středa 21. května 2014

Gayle Forman- Jen jeden den

Autorka: Gayle Forman
Originál: Just One Day
Vydání: paperback, 352 stran
Nakladatelství: YOLI, 2014

Zprvu nudný výlet po Evropě se mění cestu, která jí změnila život. Den před návratem do Ameriky udělá Allyson něco, co se jí nepodobá. Poruší pravidla a jde na pouliční představení, přičemž jí jeden z herců padne do oka. Druhý den ho náhodou potká ve vlaku, čímž odstartuje řetězec událostí, které ji dostanou do bodu, ze kterého není návratu. Přijímá jeho pozvání na jednodenní výlet do Francie. Všechno se zdá perfektní, Allyson poznává části sebe sama, o kterých netušila, že je má. Konečně je šťastná. Ale druhého rána je sama. Bez hodinek, bez znalosti francouzštiny, bez peněz. Když se konečně dostane domů, nechce nic jiného, než vymazat tenhle den z paměti. Ale časem se začne vracet do minulosti a pátrat po tom, co se vlastně stalo.

Dlouho se mi nestalo, aby si mě nějaká kniha získala hned na začátku. Než jsem se vžila do příběhu dost na to, abych si ho mohla užívat, stihla jsem najít deset dalších věcí, které mě rozčilovaly. Jen jeden den vypadala velice nadějně, protože miluju příběhy o cestování. Navíc Gayle vynesla hned v prvních stránkách velice vysokou kartu. Shakespeara. A mě bylo v tu ránu jasné, že pokud se něco nepokazí, tu knihu budu milovat. Ale protože ne všichni mají takovou slabost pro Shakespeara, chtěla jsem se na to dívat alespoň trošku objektivně. V tu chvíli se začaly objevovat zmínky o Praze a já jsem v duchu poskočila dva metry vysoko. Po dočtení jsem z knihy byla na větvi. Měla jsem chuť okamžitě se pustit do druhého dílu a postavit Gayle oltář. Jenomže když jsem začala sepisovat tuhle recenzi, začaly vyplouvat na povrch věci, které se mi na ní nelíbily.

""V jeden den se narodíme. V jeden den umřeme. V jeden den se můžeme změnit. A zamilovat. Během jediného dne se může stát cokoli."

Jen jeden den je rozdělena do dvou částí- Jen jeden den a Jen jeden rok. Road-trip část a romantická část, které se v podstatě prolínají. A právě ta romantická linka mě irituje nejvíce. Vím, že se kniha jmenuje Jen jeden den, takže je vlastně jasné, že vztah hlavních hrdinů bude mít rychlý spád, ale doufala jsem v alespoň o trošku přirozenější postup. Nemůžu se moc vypisovat, aniž bych vyzradila důležité události knihy, ale něco snad napsat můžu. Allyson se zamilovala do kluka, kterého znala necelých čtyřiadvacet hodin. Do kluka, který se ani neobtěžoval zjistit si její jméno. Do kluka, o kterém nic neví. Navíc tak úplně nechápu, co je k sobě přitahuje. Pochopím Allyson a její pocit, že díky Willémovi je jiným člověkem. Ale Willém?   

"Je to zábava, jak si člověk myslí, že se něčeho bojí, a pak, když přijde na věc, vůbec nemá strach."

Co se hlavních postav týče, jsem trošku zklamaná.  Je to způsobeno hlavně nezodpovědným chováním Allyson. A nezachránil to ani sladký Holanďan. Představte si, že v Londýně potkáte kluka, který vás pár hodin na to pozve do Paříže. Jen tak. Žádný normální člověk by s tím nesouhlasil. Ale Allyson jede. A řekne to jenom své nejlepší kamarádce, která ji má krýt. Žádné bezpečnostní opatření, žádná pojistka, nic. Prostě se sebere a jede. Tohle a nikdy nekončící sebelítost, která nás provázela po celou knihu, mi vadilo a nejsem schopna se přes to přenést.

"V tu chvíli mám dojem, že mě zapnul."


Když pominu tohle, Jen jeden den je skvělá kniha. Gayle má talent a ví, jak napsat dobrý příběh. Čte se to samo, stránky ubíhají a čtenář nemá problém naplno se vžít do příběhu. První třetina plyne v optimistickém duchu. Allyson prozkoumává Francii a čím dál více propadá Willémovi. Hledá sama sebe a ujímá se svého vlastního života- štěstí z ní jen sálá. A pak se pomalu propadá do deprese a snaží se najít způsob, jak se znovu stát člověkem, kterým byla toho dne.  Postavy- i přesto, že mě dokázaly vytočit k nepříčetnosti- působí překvapivě reálně. Jen jeden den je kniha, která vám nabídne příběh, který vás zabaví, ale zároveň ve vás vyvolá velkou spoustu otázek. 


Chtěla bych poděkovat nakladatelství YOLI za poskytnutí recenzního výtisku. Děkuji!

3 komentáře:

  1. Pekná recenzia, knihu si chcem prečítať, hoci tam zrejme budú dosť neuveriteľné veci, ako to tak čítam... ten rýchly vzhľad, Allisonino rozhodnutie... Ktovie, aký na mňa urobí dojem.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele určitě do ní jdi. Je fakt dobře hodnocená, navíc Gayle psát umí, takže to není kdo ví jak hrozné :D

      Vymazat
  2. na tuto knihu jsem se už hodněkrát dívala v knihkupectví, asi si ji pořídím :)

    OdpovědětVymazat