čtvrtek 19. dubna 2012

Suzanne Collins-Hunger games-Síla vzdoru

Autorka: Suzanne Collinsová
Série: Hunger games / Hladové hry
Překladatel: Zdík Dušek
Nakladatelství: Fragment, 2011

Anotace
Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. 
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká...








Recenze (nejspíše obsahuje spoilery ke 2. dílu, a nastínění děje 3.dílu!)


Po nečekaném ukončení Čtvrtoher, se ocitáme ve Třináctém kraji, který ku překvapení obyvatel ostatních krajů není zničený, ba co víc, spřádá pomstu pro celý Kapitol. Katniss příjme roli reprodrozda, aby tak dodávala naději a sílu povstalcům z celého Panemu, ale po tom, co prezident Snow zajal Peetu, nemá dostatek ani pro sebe. 

Asi už jsem to říkala, ale celá tahle série je pro mě opravdu emocionálně hodně těžká. Jsem hold citlivka. Ale u tohoto dílu, jsem brečela jak želva v jednom kuse. Pokud jste si myslely, že celá série zakládá na romantice, nebo jste alespoň doufali, že bude více prostoru pro milostný trojúhelník našich hrdinů, opravdu jste se spletli. Třetí díl je opravdu krvavý. Lid si žádá krev, a chvílemi je jim jedno, čí to bude.

Katniss je psychicky na dně po zajetí Peety, a v jednom kuse přemýšlí o tom, jak ho Snow mučí, aby z něj dostal informace, které Peeta nemá,  ale i když ho má zpátky kvůli tomu, že mu prezident Snow přetvořil vzpomínky je jí ještě hůř. 

Ještě než jsem začala číst, jsem si dala slib "Nikoho si nesmíš oblíbit". A dodržela jsem to? Ne! A proto každou stranou, každou větou jsem se modlila, aby mi moje oblíbená postava nezemřela. Ale ukázalo se, že Suzanne mě vážně nemá ráda, protože moji oblíbenou postavu tohoto dílu zabila. Ba co víc. Zabila člověka, kterého mám ráda už od začátku. 
Mohu směle říct, že s každou další kapitolou rostl počet mrtvých, ale čím dál více také rostla vaše zvědavost, která vás nutí číst dál a dál, dokud se nedostanete ke kýženému konci. Ale když už jste tam, nemůžete uvěřit, že už to je opravdu konec. 

Konec. To je to co mě asi nejvíce překvapilo. Celé Hunger games, byl jeden velký boj, a proto bych nečekala, že to skončí tak jak to skončilo. I když samozřejmě jsem team Peeta, takže hurá! :D 

Pokud jste doteď s koupí váhali, tak přestaňte!! Hunger games je série, která se do vás otiskne, a nechá tolik emocí, že na ni jen tak nezapomenete.



Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku!

7 komentářů:

  1. Já se ani nepokouším neoblíbit si nějakou postavu, to je u mě prostě nemožný. A tentokrát to Prim fakt ošklivě odnesla.. o to horší to pro mě bylo, že jsem v ní úplně viděla ségru.. malá, blonďatá.. úplně stejný vlastnosti.. úplně mi to donutilo zapřemejšlet, co by se stalo, kdyby tu ségra nebyla..a povim ti, to neni zrovna nejlepší uvažování :) .. jinak mě se ta knížka zdála taková.. nějaká.. divná :) nevím, jak to popsat.. zkus si přečíst mojí recenzi, možná to pochopíš.. ale Katniss byla celou knížku úplně mimo a já s ní.. jestli to byl záměr Collinsové, tak potěž pánbůh, to se jí fakt povedlo.. a jestli ne.. no :D

    OdpovědětVymazat
  2. nenávidím, keď mi zabijú obľúbené postavy!!! 8_(
    okrem Katniss a Haymitcha mi zabili naozaj všetky obľúbené 8(
    tak som sa hnevala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně!! A tenhle díl prostě obě dvě :'( Jsem bulela jak želva :/ :D

      Vymazat
  3. Mě osobně poslední díl trochu zklamal, ale čím to je to sama moc dobře nevím, prostě to neskončilo, tak jak jsem chtěla :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle sérii miluju..ale je fakt, že poslední díl už nebyl tak dobrej jako první..a hlavně to, že zabili tolik mých oblibených postav mě dost naštvalo a šíleně jsem to obrečela..ale i přesto jsou to úžasné knížky, které se čtou skoro samy :) já se od nich nemohla odtrhnout :)

    OdpovědětVymazat
  5. Acho jo, to byl hrozně deprimující, smutný díl..

    OdpovědětVymazat
  6. tenhle díl HG miluju asi nejvíc, dojal me nejvíc ze všech a proste po dočtení jsem nebyla nějak moc happy, spíš mě chytla uplná depka, že jsem se chtěla zahrabat pod peřinu a týden nevylízt,ale je to skvělá série a pořád se k ní vracím

    OdpovědětVymazat