo to krásne romantické, citlivé a aj také rozpačité, veľmi sa mi to proste páčilo 8) 2. diel o niečo menej, ale aj ten je super, teším sa na 3ku aj keď to je už o iných postavách, autorkin štýl písania sa mi veľmi páčil 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku s chci přečíst, četla jsem dost kladných recenzí.Ale nevím jestli by mi nevadilo, to že je ta knížka tak předvídatelná.

    OdpovědětVymazat